Annonce
Sønderborg

Affaldet skal sorteres endnu mere bæredygtigt

Den bedre sortering indebærer, at husholdningsaffaldet skal sorteres i to beholdere med mad i den ene og restaffald i den anden halvdel. Pressebillede

Sønderborg: Mange har deltaget aktivt med forslag og kommentarer til Sønderborg Kommunes nye affaldsplan. Nu nærmer planen sig godkendelse, og den rummer forslag om en ekstra genbrugsbeholder, sortering af husholdningsaffaldet, en kasse til farligt affald, døgnåbent på alle genbrugspladser og skraldebiler, der kører på alternativ energi.

De nye initiativer bidrager alle til et mere bæredygtigt Sønderborg og dermed CO2-neutralitet i 2029 i henhold til ProjectZero-visionen.

Den bedre sortering indebærer, at husholdningsaffaldet skal sorteres i to med mad i den ene og restaffald i den anden halvdel. Genbrugsbeholderne, som alle nu har én af, suppleres med yderligere én, ligeledes med to rum.

I de fire rum skal der sorteres henholdsvis glas, metal, papir/pap og alle typer plast. Endelig får hver husstand også en miljøkasse til farligt affald.

Selve kørslen med skraldebiler bliver også mere grøn, idet skraldebiler på diesel skal udfases til fordel for biler, der kører på gas, el eller brint.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce