Annonce
Tønder

Affaldsforsøg sat i venteposition

Det var her, på det grønne område foran Kiers Gaard ved Højer, at forsøgsordningen med en affaldsø senest var bragt i spil. Nu er både forsøgsordningen og placeringsspørgsmålet taget af dagsorden og udsat. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Forsøgsordningen med en affaldsø i den indre by i Højer stod til at få hjemsted foran Kiers Gaard. Ifølge Tønder Forsyning, der står for forsøgsordningen, ville det kundeunderlagsmæssigt være den dårligste af de fire placeringer, der var i spil. Nu er sagen udsat på ubestemt tid.

HØJER: Det startede med et borgermøde. Så væltede protestunderskrifter ind, og til sidst blev planerne om en total omlægningen af dagrenovationen med etablering af et antal affaldsøer i den indre by i Højer taget af bordet. Sådan da.

I stedet for en total omlægning skulle der nu etableres en frivillig forsøgsordning. Men den er nu udsat - på ubestemt tid.

- Vi afventer, at Tøndermarsk Initiativet er færdig med byomdannelsen i Højer. Det vil senest være ved udgangen af 2021, siger formanden for teknik- og miljøudvalget, Bo Jessen (V).

Annonce

Sagen

I 2018 spillede Tøndermarsk Initiativet ud med et forslag om, at omlægge dagrenovationen i den indre by i Højer, så de grønne affaldsspande blev erstattet af omkring fem affaldsøer med affaldssortering i et antal nedgravede beholdere.

Forslaget faldt dog ikke i god jord hos borgerne. 279 protestunderskrifter og en række kritiske høringssvar fik politikerne til at droppe forslaget - de ønsker i stedet for at etablere en enkelt affaldsø på frivillig forsøgsbasis.

Efter dialog med Højer Lokalråd blev et antal placeringer bragt i forslag. Til sidst stod valget mellem Højer Vandtårn og Kiers Gaard.

Fire i spil

Efter dialog med Højer Lokalråd, der ikke er stor tilhænger af den foreslåede affaldsordning, var der oprindelig bragt fire placeringer af en affaldsø i spil. Ud over ved Højer Vandtårn, Højer Mølle og grunden bag Grøbleriet var det også ved Kiers Gaard. Tøndermarsk Initiativet forkastede placeringerne ved møllen og Grøbleriet, idet en affaldsø på disse matrikler ville stå i vejen for den planlagte byudvikling.

Tilbage stod dermed vandtårnet og Kiers Gaard. Tønder Kommunes forvaltning pegede på Kiers Gaard, idet området ejes af kommunen, mens arealet ved vandtårnet er privatejet. Netop Kiers Gaard er Tønder Forsyning, der står for affaldshåndteringen, ikke videre varm på.

- Kundeunderlagsmæssigt er det den dårligste af de fire foreslåede placeringer, skriver Tønder Forsyning i et notat til kommunen.

Netop kundegrundlaget er vigtigt. Jo flere husstande, der tilmeldes affaldsøen, des mindre bliver forsyningsselskabets driftsudgifter for stedet. Det skyldes, at der vil være en besparelse i forhold til husstandsbeholdere, der ikke skal tømmes mere.

Derfor

Baggrunden for Tøndermarsk Initiativets udspil om omlægning af dagrenovationen i Højer var, at affaldsøerne ville være med til at forenkle bybilledet, således at der ikke længere skulle stå beholdere ved hvert hus - hverken permanent eller i forbindelse med tømning. Samtidig vil øerne være med til at reducere kørslen med store, tunge renovationslastbiler i den indre by.

De kritiske modargumenter lød på, at affaldsøerne ville være lig med en serviceforringelse, og at især ældre og handicappede borgere ville få problemer med at komme af med deres dagrenovation. Desuden var der bekymring for henkastning af affald omkring øerne.

Men disse bekymringer er med den aktuelle udsættelse af både forsøgsordningen og afklaring af placeringsspørgsmålet i hvert fald foreløbig taget af dagsorden.

Et forslag fra Tøndermarsk Initiativet gik ud på at omlægge dagrenovationen i Højer fra de grønne affaldsbeholdere, der fylder i bybilledet, til omkring fem strategisk placerede affaldsøer. Men det var borgerne ikke med på. Nu er også en planlagt forsøgsordning udsat. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Brandvæsenet pumper løs: Oversvømmelser rammer lufthavnsparkering

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce