Annonce
Varde

Affaldsplanen forsinkes – men din nye spand til farligt affald ser rødt i år

Projektleder Jens Stræde Bondesen fra Din Forsyning forventer, at de i løbet af efteråret kan levere en rød miljøspand til husstandene i Varde Kommune. Foto: Henrik Reintoft
Din Forsyning når som mange andre kommuner ikke at opfylde Folketingets klimaplan for en grønnere affaldssektor i år. Forventer først, at borgerne i Varde Kommune sorterer i ti fraktioner i slutningen af 2022.
Annonce

Varde Kommune: En hel branche har indtil nu uden held forsøgt at råbe Folketinget op. For affaldsselskaberne kan ganske enkelt ikke opfylde tidsfristerne i klimaplanen for en grønnere affaldssektor. Alle landets 98 kommuner skal fra 1. juli i år indsamle i ni forskellige affaldstyper, mens tekstiler som den 10. type skal være med fra 1. juli 2022.

Projektleder Jens Stræde Bondesen fra Din Forsyning står for selve implementeringen af planen i Varde Kommune. Allerede da Folketinget i juni 2020 vedtog klimaplanen for en grønnere affaldssektor, udtrykte han sin skepsis. Og den er ikke blevet mindre.


Det er i praksis umuligt. Vi har hele tiden sagt, at vi ikke kan nå det.

Projektleder Jens Stræde Bondesen, Din Forsyning


- Det er i praksis umuligt. Vi har hele tiden sagt, at vi ikke kan nå det, siger Jens Stræde Bondesen.

Der skal først vedtages et nyt affaldsregulativ i Varde Byråd. Derefter skal Din Forsyning købe affaldsbeholdere og lave nye aftaler om afhentningen. Alt skal i EU-udbud.

Annonce

Farligt affald

For den enkelte borger betyder det, at man først en gang i af slutningen i 2022 får leveret en tredje todelt affaldsbeholder. Det ene rum vil være til fødevarekartoner, mens det andet formentlig vil være til glas eller metal.

Den røde miljøspand er til eksempelvis elpærer, batterier, småt elektronik, spraydåser, maling i mindre dunke, kemikalierester. Den stilles ud til tømning i forbindelse med afhentningen af den grønne genbrugsbeholder. Men kun når den er fyldt. Foto: Henrik Reintoft

Men lidt godt nyt har han til den klimabevidste borger:

- I efteråret 2021 modtager folk en rød miljøkasse til farligt affald. Den havde vi planlagt på forhånd, fortæller Jens Stræde Bondesen.

Annonce

Det er rystende

Byråds- og regionsmedlem Preben Friis-Hauge (V), folketingskandidat og formand fra det fælleskommunale affaldsskad AFLD, er ude med riven.

- Når det bliver lavpraktisk, så står Folketinget af. Det er rystende, at man ikke lytter mere til Dansk Affaldsforening, siger Preben Friis-Hauge.

Dansk Affaldsforening repræsenterer samtlige 98 kommuner og udtrykker skarp kritik over tidsplanen, som der kan søges om dispensation fra. Men kun under særlige vilkår.

- Kommunerne skal lave begrundede dispensationsansøgninger. Det ender med et digert værk fra hver af landets 98 kommuner. Jeg er ked af, at man ikke kan forstå, at det er et problem. Det er et unødigt bureaukrati, siger Preben Friis-Hauge, som i stedet vil have forlænget tidsfristerne.

Farligt affald

I løbet af efteråret modtager husstandene en rød miljøspand til farligt affald.

Den stilles ud, når man får tømt sin todelte genbrugsspand, og kun når den er fyldt.

Den røde miljøspand er til eksempelvis elpærer, batterier, småt elektronik, spraydåser, maling i mindre dunke, kemikalierester.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Kristian og Tina investerede millioner i topmoderne minkfarm: Nu drømmer børnene om at forvandle den til kæmpe legeland

Danmark

Tre personer anholdt for afbrænding af statsministerdukke: En mistænkt er stadig på fri fod

Annonce