Annonce
Esbjerg

Afgående museumsinspektør Mogens Hansen holder afskedsforedrag på Bramming Egnsmuseum

Bramming Egnsmuseum har en udstilling af Anita Houvenaeghel, og den bruger afgående museumsinspektør Mogen Hansen som afsæt for sit afskedsforedrag den 13. november. Privatfoto

Bramming: Onsdag den 13. november kl. 19.30 holder museumsinspektør Mogens Hansen sit afskedsforedrag, der tager udgangspunkt i museets aktuelle udstilling Anita Houvenaeghel: "Erindringsglimt - fra det dunkle rum til lysets land". Udstillingen belyses gennem biblens skabelsesberetninger og kristne salmer sammenhængen mellem kunsten, menneskets forestillingsevner og fantasi, som gennem umindelige tider har skabt fortællinger i form af billedkunst, musik og poesi.

- En klog mand har en gang sagt at alt ”det der ikke kan tælles må fortælles”. Når vi har forladt ”naturvidenskabens faste grund” må resten, også det uforståelige og ubærlige, fortælles i store eller små fortællinger. De bibelske skabelsesberetninger er muligvis blevet til, da den jødiske elite var deporteret fra Jerusalem til Babylon. De er skrevet i troen på, at der er en vej fra mørket til lyset selv om de stod i kaos til halsen, siger Mogens Hansen i en pressemeddelelse.

Udstillingen på Bramming Egnsmuseum er et moderne eksempel på denne skaberevne hos kunstneren Anita Houvenaeghel. Det kommer ikke alene til udtryk i hendes mange altertavler, men i alle hendes billeder.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Annonce