Annonce
Aabenraa

Afgørelse for sønderjysk brandberedskab trækker ud: Vi løber panden mod en mur

Aabenraa-borgmester Thomas Andresen (V) og Tønder-borgmester Henrik Frandsen (V) - henholdsvis næstformand og formand for Brand & Redning Sønderjylland - vil sammen med Haderslev-borgmester H.P. Geil (V) have staten til indfri et løfte om bopæl hos Beredskabsstyrelsen Teknisk Skole i Tinglev. Arkivfoto: Claus Thorsted
Brand & Redning Sønderjylland vil gerne flytte sammen med Beredskabsstyrelsen i Tinglev. Men det kræver hjælp fra Christiansborg. Derfor forsøger det sønderjyske beredskab at mødes med folketingspolitikerne igen, efter sidste års møde ikke bar frugt.

Tinglev: Det trækker i den grad ud med at finde en afklaring på, hvor Brand & Redning skal være i fremtiden.

I dag bor selskabet - som er et samarbejde mellem beredskaberne fra kommunerne Aabenraa, Haderslev og Tønder - i kontorpavilloner bag brandstationen på Højskolevej i Tinglev. Men det er på dispensation. Ønsket er at flytte ind hos Beredskabsstyrelsens tekniske skole over for på Nørremarken.

Baggrunden går tilbage til 2015, hvor staten ønskede at sammenlægge de 98 kommunale beredskaber til færre og større enheder. I Sønderjylland gik Aabenraa, Tønder og Haderslev sammen, og beredskabet blev placeret i Tinglev under forudsætning af, at staten ville gøre plads til beredskabet i forbindelse med en udvidelse af Beredskabsstyrelsens Tekniske Skole.

Men her over fire år efter har Beredskabsstyrelsen endnu ikke fået bevilget de nødvendige penge til, at der kan bygges nyt på skolen, og trods besøg fra flere folketingspolitikere sidste år, er der ikke sket noget.

- Vi føler, vi løber panden mod en mur i forhold til at få lydhørhed. Velviljen er stor, men når vi skal til at blive konkrete om rammerne for at flytte sammen, så kniber det, siger borgmester Thomas Andresen (V), som også er næstformand i Brand & Redning Sønderjylland.

Annonce

Det koster det

  • Brand & Redning Sønderjylland har fået en forlængelse af dispensationen til at bo i kontorpavilloner til 31. december 2020. Der kan ikke forlænges yderligere.
  • Aktuelt giver Brand & Redning Sønderjylland 2000 kroner pr. kvadratmeter i den midlertidige løsning. Hvis der bygges nyt, vil prisen stige til 2800 kroner pr. kvadratmeter. Brand & Redning mener, at markedsprisen i området er højst 800 kroner pr. kvadratmeter for kontorfaciliteter.

Det vil være ærgerligt

Specifikt er der tale om, at brandsamarbejdet gerne vil rykke ind på første sal i en bygning, hvor der i dag er værelser til overnattende kursister. De værelser skal erstattes, og det vil være langt dyrere end den husleje, Brand & Redning på markedsvilkår ellers ville skulle betale for at leje kontorfaciliteter.

Det er man ikke interesseret i, og derfor forsøger det sønderjyske beredskab at råbe Christiansborg op igen med et nyt møde den 3. februar.

- Vi vil gerne have det her drøftet politisk, for indtil nu har vi primært hørt, hvad der bliver tænkt på embedsmandsniveau, og her fremlægges der jo beregninger, der i sidste ende gør, at vi får en langt større husleje. Hvis der ikke snart sker noget afgørende, kan det blive svært at finde sammen i fælles bygninger, og det vil være smadderærgerligt, siger Thomas Andresen.

Forfølger det voldsomt

Ellers må alternative være at flytte ind i noget andet.

- Det bliver ikke nogen udfordring at finde, så de bliver aldrig hjemløse. Men man lagde jo fra statens side netop op til, at vi i de kommunale beredskaber skulle finde sammen med de statslige, og nu mangler jeg at se viljen fra staten til, at man vil understøtte det her på en helt almindelig, fornuftig måde, siger borgmesteren.

Det er en sag, han med egne ord forfølger voldsomt.

- Jeg mener stadigvæk, det må være en fordel, hvis vi kan skabe et miljø, hvor man kan mødes om interessen for beredskab, brand og alt det tekniske omkring det. Det kan give nogle synergieffekter i forhold til, hvis Brand & Redning må flytte til et kontorhus midt i byen i stedet, siger Thomas Andresen.

Han synes dog, missionen ser vanskelig ud.

- Hvor der er vilje, er der vej. Men jeg synes godt nok, den vej er brolagt med mange forhindringer lige nu, siger Thomas Andresen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Se billeder og video fra luften: Kolonihaver totalt oversvømmet

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Se læsernes vilde billeder af oversvømmelserne: Her plejer folk at gå og cykle

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce