Annonce
Tønder

Afgørelsen er kommet: Strandeng på Rømø er fredet

Rømø Havn må opgive at inddrage strandengen til oplagsplads. I går kom Miljø- og Naturklagenævnets længe ventede afgørelse med den mindst mulige flertalsafgørelse.

AFGØRELSE: Tønder Kommune og Rømø Havn må opgive at inddrage strandengen nord for havnen som oplagsplads.

I går kom den længe ventede afgørelse fra Miljø- og Naturklagenævnet. Og det blev en yderst snæver afgørelse.

Det skriver JydskeVestkysten Tønder i dag.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforenings lokalformand i Tønder, Søren Eller, stod der 5-5 i afgørelsen, men da formand Pernille Christensens afgørende stemme gik mod kommunen, hælder den endelige afgørelse ud til DN’s fordel.

– Vi er naturligvis glade for, at afgørelsen falder ud til fordel for naturen, siger Søren Eller og fortsætter:

– Men vi hoverer ikke. Det kunne aldrig falde os ind. Vi er ydmyge over for afgørelsen, der er så tæt.

Danmarks Naturfredningsforening klagede tidligere på foråret over Tønder Kommunes planer for strandengen.

Lokalpolitikerne gav i marts tilladelse til, at størsteparten af arealet planeres og hæves i niveau. Det var for at imødekomme kommende brugere af havnen og dens faciliteter, men det bliver der altså ikke noget af nu.

Ifølge Søren Eller er afgørelsen endelig, og kommunen kan derfor ikke anke den.

Eneste mulighed for kommunen er nu som miljømyndighed at dispensere for reglerne. Men det vil DN kæmpe imod.

– Det er den eneste måde, de kan få det på. Men det vil vi påklage, siger Eller.

Da JydskeVestkysten i går eftermiddag ringede til Tønders borgmester, Laurids Rudebeck (V), for en kommentar, havde han endnu ikke hørt resultatet.

– Det er jeg rigtig ked af at høre. Jeg ville gerne, at vi fik medhold. Nu vil jeg læse afgørelsen og se, hvilke muligheder der nu er, for at vi kan benytte området, lød kommentaren fra borgmesteren.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce