Annonce
Udland

Afghanistan løslader tre Taliban-fanger i mulig udveksling

Wakil Kohsar/Ritzau Scanpix
Professorer fra USA og Australien, der blev kidnappet af Taliban i 2016, kan måske nærme sig løsladelse.

Afghanistan vil løslade tre højtstående Taliban-fanger - heriblandt broren til en af den militante bevægelses øverste ledere.

Det meddeler Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, tirsdag.

Udmeldingen vurderes at kunne være første skridt på vej mod en mulig løsladelse af to professorer fra Australien og USA, der siden 2016 har været taget til fange af Taliban. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Blandt de tre Taliban-fanger er Anas Haqqani, der blev pågrebet i 2014.

Hans storebror er Sirajuddin Haqqani, der står i spidsen for det frygtede Haqqani-netværk og er en af Talibans øverste og mest berygtede ledere.

- Vi har besluttet på visse betingelser at løslade tre Taliban-fanger, der har siddet i Bigram-fængslet i den afghanske regerings varetægt i et stykke tid, siger Ghani i en tale i præsidentpaladset.

Præsidenten gav ikke yderligere oplysninger om, hvornår eller hvor de to professorer muligvis vil blive løsladt.

I Ghanis tale siger han dog om gidslerne, at "deres helbred er blevet forværret, mens de har været i terroristernes varetægt".

Han tilføjer, at løsladelsen af de to vil "bane vejen" for starten på uofficielle snakke mellem regeringen og Taliban. Den militante bevægelse har længe afvist at forhandle med præsident Ghanis administration.

Ghani var flankeret af sine øverste sikkerhedsrådgivere, da han holdt sin tale tirsdag. Han kalder beslutningen "meget svær og nødvendig".

Væbnede gerningsmænd iført militæruniforme kidnappede i august 2016 de to professorer fra American University of Afghanistan i hovedstaden Kabul.

De to, Kevin King fra USA og Timothy Weeks fra Australien, dukkede senere op i en gidselvideo fra Taliban, hvor de begge så hærgede ud.

American University of Afghanistan åbnede i 2006 og har siden da jævnligt huset undervisere fra vestlige lande.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Annonce