Annonce
Udland

Afghanistan løslader tre Taliban-fanger i mulig udveksling

Wakil Kohsar/Ritzau Scanpix
Professorer fra USA og Australien, der blev kidnappet af Taliban i 2016, kan måske nærme sig løsladelse.

Afghanistan vil løslade tre højtstående Taliban-fanger - heriblandt broren til en af den militante bevægelses øverste ledere.

Det meddeler Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, tirsdag.

Udmeldingen vurderes at kunne være første skridt på vej mod en mulig løsladelse af to professorer fra Australien og USA, der siden 2016 har været taget til fange af Taliban. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Blandt de tre Taliban-fanger er Anas Haqqani, der blev pågrebet i 2014.

Hans storebror er Sirajuddin Haqqani, der står i spidsen for det frygtede Haqqani-netværk og er en af Talibans øverste og mest berygtede ledere.

- Vi har besluttet på visse betingelser at løslade tre Taliban-fanger, der har siddet i Bigram-fængslet i den afghanske regerings varetægt i et stykke tid, siger Ghani i en tale i præsidentpaladset.

Præsidenten gav ikke yderligere oplysninger om, hvornår eller hvor de to professorer muligvis vil blive løsladt.

I Ghanis tale siger han dog om gidslerne, at "deres helbred er blevet forværret, mens de har været i terroristernes varetægt".

Han tilføjer, at løsladelsen af de to vil "bane vejen" for starten på uofficielle snakke mellem regeringen og Taliban. Den militante bevægelse har længe afvist at forhandle med præsident Ghanis administration.

Ghani var flankeret af sine øverste sikkerhedsrådgivere, da han holdt sin tale tirsdag. Han kalder beslutningen "meget svær og nødvendig".

Væbnede gerningsmænd iført militæruniforme kidnappede i august 2016 de to professorer fra American University of Afghanistan i hovedstaden Kabul.

De to, Kevin King fra USA og Timothy Weeks fra Australien, dukkede senere op i en gidselvideo fra Taliban, hvor de begge så hærgede ud.

American University of Afghanistan åbnede i 2006 og har siden da jævnligt huset undervisere fra vestlige lande.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Affaldshåndtering som i DDR-tiden

Lokaldebat: I den bebyggelse i Egernsund, hvor min kone og jeg bor, oplever vi til stadighed, at vore affaldscontainere ikke bliver tømt. Bebyggelsen består af 12 ejerlejligheder og otte boligforeningslejligheder. Problemet er, at Sønderborg Kommune entrerer med et system omkring bortskaffelse af affald, som ingen normalt begavede mennesker forstår. Et årskursus til borgerne i affaldshåndtering ville sikkert gøre underværker, men det vil kommunen næppe finansiere. Det system, skraldemændene (jo, det ord eksisterer skam endnu i det danske sprog) arbejder efter, bevirker, at hvis en lille ren plasticpose havner i den forkerte container, bliver den ikke tømt. Jeg luftede forleden min irritation på en særlig Egernsund-side på Facebook - og straks var der adskillige eksempler på, at rene bagateller er skyld i, at containerne bliver stående. Man må godt smide pap-emballagen fra en ramme cola i den dertil indrettede container - men så skal plasticomslaget pilles af. Ellers? Nul tømning. En mikroskopisk rest af marmelade i et glas - selvom man har brugt flere liter varmt vand på at gøre glasset rent - nul tømning. Kære byrådsmedlemmer - i har jo skabt et "system", der kunne være hentet i DDR i 1965. Folk er ikke ligeglade, men at lave en ordning for fjernelse af affald, som kun borgere med stærke læsebriller kan navigere rundt i (humor kan forekomme), er en ommer. Gad vidst, om det kun er i Egernsund, vi synes, at nu er målet sgu fuldt. Er der en modig byrådspolitiker, der kunne have lyst til at kommentere mit indlæg, skulle han/hun være velkommen. Trist, at der er længe til næste kommunalvalg, ellers skulle I nok komme på banen.

Annonce