Annonce
Billund

Gik imod tvungent håndtryk: Byrådsmedlem stemt ud af Venstre

Lars Hansen forsvarede sin sag onsdag aften på en ekstraordinær generalforsamling. Foto: Andreas Bjerre
Lars Hansen fik sparket af bestyrelsen i Venstre efter håndtrykssagen. Nu har en generalforsamling givet opbakning til bestyrelsens beslutning.

Grindsted: Lars Hansen er blevet smidt ud af Venstre.

Det blev endeligt afgjort på en ekstraordinær generalforsamling i Venstre i Billund Kommune onsdag aften.

Her var godt 130 medlemmer af Venstre mødt op til generalforsamlingen, som ikke havde andet formål end at bestemme Lars Hansens fremtid i partiet.

Det var et krav, at bestyrelsen skulle have opbakning fra to tredjedele af den fremmødte forsamling for at få godkendt deres ekskludering af Lars Hansen. Dermed var der på forhånd lagt op til spænding om udfaldet, da Lars Hansen på sociale platforme havde modtaget mange tilkendelser fra folk, som støtter ham.

Afstemningen endte da også meget tæt. 122 stemmer blev afgivet, men kun 39 stemte til fordel for Lars Hansen. Med 83 stemmer imod er Lars Hansen dermed fortid i Venstre. Bestyrelsen havde brug for 81 stemmer for at leve op til kravet om de to tredjedele.

Annonce

Sagen kort

Sagen tog sin begyndelse i juni, da bestyrelsen i Venstres kommuneforening i Billund Kommune opfordrede Lars Hansen til at trække sig fra partiet.

Baggrunden var sagen i byrådet om grundlovsceremonier med tvunget håndtryk til nye danske statsborgere. Den havde Lars Hansen stemt imod, selvom resten af Venstre-gruppen stemte for. Det var for illoyalt, mente bestyrelsen.

Lars Hansen ville dog ikke gå, og derfor endte bestyrelsen med at ekskludere ham fra partiet. Senere ankede Lars Hansen dog beslutningen, som derfor skulle afgøres på en generalforsamling.

For at få sagen afsluttet hurtigst muligt indkaldte bestyrelsen derfor til en ekstraordinær generalforsamling onsdag aften.

Lars: Vælgerne har talt

Lars Hansen forlod mødet hurtigt efter afslutningen på generalforsamlingen.

- Vælgerne har talt, og det accepterer jeg, selvom man kan sige meget om processen. Jeg synes, det er forunderligt, at kommuneformanden ikke kom med et længere forklaring, end han gjorde. Han skulle reddes af borgmesteren og byrådsgruppen. Det siger måske lidt om, hvor idéen er født. Afstemningen blev meget tæt. Havde afstemningen nu endt 105-7, kunne man sige, at så var er kun én retning. Men at det blev så tæt, viser hvor splittet, det var, siger Lars Hansen.

Lars Hansen har en sidste chance for at forblive i Venstre.

- Jeg har nu fire uger til at anke beslutningen til regionsbestyrelsen. Nu er der ikke noget i politik, som er definitivt, men umiddelbart vil jeg ikke anke beslutningen. Vi skal skynde os at lægge sagen bag os, for vi skal også samarbejde i byrådet fremover. Der kommer snart budget og andre ting, vi skal forhandle om, siger Lars Hansen.

Glad for opbakning

Ivar Nørlund, formand for Venstre i Billund Kommune, var glad for, at generalforsamlingen gav bestyrelsen ret i deres beslutning.

- Det er trist sådan en aften, men jeg er glad for, at bestyrelsen har fået opbakning i, at eksklusionen var det rigtige, siger Ivar Nørlund.

Der var kun tre stemmer til forskel. Skal I evaluere jeres rolle i sagen?

- Vi har hele tiden vidst, at det ville blive tæt. Generalforsamlingen er den øverste myndighed, og de har givet bestyrelsen opbakningen til beslutningen, så vi anser sagen for lukket. Nu skal vi til at diskutere politik i stedet, siger Ivar Nørlund.

Der kom fra salen en kommentar om, at en eksklusion var et udtryk for et ledelsesnederlag. Giver det anledning til tanker?

- Vi skal altid tage sådanne bemærkninger til efterretning. Men der skal to parter til at løse en konflikt. Og det er der, vi synes, vi har prøvet og prøvet mange gange, uden at komme videre, siger Ivar Nørlund.

Ivar Nørlund gav på generalforsamlingen kommuneforeningens forklaring på, hvorfor Lars Hansen skulle ekskluderes. Foto: Andreas Bjerre
Mødet foregik på Ungdomsgården i Grindsted, hvor mange af Venstres medlemmer mødte op. 112 stemmer blev afgivet. Foto: Andreas Bjerre
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce