x
Annonce
Sydjylland

Aflastningspladser er inddraget til coronapatienter

Anders Lyck beskriver flere dilemmaer. Bl.a. begrænset besøg hos døende og pårørendes svære valg i forbindelse med begravelser. Privatfoto
Når svagelige ældre udskrives fra sygehuset, får mange en aflastningsplads til at komme sig, inden de skal hjem. De er midlertidigt inddraget til coronapatienter, men det lykkedes alligevel at få min patient ind.

Nedlukningen af Danmark er som bekendt forlænget frem til 13. april. En ventet og forudsagt beslutning, men en mavepuster til de fleste, som glæder sig til den hverdag, som man holder af og trives i.

Forberedelsen til næste fase har desværre også konsekvenser for de "øvrige syge". I en af mine samarbejdskommuner er de akutte aflastningspladser, der normalt bruges til et stabiliserende ophold for svagelige ældre, som just er udskrevet, simpelthen nedlagt midlertidigt, da sengene skal stå klar til evt coronasmittede. Det giver selvfølgelig anledning til problemer, for det behov som pladserne hidtil har dækket, er der jo stadig.

En af mine ældre svagelige patienter, som har været indlagt et par gange i den seneste tid, var atter varslet udskrevet, og kort efter havde jeg en forståeligt bekymret og oprevet datter i telefonen.

Så måtte undertegnede jo på banen med et par opkald til rette instanser.

Heldigvis udviste både udskrivende sygeplejerske og forløbskoordinatoren stor konduite, og der blev fundet en aflastningsplads til min værdigt trængende patient.

Alt andet ville have været uværdigt, og den sikre vej til en genindlæggelse. Trods corona skal det vanlige setup også fungere for de svageste i samfundet.

Annonce

Beretning fra frontlinjen

Praktiserende læge Anders G. Lyck fra Hejls syd for Kolding vil i den kommende tid berette fra frontlinjen.

Ambitionen er at levere en daglig opdatering fra forreste linje i sundhedsvæsnet i det omfang, arbejdsbyrden tillader det. Undtaget er weekenderne.

Det svære valg

Et andet problem er besøg til syge pårørende i denne tid. Det er svært for både den pårørende og den syge ikke at kunne hhv give og få den vanlige omsorg i denne svære tid.

Selv døende er underlagt disse besøgsrestriktioner, og det giver anledning til svære valg, når der skal udvælges kun et par få stykker til det sidste farvel ved sengekanten.

Det samme gør sig gældende med begravelser. Grundet smittefaren er ceremonien indskrænket til ganske få deltagere, hvilket også må være svært, når der er mange, som gerne vil vise afdøde den sidste og velfortjente respekt og ære.

Ellers gør jeg blot klar til en endnu en stille dag. Bortset fra corona må sundhedstilstanden i det lille hårdt prøvede land være aldeles fremragende. Vi har stort set intet at lave, så sekretæren får en fridag til hjemmesysler, og KBU-lægen og jeg må så se om vi kan klare os uden hendes vanlige skarpe styring ;-)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce