Annonce
Sønderborg

Aflivning af 38.000 høns ved Broager begynder onsdag: Fødevarestyrelsen, Beredskabsstyrelsen og dyrlæger deltager i aktion mod fugleinfluenza

Sidste udbrud med fugleinfluenza skete i byen Vinderup i Vestjylland i april, hvor Fødevarestyrelsen aflivede 9000 ænder og 9000 gæslinger. Arkivfoto: Morten Stricker
Fødevarestyrelsen undersøger, hvorfor en besætning med 38.000 høns er smittet med fugleinfluenza, men det bliver svært at finde årsagen til udbruddet.

Iller: Siden april har der ikke været udbrud med fugleinfluenza i Danmark, men tirsdag blev der konstateret smitte med sygdommen i en besætning med 38.000 høns på en gård i Iller ved Broager.

Udbruddet betyder, at alle 38.000 æglæggende høns skal aflives. Desuden skal de æg, der er på gården, destrueres.

- Vi planlægger at gå i gang med selve aflivningen onsdag, men det hele afhænger lidt af forholdene. Det kommer til at tage cirka en dag at aflive hønsene, siger Signe Hvidt Nielsen, der er veterinærchef i VeterinærSyd.

Annonce

Det var et usædvanligt stort antal døde høns i besætningen søndag, som førte til, at Fødevarestyrelsen udtog prøver fra hønsebesætningen. Prøveresultaterne viste mandag, at besætningen er ramt af fugleinfluenza.

Køres til Daka

Det er Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen, som rykker ud til Iller for at aflive hele besætningen sammen med dyrlæger.

- Vi afliver hønsene ved at gasse dem, derefter bliver de bevidstløse og falder i søvn og dør. Efter de er blevet gasset, bliver hønsene efterset af dyrlæger for at sikre, de er døde, siger Signe Hvidt Nielsen

De døde høns bliver bortskaffet som smittefarligt affald og sendt til Daka.

Fødevarestyrelsen har oprettet en tre og en 10 kilometer bekæmpelseszone rundt om besætningen i Iller, hvor det nu er forbudt at sælge eller flytte æg, høns og andre fugle med mindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

Der er indenfor de to zoner ti erhvervsbesætninger. I tre kilometer-zonen skal alle hobbybesætninger lade sig registrere.

- Vi opfordrer alle hobbyhold til at registrere sig for at sikre, at de er ikke er udsat for smitte. Vi vil i den kommende tid tage ud og lave nogle screeninger for at sikre, at smitten inddæmmet, siger Signe Hvidt Nielsen.

Samtidig arbejder VeterinærSyd på at finde årsagen til smitteudbruddet.

- Vi har ikke fundet kilden. Det har været et rigtigt hårdt år med fugleinfluenza, som vi havde regnet med ville aftage i sommersæsonen. Det har det også gjort, men det er meget usikkert, om vi kan finde ud af årsagen i Iller, siger Signe Hvidt Nielsen.

Udbruddet i Iller er det første siden den 21. april, hvor 19.000 gæs og ænder fra Vinderup i Vestjylland blev ramt af fugleinfluenza.

Fugleinfluenza

Siden november 2020 har Fødevarestyrelsen fundet 16 udbrud af fugleinfluenza i store og små besætninger. Mere end 155.000 høns, ænder og andre fugle er aflivet for at forhindre yderligere smitte. Hvis man finder en død fugl i naturen, som man tror kan være død af fugleinfluenza, kan man amelde fundet til Fødevarestyrelsen på app'en Fugleinfluenza Tip.


Vi vil i den kommende tid tage ud og lave nogle screeninger for at sikre, at smitten inddæmmet.

Signe Hvidt Nielsen, veterinærchef
Annonce
Sønderborg For abonnenter

Musikeren har skabt et verdensfirma med stor indtjening: Nu takker Larsen af

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Susan og Hans Jørgen byggede historisk villa om: Nu er de pensionister og vil ned i ét plan. Men nabohuset skæmmer

Erhverv For abonnenter

Køreskole er pludselig lukket: Tidligere direktør er sygemeldt, og elever kan ikke få pengene igen

Varde

Alvorlig sag om blufærdighedskrænkelse på skole: Tre mandlige elever anmeldt for at krænke pige

Team Esbjerg For abonnenter

Nu er der pres på: Team Esbjerg er pisket til at vinde på lørdag

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Varde

Campingfamilie med sjælden ros til myndighederne efter brand løb løbsk: Derfor er der glæde efter drama i strid blæst

Erhverv For abonnenter

Total tavshed om Ecco-fadæsen: Konservative-toppolitikere nægter at tale om Niels Flemming Hansens farvel til ordførerpost

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre, end min far

Billund For abonnenter

Cassandra stod frem efter lumre beskeder fra chefen: Hvis ikke jeg gjorde noget, ville det bare blive ved

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Esbjerg For abonnenter

Drukfest for skoleelever bliver ikke lavet om: Mens dele af landet forbyder alkohol på sidste skoledag, holder Esbjerg fast i de gamle traditioner

Kultur For abonnenter

Vejen Kunstmuseum har været lukket i halvandet år: - Jeg ser det ikke som et problem, at vi ikke har åbnet

Rejser

Millioner vil have de billetter, der kan sende danskere på månedlang ferie i hele Tyskland for 68 kroner

Annonce