Annonce
Vejen

Aflysning rimer på hensyn

Country-musikeren Hallur Joensen spillede med sit band til FSUI's 50 års jubilæumsfest på sin gamle hjemmebane i Føvling. Nu sidder han låst fast af coronaen i sit hjem i Klaksvig på Færøerne. Foto: Steen Rasmussen
Føvlings cowboy-sanger Hallur Joensen er indtil videre låst inde på Færøerne, men han har hænderne fulde med pladeindspilning og udendørskoncerter på alle øernes plejehjem.

FØVLING: Utallige country-sange handler om afsavn og brudte løfter, og ironisk nok er det lige præcist i den boldgade country-sangeren Hallur Joensen selv er havnet i her midt i coronakrisen. Han må jo kende følelsen bedre end de fleste, når han nu på tredje måned er fanget af omstændighederne uden mulighed for at rejse - og dermed står tilbage med savnet af publikum og med hele kalenderen fyldt med brudte kontrakter.

- Jamen, det er jo rigtigt, og det gør mig ked af det - mest på de andres vegne. Selv om jeg ikke kan komme ud til de koncerter og festivaler, som var aftalt, så har jeg masser at lave. Jeg har faktisk aldrig spillet så meget musik, som jeg gør lige nu, hvor jeg er ved at gøre min nye cd færdig, og hvor jeg er ude til en masse små arrangementer her på Færøerne.

Hvordan tackler du alle frustrationerne? Går du ikke amok eller rasende eller vred på de, der har bestemt, at coronaen skal bekæmpes på den her måde?

- Faktisk er der ikke noget, som har bestemt noget her på Færøerne. Der er ikke vedtaget nogen love om, at vi skal gøre sådan og sådan. Det har Lagtinget været enig fra begyndelsen, men der er givet nogle anbefalinger, og færingerne har været enige om, at gøre det rigtige fra begyndelsen.

Annonce
Jeg synes, jeg kan fornemme, at den her situation har gjort, at vi har lært at være mere gode ved hinanden. Jeg tror, vi havde glemt det, men nu er det kommet tilbage. Det er jo ikke så ringe.

Hallur Joensen

Frivillig isolation

- Vi har holdt afstand og undgået store forsamlinger. F.eks. har jeg givet koncert på en båd, hvor tilhørerne sad i hver deres både i små grupper. På den måde har vi fået udryddet sygdommen fuldstændigt. Vi har også besluttet os for, at man skal i isolation i to uger når man kommer hjem, hvis man har været en tur i Danmark. Så man rejser jo ikke. Det er frivilligt at gå i isolation, men man gør det.

- Vi er jo alle enige om, at vi skal beskytte de svage og de gamle, og derfor skulle sygdommen udryddes, og det blev den. Livet er det mest dyrebare vi har, og det skal selvfølgelig beskyttes på alle måder. F.eks. ved at man opsporede og isolerede alle, der var syge. Normalt kommer der 200.000 turister hvert år, men nu er der tomt, og man taber en masse penge, men der er ikke noget at gøre ved det. Det er kun penge. Livet er uendelig meget mere værd.

- Men alle reglerne betyder ikke, at vi ikke lever og har det sjovt. Vi kan dyrke kaproning og spille fodbold - uden tilskuere. Én spurgte lagmanden, hvorfor man må spille fodbold, hvor der er 22 svedende mænd i omklædningsrummet og ikke gå på bar. Han svarede, at man jo kender de 22 fodboldspillere og kan isolere dem alle, hvis det bliver nødvendigt, mens man ikke kender alle dem, der ville have været i baren. Det var et godt svar.

- Jeg synes, jeg kan fornemme, at den her situation har gjort, at vi har lært at være mere gode ved hinanden. Jeg tror, vi havde glemt det, men nu er det kommet tilbage. Det er jo ikke så ringe.

Mokka

Hallur Joensen skulle have givet koncert flere gange i Danmark hen over sommeren, bl.a. til Tulipanfesten i Ribe og til Sommersang i Mariehaven i Ansager, men det er alt sammen aflyst. Det sammen er et stort antal koncerter rundt om i Skandinavien, Baltikum og Skotland.

I stedet har han taget sin guitar på ryggen og har været rundt til alle plejehjemmene på Færøerne og givet udendørskoncerter, men beboerne kunne lytte indefra.

- For at beskytte de gamle må de ikke få besøg, men de må gerne lytte til mig på sikker afstand. "Hva er prisen så," spørger de på plejehjemmet. "I slipper med en kop kaffe." For mig har det været fantastiske oplevelser at få lov, men jeg gør det for de gamles skyld.

Joensen tror, der går nogle uger endnu, før det muligt at flyve til Danmark uden bagefter at skulle i karantæne. Han har en koncert i Esbjerg i oktober, og det bliver måske den første og eneste i Danmark i år.

Sammen med sin kone Anika er Hallur Joensen i gang med at lægge kartofler i familiens have ved hjemmet i Klaksvig. Det er der, de har hjemme. Opholdet i Føvling gennem nogle år var midlertidigt.

- Når jeg er ude at spille, fortæller jeg gerne, at jeg bor i den eneste by på Færøerne. Er det Torshavn, spørger de så. Nej, det er Klaksvig. Det er der, mit hjerte har hjemme.

Hallur Joensen skulle have spillet til en sommerkoncert i Mariehaven i Ansager, men den er som talrige andre kontrakter udskudt til næste år. Foto: Steen Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Natteravnen er i fare for at uddø lokalt

112

Voldsom bilbrand vækkede beboere

Erhverv

Klar melding: Tyskland byder inden for hos Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce