Annonce
Varde

Aflyst tur til Sverige sætter gang i kamp for Samuelsgårdens økonomi

Den høje forældrebetaling i Oksbøl betyder blandt andet, at stedet har råd til en dyregård. Arkivfoto: Karina Øhlenschlæger

I de seneste tre år har Leif Erichsen fra Samuelsgårdens Venner kæmpet for at få tildelt penge per medlem i stedet for per fremmødt i Samuelsgårdens SFO 2. En ny model er på vej.

Annonce

Oksbøl: Samuelsgården er blevet snydt. Det mener Leif Erichsen, formand for Samuelsgårdens Venner.

I 2014 blev det besluttet at ændre på klubstrukturen. Pengene blev fordelt mere ligeligt i kommunen, og det betød, at Samuelsgården i Oksbøl fremover måtte klare sig for markant færre penge. Kræfter i Oksbøl valgte i sidste ende at bakke op om den nye struktur mod, at Oksbøl ikke fik en juniorklub, men en SFO 2. Forskellen var blandt andet, at forældrebetalingen i Oksbøl blev større end i resten af kommunen, og dermed blev nedgangen i økonomien ikke så stor som andre steder.

Det blev besluttet, at både juniorklubber og Samuelsgården skulle have lidt over 11.300 kroner per barn per år. Hvis man kigger i bilagene fra dengang, så står der, at det er et beløb, der skal gives per medlem.

Sådan er det bare ikke blevet. I stedet laver kommunen stikprøver af antallet af fremmødte børn, og det er afgørende for, hvor mange penge de enkelte klubber får. Det betyder, at Samuelsgården får færre penge, end det var forventet, da aftalen i 2014 blev indgået.

- Der er ingen forældre, der betaler 500 kroner om måneden, hvis deres børn ikke bruger det. Det er forskellen på Samuelsgården og juniorklubberne, mener vi, siger Leif Erichsen.

Afregningsmodellens problemer

Ifølge Leif Erichsen har den nuværende afregningsmodel også andre problemer:Pengene kommer bagudrettet: Klubberne får penge bagudrettet, og de ved derfor ikke, hvor mange penge de har at gøre godt med, før perioden er overstået, og det bliver opgjort, hvor mange børn der rent faktisk kom i klubben.

Laveste stikprøve gælder: Leif Erichsen siger, at der er eksempler på, at hvis forvaltningen har lavet eksempelvis tre stikprøver, så er der blevet fordelt penge efter den stikprøve, hvor der var færrest børn i klubben.

Annonce

Ny model er på vej

Måske er der allerede en forbedring på vej. Peder Foldager (V), formand for børn og læring, fortæller nemlig, at der er nedsat en gruppe, der skal finde en ny tildelingsmodel. Det skyldes ikke kun kritikken fra Samuelsgården.

- Det er en problemstilling, der er gældende for alle juniorklubber. Det er ikke specielt på baggrund af Samuelsgården, siger Peder Foldager.

Annonce

Tur til Sverige er aflyst

Mens der bliver kigget på en ny model, har Samuelsgården i år måttet aflyse sin sommerkoloni i Sverige, der ellers er en årelang tradition.

Ved indgangen til den nye struktur havde Samuelsgården en opsparing. Den opsparing er væk nu, og da afregningsmodellen stadig ikke er ændret, så er der nu ikke penge nok til at gennemføre turen.

Leif Erichsen fortæller ellers, at han i et par år har holdt møder med politikere og embedsmænd for at fortælle om problemerne med afregningsmodellen. Da turen til Sverige blev aflyst, valgte han at gå offentlig på Facebook med sin kritik af den måde, som Samuelsgården får penge på. Indlægget blev indledt med ordene: "Jeg er stiktosset, jeg er gal, jeg er sur ... og så er jeg ked af det på vores børn og unges vegne."

Annonce

For tilfældigt

Problemet med stikprøverne er ifølge Leif Erichsen, at økonomien bliver for tilfældig.

- Så tæller man lige pludselig en dag, hvor en klasse er på koloni eller til børnefødselsdag eller et eller andet. Det tager man ikke hensyn til, siger han.

I forbindelse med lukningen af juniorklubben ved Sct. Jacobi Skole kunne leder Hannelore Vogelbein også fortælle, at der ofte er flere i klubben end de 12 fremmødte elever, som kommunens stikprøve viser.

Problemerne ved at bruge stikprøver bliver der også kigget på i det arbejde, der er i gang, fortæller Peder Foldager.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Annonce