Annonce
Debat

Afpudsning og opstramning

Læserbrev: At et håndtryk kan afslutte en aftale og en handel har været kendt i Danmark i al min tid. Det har ikke givet anledning til kritisk debat før det blev besluttet, at det skulle indgå i en ceremoni, der beseglede tildelingen af et dansk statsborgerskab. Kravet er såre beskedent.

Jeg kunne dog godt ønske mig, at det danske håndtryk fik en "afpudsning og opstramning". Et håndtryk kan sikkert opdeles i mange slags håndtryk, men i min verden er der fire af slagsen. Det slatne, det respektløse, det hjertelige og det respektfulde. Jeg vil godt slå et slag for de to sidste. Det slatne håndtryk er en ligegyldig oplevelse, og er vel nærmest at sammenligne med at få et kilo hakket oksekød i hånden. Det respektløse håndtryk er desværre blevet meget almindeligt i vores forjagede tid. Det er det korte uden eller med kun kortvarig øjenkontakt. Blikket er videre til næste person, inden man har sluppet hånden på den man hilser på. Det kan der ikke lovgives om! Det handler om opdragelse.

Appellen skal gå mod de to sidste. Det hjertelige, som er det lidt længere håndtryk, som ledsages af et smil og øjenkontakt. Det respektfulde der ledsages af et nik og øjenkontakt. Med de to sidste har man også efter min mening skabt en god begyndelse for en konstruktiv dialog, som vel heller ikke er ligegyldig i vor tid, hvor samarbejde og forståelse stadig er dyder.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ordnet Brexit er langtfra sikret

Torsdag var der grund til at drage et lettelsens suk, da den britiske premierminister Boris Johnson på Twitter meddelte, at der var forhandlet en aftale på plads om Brexit. Det er godt nyt ikke blot for Storbritannien, men også for alle os andre. EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, bekræfter, at parterne er blevet enige om en aftale, han betegner som retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien. Naturligvis er det grundlæggende trist, at briterne nu er på vej ud af det europæiske fællesskab. Om det på sigt vil være en fordel for nationen kan der også sættes et stort spørgsmålstegn ved. Det sagt er der dog grund til at glæde sig, fordi skilsmissen nu forhåbentlig kan gennemføres i mindelighed. Det modsatte kunne have medført omfattende kaos med nye handelsbarrierer i Europa. Markedet reagerede da også prompte på meldingen, der fik kursen på det britiske pund til at stige. Dog er det forhastet allerede nu at glæde sig over udsigten til et ordnet Brexit. Om britisk politik kan man kun forudsige, at den er uforudsigelig. Johnsons forgænger som premierminister, Theresa May, fik jo ligeledes forhandlet sig til rette med EU for blot efterfølgende at blive ydmyget i det hjemlige parlament. Man kan frygte, at det scenarie gentager sig. Den britiske regerings nordirske støtteparti har allerede vendt tommelen ned for aftalen. Hos de øvrige partier er velviljen over for Boris Johnson samtidig uhyre begrænset. Måske kan lysten til at smække premierministeren en politisk lussing vise sig større end den sunde fornuft, som en aftale ville være udtryk for. Den danske regering har nærlæst aftalen. Efter det forklarede statsminister Mette Frederiksen, at hun er villig til at strække sig meget langt for at få tingene på plads. Man kan kun håbe, at samme besindighed vil indfinde sig i parlamentet i Westminster Palace. Sikkert er det imidlertid ikke. Så nok er EU og Storbritannien nået et nødvendigt skridt videre. Men i mål er vi ikke.

Annonce