Annonce
Sydjylland

Afrikansk svinepest kan blive svinebøndernes lykke

Herhjemme kæmper landmændene en brav kamp for at sikre, at der bliver gjort initiativer for at holde svinepesten ude af Danmark. Til gengæld kan de nu håbe på, at smitten breder sig yderligere i Kina. Foto: Scanpix.

Formand for Landbosyd satser på, at afrikansk svinepest betyder gyldne tider for de danske svineproducenter. Kina kæmper nemlig med den frygtede smitte, og det kan betyde et stort eksporteventyr for Danmark.

Annonce

Paradoksalt: Den afrikanske svinepest, som har skabt frygt hos landets svineproducenter, kan nu blive landbrugets redning. Svinepesten er nemlig blevet et stort problem for de kinesiske landmænd, og det betyder, at Danmark sandsynligvis kan se frem til et stort eksporteventyr i 2019. Landbrugets videnscenter Seges forventer, at Kina vil importere mere svinekød fra Danmark og resten af EU, og i Landbosyd satser formand Mogens Dall også på, at svinepestens frembrud i Kina kan blive de danske svineproducenters store lykke.

- Rygterne går på, at der kan ske en reduktion i Kinas svinebestand på op til 50 procent. Svinene dør som fluer. Kina har altså 30 millioner vildsvin rendende rundt. Det er helt ude af kontrol. Fortsætter det, så kan det blive gyldne tider for grisebranchen i de lande, som holder sig fri for svinepest, siger Mogens Dall.

Han tror dog ikke på, at det ligefrem bliver en økonomisk fest for landmændene i 2019, selvom svinepesten skulle udvikle sig yderligere i Kina. JydskeVestkysten skrev i går, at både Sydbank og Frøs Sparekasse forventer flere konkurser i landbruget i 2019, og Mogens Dall er da også med på, at landbrugets økonomiske problemer ikke alene kan løses af mere eksport til Kina.

- Hvis Kina bliver hårdt ramt af afrikansk svinepest, og at prognoserne på svinepriserne holder, så bliver forholdene normaliseret. Men det er ikke gyldne tider, siger han.

Annonce

Konkurser

I årets første 11 måneder har der været 159 konkurser inden for landbrug, fiskeri og skovbrug. Og forventningen er, at de næste måneder også vil medføre flere konkurser. Blandt andet på grund af efterdønninger fra tørken. Sydbank, Frøs Sparekasse og Danske Andelskasser Bank forventer også et fortsat hårdt år for landbruget, men udbruddet af den afrikanske svinepest bør få bankerne til at give landmændene længere snor, mener Mogens Dall.

- Jeg vil opfodre de finansielle apparater til at tænke sig godt om, inden de lukker effektive produktionsenheder. De vil fortryde det om et halvt år.

Den opfordring har Sydbank dog ikke tænkt sig at følge. Direktør Bjarne Larsen tror ikke på, at svinepestens udbrud i Kina kommer til at redde landbrugets 2019.

- Det kommer ikke til at redde det hele. Der skal mange gode år til i dansk landbrug, før man får gjort noget ved den kæmpe gæld, man har. Ét godt år løser intet. 2017 var faktisk et ret godt år, og nu ser det hele surt ud igen. Det er alt for kortsigtet at se sådan på det, siger han.

En opgørelse over landbrugets gæld fra Nationalbanken i sommer viste, at gælden lød på 312 milliarder kroner ved udgangen af juli. Nationalbanken noterede sig, at landbrugets økonomi vil kunne "påvirkes mærkbart" af rentestigninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Friture satte ild i køkken

Danmark

Messerschmidt bliver forfremmet: Afløser Espersen som næstformand i DF

Annonce