Annonce
Udland

Afsat præsident vil hjem til Bolivia og skabe ro

Evo Morales vil vende hjem - jo før, jo bedre. Landets midlertidige præsident er illegitim, siger han

Bolivias nyligt afsatte præsident, Evo Morales, siger, at han er klar til at vende hjem og skabe ro i hjemlandet.

Udtalelsen kommer onsdag på et pressemøde i Mexico City, hvor han ankom til dagen inden.

- Hvis folket beder mig om det, er vi klar til at vende tilbage og skabe ro, siger Morales.

Han tilføjer, at han kun opholder sig midlertidigt i Mexico.

- Vi vender tilbage før eller siden. Jo før, jo bedre, for at skabe ro i Bolivia.

Mexico har givet den afsatte præsident politisk asyl. Morales gik søndag af som Bolivias præsident efter knap tre ugers store demonstrationer mod formodet valgsvindel.

Morales opfordrer til, at der indledes en "national dialog" for at løse krisen i Bolivia.

- Den eneste måde at afslutte denne krise er ved at sidde ned og forhandle og undgå at ødelægge landets økonomi undervejs, siger han.

Den afsatte præsident fastholder, at det omstridte genvalg af ham foregik efter reglerne, at han er offer for et "kup".

Han hævder ligeledes, at hans politiske modstandere er "racister", og at hans "store forbrydelse er at tilhøre det oprindelige folk".

Morales, der første gang blev valgt til præsidentposten i 2006, er Bolivias første præsident fra landets oprindelige folk.

Samtidig afviser han, at oppositionspolitiker og næstformand for Senatet, Jeanine Anez, er en legitim leder af landet. Udnævnelsen af hende er forfatningsstridigt, siger Morales.

Anez er tirsdag tiltrådt som midlertidig præsident for at udfylde det magttomrum, der er opstået efter Morales' afgang.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vores naboers mismod tiltager konstant

Allerede før første stolpe var sat, skabte det danske vildsvinehegn tysk mismod . Her er det en udbredt opfattelse, at der er tale om en camoufleret grænsemur. Anlægget bliver kædet sammen med den danske indrejsekontrol og skaber hos vores naboer billedet af et land, der ønsker at isolere sig. Nu er hegnet færdig, og alt er meget værre. Det viser sig, at hegnet er en dødsfælde for vildtet. Billeder af kvæstede og dræbte dyr fylder tyske, sociale platforme og traditionelle medier. Selv landsdækkende tv har haft indslag. Med tysk logik er hegnet ubegribeligt. Naboerne påpeger ganske korrekt, at afspærringen ikke er nogen garanti for, at den afrikanske svinepest ikke når vores breddegrader. Vildsvin kan snige sig over i de passager, der er skyldes veje og vandløb. Samtidig er dyrene fremragende svømmere, der let kan krydse Flensborg Fjord. Endelig udgår den største smittefare ikke nødvendigvis fra vildsvin, men fra mennesker. Hvis en inficeret, polsk kødpølse på en eller anden vis havner i danske dyrs fødekæde, er skaden sket. Alle disse indvendinger er ubestrideligt rigtige. Og så må der vel stikke noget andet under, konkluderer førnævnte, tyske logik. Vi er hidtil ikke lykkedes med at forklare, at der i høj grad er tale om en mentalhygiejnisk foranstaltning. Danske landmænd og fødevaresektorens mange ansatte kan sove lidt roligere, fordi der trods alt er rejst en barriere mod smitten. Samtidig sender vi et signal til de udenlandske markeder om, at vi bekymrer os om fødevaresikkerheden. Da dette budskab tilsyneladende er usælgeligt hos vores naboer, kan vi i det mindste begrænse skaden. Derfor er det fint, at der nu træffes foranstaltninger, som skal begrænse faren for yderligere skader på vildt. Men samtidig må det være tilladt at undre sig over, at ingen havde forudset problemet. Så var vi nok stadig blevet stemplet som nationalister. Men vi var i det mindste sluppet for beskyldningen om, at vi slog Bambis mor ihjel.

Annonce