Annonce
Læserbrev

Afskaf modregning for arbejdende folkepensionister

Læserbrev: Vores virksomheder skriger efter erfaren arbejdskraft – ikke mindst her i Sydjylland!

Så hvorfor dælen skal folkepensionister – der ønsker at bidrage lidt på arbejdsmarkedet - straffes med forskellige modregningsprocenter, fradrag, skattefrie beløb og beløbsgrænser. Der skal modregnes i både ældrecheck og pensionstillæg. Det er for kompliceret og bureaukratisk.

Jeg bliver helt forpustet bare af tanken om, hvad pensionisterne skal forholde sig til – blot fordi de vil bidrage lidt, efter at de er gået på pension.

I Det Konservative Folkeparti mener vi, at det skal være attraktivt for pensionister at arbejde, hvis de har lyst til det – uden besværligt bøvl.

Derfor skal alle regler om modregning af arbejdsindkomst i folkepension, ældrecheck og pensionstillæg fjernes.

Vi kom allerede sidste år med et udspil om at afskaffe modregning i folkepensionen. Derfor er jeg positivt overrasket over, at Ældre Sagen og Dansk Arbejdsgiverforening netop nu går ud og opfordrer regeringen til at lade folkepensionister arbejde uden modregning.

Og selv Beskæftigelsesministeriets beregninger viser, at en afskaffelse af modregning i folkepension er en billig måde at tilføre mere arbejdskraft på.

Så jeg er mildest talt uforstående overfor, at pensionister i dette tilfælde skal udskammes. Hvorfor skal der være en særregel rettet mod hårdtarbejdende pensionister?

For alle andre befolkningsgrupper gør vi noget for, at det kan betale sig at arbejde. Men ikke her.

Et stort antal folkepensionister VIL faktisk gerne bidrage på arbejdsmarkedet, men som reglerne er i dag, kan det bogstaveligt talt ikke betale sig.

Sådan skal det selvfølgelig ikke være. Gevinsten ved at arbejde er meget lav, da mange af folkepensionisterne ender med at betale op til 80 procent i skat. Det er et problem. Ikke kun for den enkelte ældre, men også for samfundet.

Virksomheder og institutioner mangler arbejdskraft. Her er ældre det oplagte valg med deres erfaring, viden og engagement. De kan være med til at skabe vækst i Danmark.

Derfor er det åndssvagt, at samfundet ikke gør mere brug af det.

Fjerner vi alle regler om modregning, vil det være med til at sikre et sammenhængende arbejdsmarked og glade ældre med sund livskvalitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce