x
Annonce
Tønder

Afsløring: Heliport bringer verdensarv-udpegning i fare

Det er på nordre mole øverst til venstre i billedet, at et flertal i økonomiudvalget vil arbejde videre med at skabe plangrundlaget for etablering af en heliport. Slots- og Kulturstyrelsen er imod og påpeger, at projektet bringer områdets udpegning som verdens naturarv i fare. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Hvis Tønder Kommune gennemfører heliport-planerne på Rømø, skal Unesco Heritage Center vurdere, hvorvidt området kan opretholde status som verdens naturarv. Det skriver Slots- og Kulturstyrelsen i et dokument, der er holdt uden for politikernes sagsbehandling. Kritikere er rystede.

TØNDER/HAVNEBY: Hvis Tønder Kommune gennemfører planerne om at etablere en heliport på Rømø, vil det bringe områdets UNESCO-udpegning som Verdens Naturarv i fare.

Oplysningen fremgår at et brev, som Slots- og Kulturstyrelsen har sendt til Tønder Kommune den 9. august i år, som JydskeVestkysten har fået aktindsigt i.

Men hverken brevet eller oplysningen er indgået i den politiske sagsbehandling, der er foregået i de seneste uger, og som efter planen kulminerer med en afgørelse i byrådssalen torsdag aften.

- Slots- og Kulturstyrelsen gør indsigelse mod udlægning af areal til placering af en heliport på Rømø Havn, skriver Slots- og Kulturstyrelsen i brevet, hvor der ligeledes står:

- Såfremt Tønder Kommune ønsker at gennemføre etablering af heliport, vurderer styrelsen derfor, at beslutningen bør forelægges UNESCO World Heritages Center, der vil vurdere, hvorvidt området kan opretholde sin status som udpeget verdensarv.

- Det er endog meget, meget bekymrende. Det sætter hele perspektivet omkring heliporten i et helt andet lys. Nu taler vi ikke længere om en fugl eller to, nu taler vi om, at denne aktivitet kan medføre, at vi mister udpegningen. Det er det, ministeriet udtrykkelig gør os opmærksom på, siger Liberal Alliance's Claus Hansen.

Annonce

Sådan gjorde vi

JydskeVestkysten har fulgt sagen om heliportenpå Rømø siden planerne første gang blev nævnt offentligt i 2014.Senest behandlede teknik- og miljøudvalget de 31 kommentarer og indsigelser vedrørende planerne på nordre mole i Havneby den 11. september. Udvalget behandlede de indkomne indsigelser, men videresendte sagen uden indstilling eller anbefaling.

I forlængelse af denne beslutning sendte avisen den 13. september en anmodning om aktindsigt til Tønder Kommune med følgende ordlyd:

- I henhold til gældende lovgivning om åbenhed i offentlig forvaltning søges hermed om aktindsigt i dokumenter, der måtte foreligge i kontakten mellem Slots- og Kulturstyrelsen og Tønder Kommune vedrørende etablering af en heliport på Rømø.

Anmodningen blev imødekommet den 21. september.

På dagsorden

Han sidder i Tønder Kommune økonomiudvalg, der i sidste uge havde heliporten på dagsordenen. Ved den lejlighed var Slots- og Naturstyrelsen brev ikke en del af sagsbehandlingen. Det bekræftes af både Jørgen Popp Petersen (SP), Bent Paulsen (DF) Socialdemokraternes Eike Albrechtsen, der ligedes sidder i udvalget.

- Det er ikke nogen rar fornemmelse, at der åbenbart ligger en så vigtig oplysning, som vi ikke ved noget om, siger Eike Albrechtsen.

Verdensarv

Naturen ved Vadehavet og Stevns Klint er de eneste danske områder, der er optaget på Unescos liste over verdensarv. Slots- og Kulturstyrelsen har ansvaret for det danske rigsfællesskabs arbejde med verdensarv. Den tyske og hollandske del af Vadehavet blev i 2009 udpeget som naturverdensarv. I 2014 blev udpegningen udvidet med den danske del. Udpegningen er en blåstempling af en lokalitets globale betydning og en forpligtigelse til at beskytte, bevare og udbrede kendskabet til det.

Problematisk

Også Jørgen Popp Petersen, der ligeledes først gennem JydskeVestkysten har fået kendskab til Slots- og Kulturstyrelsens indsigelse, er mildest talt overrasket.

- Den skrivelse har jeg ikke set før. Når en kommune modtager en løftet pegefinger fra en offentlig myndighed, så burde alle lamper blinke. Det her harmonerer heller ikke med, at borgmesteren på april-mødet, hvor det blev besluttet at lave en idéhøring om heliporten, sagde, at aftaler var på plads, og at vi kunne forvente at komme igennem med et nyt projekt, siger Jørgen Popp Petersen.

Borgmester Henrik Frandsen havde, da JydskeVestkysten første gang kontaktede ham i sagen mandag, intet kendskab til Slots- og Kulturstyrelsens skrivelse. Senere vendte han tilbage og forklarede, at Slots- og Kulturstyrelsen med brevet ikke havde reageret på idéhøringen vedr. heliporten, men på udkastet til Tønders Kommuneplan, som er i høring netop nu.

- Det er en slags bekymringsbrev, som styrelsen også har sendt i forbindelse med Esbjerg Havns udvidelse. Derfor er brevet ikke en del af vores sagsbehandling om heliporten. Det har forvaltningen vurderet, påpeger Henrik Frandsen og fortsætter:

- I bagklogskabens klare lys ville jeg da gerne have haft kendskab til skrivelsen, men om den ændrer noget ved sagens gang, må vi se.

Udpegning

JydskeVestkysten forsøgte mandag at få en uddybende kommentar fra Slots- og Kulturstyrelsen, herunder, hvorvidt heliportplanerne bringer Unesco-udpegningen af hele vadehavs-området eller udelukkende af Rømø i fare. Styrelsens telefonsvarer meddelte, at styrelsen holdt lukket hele dagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

112

Efterlysning: Hvor er Daniel?

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce