Annonce
Tønder

Afsløring: Heliport bringer verdensarv-udpegning i fare

Det er på nordre mole øverst til venstre i billedet, at et flertal i økonomiudvalget vil arbejde videre med at skabe plangrundlaget for etablering af en heliport. Slots- og Kulturstyrelsen er imod og påpeger, at projektet bringer områdets udpegning som verdens naturarv i fare. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Hvis Tønder Kommune gennemfører heliport-planerne på Rømø, skal Unesco Heritage Center vurdere, hvorvidt området kan opretholde status som verdens naturarv. Det skriver Slots- og Kulturstyrelsen i et dokument, der er holdt uden for politikernes sagsbehandling. Kritikere er rystede.

TØNDER/HAVNEBY: Hvis Tønder Kommune gennemfører planerne om at etablere en heliport på Rømø, vil det bringe områdets UNESCO-udpegning som Verdens Naturarv i fare.

Oplysningen fremgår at et brev, som Slots- og Kulturstyrelsen har sendt til Tønder Kommune den 9. august i år, som JydskeVestkysten har fået aktindsigt i.

Men hverken brevet eller oplysningen er indgået i den politiske sagsbehandling, der er foregået i de seneste uger, og som efter planen kulminerer med en afgørelse i byrådssalen torsdag aften.

- Slots- og Kulturstyrelsen gør indsigelse mod udlægning af areal til placering af en heliport på Rømø Havn, skriver Slots- og Kulturstyrelsen i brevet, hvor der ligeledes står:

- Såfremt Tønder Kommune ønsker at gennemføre etablering af heliport, vurderer styrelsen derfor, at beslutningen bør forelægges UNESCO World Heritages Center, der vil vurdere, hvorvidt området kan opretholde sin status som udpeget verdensarv.

- Det er endog meget, meget bekymrende. Det sætter hele perspektivet omkring heliporten i et helt andet lys. Nu taler vi ikke længere om en fugl eller to, nu taler vi om, at denne aktivitet kan medføre, at vi mister udpegningen. Det er det, ministeriet udtrykkelig gør os opmærksom på, siger Liberal Alliance's Claus Hansen.

Sådan gjorde vi

JydskeVestkysten har fulgt sagen om heliportenpå Rømø siden planerne første gang blev nævnt offentligt i 2014.Senest behandlede teknik- og miljøudvalget de 31 kommentarer og indsigelser vedrørende planerne på nordre mole i Havneby den 11. september. Udvalget behandlede de indkomne indsigelser, men videresendte sagen uden indstilling eller anbefaling.

I forlængelse af denne beslutning sendte avisen den 13. september en anmodning om aktindsigt til Tønder Kommune med følgende ordlyd:

- I henhold til gældende lovgivning om åbenhed i offentlig forvaltning søges hermed om aktindsigt i dokumenter, der måtte foreligge i kontakten mellem Slots- og Kulturstyrelsen og Tønder Kommune vedrørende etablering af en heliport på Rømø.

Anmodningen blev imødekommet den 21. september.

På dagsorden

Han sidder i Tønder Kommune økonomiudvalg, der i sidste uge havde heliporten på dagsordenen. Ved den lejlighed var Slots- og Naturstyrelsen brev ikke en del af sagsbehandlingen. Det bekræftes af både Jørgen Popp Petersen (SP), Bent Paulsen (DF) Socialdemokraternes Eike Albrechtsen, der ligedes sidder i udvalget.

- Det er ikke nogen rar fornemmelse, at der åbenbart ligger en så vigtig oplysning, som vi ikke ved noget om, siger Eike Albrechtsen.

Verdensarv

Naturen ved Vadehavet og Stevns Klint er de eneste danske områder, der er optaget på Unescos liste over verdensarv. Slots- og Kulturstyrelsen har ansvaret for det danske rigsfællesskabs arbejde med verdensarv. Den tyske og hollandske del af Vadehavet blev i 2009 udpeget som naturverdensarv. I 2014 blev udpegningen udvidet med den danske del. Udpegningen er en blåstempling af en lokalitets globale betydning og en forpligtigelse til at beskytte, bevare og udbrede kendskabet til det.

Annonce

Problematisk

Også Jørgen Popp Petersen, der ligeledes først gennem JydskeVestkysten har fået kendskab til Slots- og Kulturstyrelsens indsigelse, er mildest talt overrasket.

- Den skrivelse har jeg ikke set før. Når en kommune modtager en løftet pegefinger fra en offentlig myndighed, så burde alle lamper blinke. Det her harmonerer heller ikke med, at borgmesteren på april-mødet, hvor det blev besluttet at lave en idéhøring om heliporten, sagde, at aftaler var på plads, og at vi kunne forvente at komme igennem med et nyt projekt, siger Jørgen Popp Petersen.

Borgmester Henrik Frandsen havde, da JydskeVestkysten første gang kontaktede ham i sagen mandag, intet kendskab til Slots- og Kulturstyrelsens skrivelse. Senere vendte han tilbage og forklarede, at Slots- og Kulturstyrelsen med brevet ikke havde reageret på idéhøringen vedr. heliporten, men på udkastet til Tønders Kommuneplan, som er i høring netop nu.

- Det er en slags bekymringsbrev, som styrelsen også har sendt i forbindelse med Esbjerg Havns udvidelse. Derfor er brevet ikke en del af vores sagsbehandling om heliporten. Det har forvaltningen vurderet, påpeger Henrik Frandsen og fortsætter:

- I bagklogskabens klare lys ville jeg da gerne have haft kendskab til skrivelsen, men om den ændrer noget ved sagens gang, må vi se.

Annonce

Udpegning

JydskeVestkysten forsøgte mandag at få en uddybende kommentar fra Slots- og Kulturstyrelsen, herunder, hvorvidt heliportplanerne bringer Unesco-udpegningen af hele vadehavs-området eller udelukkende af Rømø i fare. Styrelsens telefonsvarer meddelte, at styrelsen holdt lukket hele dagen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Efter corona og butikslukning: - Jeg kan sige dig, at vi har hænderne oppe

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Unge kastede kanonslag efter Betina og hendes børn: - Det kunne være gået helt galt

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Esbjerg For abonnenter

Byens største julefrokost-arrangør undrer sig over smitteopsporingen efter udbrud: Derfor informerede vi selv

Kolding For abonnenter

Rasmus er spastiker og kæmpe håndboldfan: Det er et frirum, hvor jeg kan glemme hverdagens problemer

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Tønder

Fra friluftsturister til fiskefoder: Turistchef stopper

Esbjerg For abonnenter

Bygherre får gok i nødden af politikere: Beskyldes for at have bygget i ond tro og skal fjerne ulovligt opsatte kviste

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Varde

Blæste alkometer højt op om formiddagen: Mand med meget aldrende fødselsattest sigtet for spritkørsel

Sønderborg For abonnenter

70 år gammel skov er ulovlig: Træerne skal væk, men skoven får lov at overleve som krat

Billund For abonnenter

60-årig rystede sin penis foran dagplejebørn

Annonce