x
Annonce
Udland

Afslutning på borgerkrig i Sydsudan i syne efter ny aftale

Jok Solomun/Reuters
Præsident og oprørsleder i Sydsudan er enige om aftale, der kan afslutte seks år lang borgerkrig.

Præsidenten i Sydsudan, Salva Kiir, og oprørsleder Riek Machar er torsdag blevet enige om at forme en enhedsregering.

Annonce

Det er stort og længe ventet skridt mod at afslutte en seks år lang borgerkrig i landet.

- Vi er blevet enige om at forme en regering om to dage den 22. februar. Vi diskuterer stadig andre ting, og jeg tror på, at vi løser dem, siger oprørsleder Machar efter et møde mellem de to parter.

Kiir har efterfølgende bekræftet, at der er enighed om at forme en regering sammen for tredje gang. Det er de to foregående gange endt katastrofalt.

Det var en uenighed mellem de to mænd, der skubbede den unge nation ud i en blodig borgerkrig i slutningen af 2013. Krigen kom, to år efter at landet efter en hård kamp havde opnået selvstændighed.

- Som præsident vil jeg i morgen udnævne vicepræsidenterne. Og jeg vil starte med at udpege Riek (Machar, red.) i morgen. Jeg vil opløse regeringen i dag og forme en ny regering den 22. februar.

- Disse ændringer vil skabe fred, siger præsident Salva Kiir.

Enigheden mellem de to har været længe undervejs. Og der har været international frygt for, at en borgerkrig af parterne ville blive genoptaget, hvis ikke de nåede til enighed.

I december meldte de også ud, at de var blevet enige om at forme en regering. Men det er tilsyneladende først torsdag, at de afgørende detaljer er faldet på plads.

Efter to års borgerkrig indgik parterne en fredsaftale i 2015, men den kollapsede, efter Machars oprørsstyrker blev tvunget ud af hovedstaden Juba af regeringsstyrkerne.

Titusinder af mennesker har mistet livet i den blodige konflikt.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce