Annonce
Aabenraa

Kongesalen var fyldt til bristepunktet: Afstemningen fejret i sønderjyderns forsamlingshus

Hans Schultz Hansen gjorde rede for den historiske baggrund for Genforeningen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Kongesalen på Folkehjem i Aabenraa var fyldt til bristepunktet, da sønderjyderne fejrede 100 året for afstemningen om landsdelens tilhørsforhold. Det blev en bevægende aften.

Hvert år den 10. februar fejrer sønderjyderne afstemningen i 1920 med taler, sang og kaffebord. Men aldrig er den historiske folkeafstemning om landsdelens tilhørsforhold blevet fejret så stemningsfuldt, højtideligt og respektfuldt som den blev det mandag aften i Kongesalen på Folkehjem.

Der er tre faste indgredienser i enhver afstemningsfest: Taler, fællessang og kaffebord, og det manglede da heller ikke på 100 års dagen.

Hertil kom et par indslag med smukke toner fra Opera på Grænsen.

Mens de første taler blev afviklet, blev 420 stykker brødtorte fordelt ved kaffekopperne langs bordene foran Kongesalen og nede i Folkehjems restaurant.

En god lang pause til at sludre og med bekendte og drøfte aftenens program hører nemlig til, når der er afstemningsfest i forsamlingshuset.

I et hjørne havde DR sat masser af projektører op for at dække afstemningsfesten med Tine Götzsche for bordenden.

Annonce

Bag afstemningsfesten

Arrangørerne bag afstemningsfesten på Folkehjem var Sprogforeningen, Sønderjysk Skoleforening, Historisk Samfund for Sønderjylland, Foreningen Norden, Grænseforeningen og Frederiksklubben.

Det samme vejr

Mens resten af Danmark kiggede med fra sidelinjen bød formanden for Sprogforeningen, Frode Sørensen, velkommen og gjorde forsamlingen opmærksom på, at vejrguderne på denne 10. februar efterlignede vejret nøjagtig som det var på afstemningsdagen for 100 år siden.

Det kunne dog ikke holde sønderjyderne fra stemmeurnerne. Over 90 procent satte deres kryds ved den historiske afstemning.

Frode Sørensen mindede om, at der var mange knaster, der skulle høvles mellem det danske og det tyske i de første 50 år efter Genforeningen.

- Den fredelige sameksistens kom først for alvor godt afsted i den sidste halvdel af 1900-tallet, slog han fast.

Men der er stadig ting, der kan diskuteres. På det seneste har det været snakken om tyske navne på vejskiltene, der har delt vandene.

- Jeg tror nu, at det var en taktisk bommert at blande debatten om skiltene sammen med fejringen af Genforeningen, bemærkede Sprogforeningens formand.

Synnejysk

Aabenraas borgmester Thomas Andresen, der er formand for præsidiet bag fejringen af Genforeningen, begyndte sin tale på sønderjysk, men slog dog hurtigt over i et sprog, der forstås over hele landet.

Han påpegede, at samarbejdet mellem dansk og tysk i grænselandet nu er er mønstereksempel på hvordan det kan gøres i et grænseland.

- Men det er ikke faldet ned fra himlen. Livet i grænselandet er også påvirket af begivenheder udefra - hvad enten det er indvandringen eller bureaukrati i forbindelse med huskøb, der kommer på tværs.

- Men vi har i grænselandet vist en evne til at få ting til at glide på trods af forhindringerne, påpegede Thomas Andresen, der i øvrigt også er formand for Folkehjem.

På talerstolen blev han efterfulgt af forskningsleder Hans Schultz Hansen, der gjorde rede for den historiske baggrund for Genforeningen.

Efter kaffepausen var der blevet tid til festtalen, som blev holdt af formanden for Region Syddanmark, Stephanie Lohse.

Aftenen sluttede med fællessang, og det var naturligvis klassikeren over dem alle, når det gælder møder i sønderjyske forsamlingshuse: Når det haver så nyligen regnet.

Her synger sønderjyderne om båndene, der bandt mens årene randt, og afstemningsfesten blev det klart bevis på, at de bånd stadig er solide.

Der blev sunget og lyttet i Kongesalen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
De Kongelige er aldrig langt væk, når sønderjyderne mødes. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Signe Asmussen og Iben Silberg fra Opera på grænsen gav prøver på den kommende opera om H.P. Hanssen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
DR var også på pletten. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Forskningsleder Hans Schultz Hansen på talerstolen. Han har netop udgivet andet bind i sit værk om H.P. Hanssen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Gennemsnitsalderen var i den høje ende. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Formanden for Sprogforeningen, Frode Sørensen, bød velkommen. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

112

Dige repareret ved Møllehus i nat: - Vi er fortsat i forhøjet beredskab

Annonce