Annonce
Tønder

Aftenens emner spændte vidt

JVs eget vælgermøde i hallenFoto: Hans Chr. Gabelgaard

Der blev gået i dybden med fem spørgsmål ved aftenens vælgermøde.

Hvorfor snakker I ikke motorvej?

Jørgen Popp Petersen (SP): - Jeg tror ikke, at en motorvej ligger lige for, men vi efterlyser at kommunen skal have mere offensiv holdning.

Bent Paulsen (DF): - Vi mangler hårdt en motorvej, men det har lange udsigter. Jeg tror ikke vi får en her foreløbig.

Thomas Ørting Jørgensen (Borgerlisten): - Jeg sidder i den dansk/tyske transportkommission, og der er en motorvej slet ikke i spil. Men vi skal satse på en parallelforbindelse med hærvejsmotorvejen over Lunderskov, Toftlund og til Tønder.

Carl Michelsen (Nye Borgerlige): - Det vil tage 50 år at få en motorvej herovre. Men vi må forlange, at man i det mindste planlægger en motortrafikvej langs Vadehavet.

Henrik Frandsen (V): - Jeg bakker om bakker op om Dagebøl-erklæringen, hvor samtlige kommuner fra Varde i nord til Brunsbüttel i syd arbejder sammen på at udvide A11 og B5 til højklasseveje. Og fra Tønder skråt over til hærvejsmotorvejen.

Mathilde Ziefeldt (SF): - Generelt er motorveje ikke noget vi kan støtte i SF. Virksomheder behøver ikke være afhængig af motorvej, for infrastruktur kan også være tog. Motorvej er lig med at støtte mere CO2 udslip og det giver ikke nødvendigvis tilflyttere.

Hvad vil I gøre for at udnytte Rømøs potentiale?

Henrik Frandsen (V): - Rømø havn er i et dyk nu, og vi er afhængig af, at der kommer gang i de tyske vindmølleparker. Det stærkeste erhverv på øen er turismen. Vi er i gang med potentialeplan.

Claus Hansen (LA): - Man skal lave en masterplan for turismen i hele kommunen. Vi har Tøndermarsk Initiativet og Rømø. Fremtiden for Rømø og Sydvestsønderjylland er turismen, det er der arbejdspladserne er.

Jørgen Popp Petersen (SP): - Vi har i hvert fald ikke fået nok ud af de investeringer vi har lavet på havnen.. Mere grænseoverskridende turismesamarbejde. Der er et enormt potentiale der.

Morten Gliemann (R): - Man får ingen stedet at vide, at man er i verdens naturarv. Vi skal have en turismestrategi for hele kommunen.

Morten Holger Overgaard (K): - Vi er imod en heliport men går ind for kvalitetsudvikling af kommunens turisme.

Harald Christensen (S): - Rømø skal være turismeø, men der skal også være erhverv. Heliporten skal ligge på havnen og ikke i naturbeskyttede områder. Vi mangler at få kigget på indgangen til Rømø.

Gert Brennalt (KD): - Hvis man tager til Sild så ser man hoteller, og der har der været meget vækst, så skulle vi ikke kigge på hoteller.

Kommer der vand på Skibbroen inden 2020?

Jørgen Popp Petersen (SP): - Det har været en lang rejse, og der har været initiativgrupper, som er blevet syltet af kommunen. I lighed med mange andre projekter er der nedsat arbejdsgrupper og arbejdsgrupper. Jeg kan ikke garantere, at der kommer vand inden 2020, men vil gerne arbejde for det.

Harald Christensen (S): - Der var et borgermøde for 25 år siden, hvor alle pegede på, at vi skal have vand i Tønder. Helt til grin vi skal vente så længe. Hvis man kigger på en by som Ribe med planer og initiativer, så tiltrækker det turister.

Henrik Frandsen (V): - Jeg bliver nødt til at sige, at vi laver arbejdsgrupper fordi vi inddrager borgerne, og det er vigtigt selvom det tager længere tid. Er der ønske om vand, så forventer jeg det er der i 2020.

Thomas Ørting Jørgensen (Borgerlisten): : - Turister bruger 60 procent af landsgennemsnit når de er her. Så vi har enormt potentiale i at øge deres omsætning. Vi skal ikke kun glæde os over fonde, men vi skal selv have konkrete ambitioner om hvor meget turismen skal vækste.

Morten Gliemann (R): - Det kunne være skønt med vand midt i byen 2020.

Morten Holger Overgaard (K): - Der er ting, der tager for lang tid.

Bakker du op om den nye museumsstruktur?

Morten Gliemann (R): - Der er gået kollegialt selvsving i museet. Det gælder om at komme hurtigt op på hesten og videre. Forstår ikke tanken om at være mere selvstændig, for så er vi tilbage ved ø-tænkning og det har vi ikke brug for.

Henrik Frandsen (V): - Det er et meget kildent emne, og man gør museet en bjørnetjeneste, hvis der går valgkamp og populisme i det. Der arbejdes med den præmis, at museet i Tønder er en del af Museum Sønderjylland, og det skal det blive ved med at være.

Bent Paulsen (DF): - Jeg mener, museet skal styres fra Tønder, som det hele tiden har været. Det skal ikke styres fra Haderlsev.

Henrik Møller (Å): - Årsagen til omlægningen er jo, at økonomien er blevet dårligere. Hvis nogen vil bevare nuværende struktur skal de være klar til at finde tegnebogen frem, for det koster at drive selvstændige enigheder. Der er ingen lokale der har de penge.

Harald Christensen (S): - Vi er nødt til at gå til den nye ledelse østpå og få dem til at forstå, at det ikke er ret og rimeligt hvad de har gang i.

Jørgen Popp Petersen (SP): - Det skal ikke nedgraderes, men destination skal styrkes. Kunsten skal fortsat ledes fra Tønder.

Hvad skal gøre Tønder landskendt?

Morten Holger Overgaard (K): - Turismen, nationalparken og udvikling af marsken,

Harald Christensen (S): - Flere undervisningsinstitutioner, og vi skal forsøge at gøre vores byer attraktive for turister.

Jørgen Popp Petersen (SP): - Tønder Festival, kulturhistorie, natur og madtraditioner.

Claus Højsgaard (Ø): - Kommunens serviceniveau, og det er ikke godt nok på ældreområdet. Skal promovere Tønder Festival gøre det mere spændende for turister.

Carl Michelsen (Nye Borgerlige): - Turismen. Vi skal samarbejde med Ribe og Esbjerg.

Thomas Ørting Jørgensen (Borgerlisten): - Vi skal tage os selv seriøst. Vi skal have Sønderjyllands bedste skoler og de børn der trives allerbedst. Vi skal have flyttet penge ud i landdistrikterne, så de selv kan udvikle deres ideer.

Gert Brennalt (KD): - Vi skal undgå møgsager som Tøndersagen. Vi skal lade være med at tale kommunen ned og sørge for der er kunst og kultur i hele kommunen.

Mathilde Ziefeldt (SF): - Når folk tænker Tønder skal de tænke ejerskab. Når man bor i Tønder har man indflydelse, her bliver man hørt og set. Vi skal satse på at tiltrække små nichevirksomheder. Vi skal brande os på tillid, tryghed og varme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Team Esbjerg For abonnenter

Så længe må Team Esbjerg undvære sin største stjerne: Status på Estavana Polmans knæskade

Annonce