Annonce
Varde

Agerbæk: 14-årige starter egen virksomhed med udstyr til urne-sænkning

Andreas Nielsen lærer bogstaveligt talt at netværke, når han skal finde købere til sit urnenet. I hjemmet i Agerbæk er det her mors arvestykke, der træder i stedet for en urne, da JydskeVestkysten får produktet demonstreret.

Arbejde: På Andreas Nielsens værelse udkæmper Legos Bionicle-figurer et drabeligt slag og fylder en hel hylde med fri fantasi. Men samtidig har den 14-årige dreng fra Agerbæk et godt tag på en meget voksen virkelighed.

Han har startet firmaet Urnenet og allerede afsat de første ca. 700 net, der bruges til at sænke urner ned i jorden.

Klik her: Bliv ven med jv.dk på Facebook og få de seneste nyheder når de sker

Klassekammeraterne synes, det er ulækkert at sidde og binde net til døde mennesker. Men det er bare en forretning, siger Andreas, der går i 8. klasse på Blåbjerggårdskolens Da Vinci-linje i Esbjerg. Den henvender sig til unge, der har let ved at lære og gerne vil have faglige udfordringer. Og Andreas brugte f.eks. en fordybelsesdag forleden til at markedsføre sit produkt og tage en runde til aftagere.

– Jeg tog rundt og fik også produktudviklet lidt.
F.eks. har Tommerup Kister på Fyn lige bestilt 500 styk og bedt om, at urnenettene også kunne leveres i pakninger med tre.

At Andreas Nielsen er kommet i gang som erhvervsmand i så tidlig en alder, skyldes i høj grad faderen. Hans Peter Nielsen er bedemand og ved, hvor vigtigt det er, at menneskets sidste rejse foregår på en værdig måde. Og når Andreas har hjulpet til i Puggaard Begravelse, har han set, hvordan tænger f.eks. risikerer at knække låget på urnen, og hvordan urnen nærmest forsvinder i tætvævede net.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce