Annonce
Tønder

Agerskov Ungdomsskole markerer jubilæumsår med manér

Forstander på Agerskov Ungdomsskole, Lars Kristensen, er i højt humør til markeringen af skolens 100-års jubilæum. I løbet af året vil der være en række markeringer af jubilæet - nogle vil være åbne, mens andre - blandt andet en koncert med Jacob Dinesen - holdes for lukkede døre. Foto: Martin Franciere

Det er i år 100 år siden, at Agerskov Ungdomsskole så dagens lys i det tyske Sønderjylland. Jubilæet markeres året igennem - og det hele slutter med en Dinesen-koncert for indbudte gæster.

AGERSKOV: Hvis nogen skulle være i tvivl, så er de det ikke, når året er omme.

Agerskov Ungdomsskole fylder i år 100 år, og det markeres året igennem med forskellige aktiviteter, fester og arrangementer - nogle bliver med åbne døre, andre af festlighederne bliver holdt for lukkede døre.

Den 6. april afholdes den årlige generalforsamling, hvor skolekredsen er inviteret til en efterskoledag med foredrag, sang, generalforsamling, mad og musik.

Til sommer holder skolen en dag, der er døbt Jubi-dag med et åbent hus-arrangement og gammel elevdag. Første del - om formiddagen - vil være åben for alle. Skolens forstander, Lars Kristensen, håber, at folk fra Agerskov og lokalområdet dukker op for at blive klogere på skolen.

- Der vil være forskellige aktiviteter på skolen, foredrag og åbne haller, lover Lars Kristensen, der for et indbudt publikum også kan lokke med underholdning og mad.

Annonce

Skolens 100-års jubilæum er bestemt værd af fejre. Agerskov Ungdomsskole var den første danske efterskole i Sønderjylland, mens det var tysk.

Lars Kristensen, forstander

Festsang og Dinesen

Tredje og sidste store jubilæumsmarkering finder sted i slutningen af året - på skolens rigtige 100-års fødselsdag den 3. november. Festen bliver for en lukket kreds bestående af elever, forældre, lærere, skolens ansatte, forretningsforbindelser og bestyrelse.

Lars Kristensen forventer, at 600 vil deltage i festen, hvortil medlemmer fra kongehuset også er inviteret - ingen royale har dog endnu meldt deres ankomst. For den indbudte kreds topper festen, når en ny festsang om ungdomsskolen afsløres, og Jacob Dinesen træder op på scenen for at give koncert.

- Skolens 100-års jubilæum er bestemt værd af fejre. Agerskov Ungdomsskole var den første danske efterskole i Sønderjylland, mens det var tysk, siger Lars Kristensen.

Royal invitation

Hvorfor er Agerskov Ungdomsskole så vigtig - og hvorfor var den vigtig dengang i november 1919?

- På skolen kunne det første hold bestående af dansksindede soldater fra første verdenskrig lære om dannelse, det danske sprog og dansk kultur. Skolen var - og er - en vigtig kulturbastion, det er også derfor, at vi har inviteret repræsentanter for kongehuset, siger forstanderen og peger på, at det er 40 år siden dronning Ingrid besøgte skolen.

Foruden de allerede beskrevne markeringer, så er et jubilæumsårsskrift under udarbejdelse og vil blive præsenteret på Jubi-dagen den 22. juni.

- Som skole er det vigtigt, at vi kigger tilbage og orienterer os i historien. Det er noget, vi værner om og kan være stolte af, siger Lars Kristensen, der netop også er ved at tage kikkertsigtet i brug - en ny 2025-strategi for skolen er under udarbejdelse.

Hvad kommer strategien til at indeholde?

- Det ved vi ikke endnu, konstaterer forstanderen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Nu spidser det til i sag om tyske huskøbere i Danmark: Styrelse kan sende minister i samråd

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Leder For abonnenter

Det utilgivelige læk

Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden. Det nyder vi som borgere godt af, når vi eksempelvis kan betale i supermarkedet via en app, eller når vi skal i kontakt med offentlige myndigheder og ikke behøver af møde fysisk op. Tager man blot et smut syd for grænsen, vil man opdage et samfund, der virker tilbagestående i forhold til at høste fordelene af et digitaliseret samfund. Men udviklingen har også sine omkostninger. Eksempelvis kan det være svært for ældre at finde ud af selvangivelsen eller anden form for computerkontakt med myndighederne. Disse generationsudfordringer gøres der meget for at afbøde, men nogle omkostninger er af en karakter, så de er utilgivelige. En sådan er Sygehus Lillebælts læk, som netop er blevet kendt i offentligheden, af fortrolige oplysninger om godt en halv million patienter. Kort fortalt har blandt andet cpr-numre, navne og hjerteoplysninger i flere end fem år ligget tilgængelige for alle 26.000 ansatte i Region Syddanmark samt et ukendt antal samarbejdspartnere fra ind- og udland. Regionen og sygehuset er blevet kritiseret for lækket i en afgørelse fra Datatilsynet, men lægelig direktør på Sygehus Lillebælt Mads Koch Hansen har "ikke fantasi til at forestille sig", at nogle ansatte uberettiget skal have gjort brug af patienternes oplysninger. Det kræver nu ellers ingen livlig fantasi at forestille sig, at der blandt 26.000 ansatte samt samarbejdspartnere i ind- og udland skulle findes et enkelt broddent kar, hvis moral og syn på tavshedspligt er flosset. Selv om den i øvrigt afgående lægelige direktørs tillid til sine ansatte kan være sympatisk, er den grænsende til naiv. Desværre oplever vi af og til disse helt utilgivelig læk af personlige oplysninger fra offentlige myndigheder, og netop fordi digitaliseringen af samfundet ikke kan spoles tilbage, er der grund til på det kraftigste at indskærpe vigtigheden af, at have styr på den slags. Mister folk først tilliden til myndighederne, kan det være uopretteligt.

Sport

Forstå hvorfor verden græder: - Vi har mistet en rockstjerne i Kobe Bryant

Annonce