Annonce
Esbjerg

Ahmed flygtede fra bomberne i Syrien: Nu er hjælpsomhed hans våben i krigen mod corona

Ahmed Muslem er kun 21 år. Alligevel har han selv taget initiativ til at hjælpe sine naboer under coronakrisen. Det skyldes især, at han fra sin baggrund i Syrien ved, hvor vigtigt det er at være hjælpsom i en krisetid. Privatfoto
For næsten fire år siden flygtede Ahmed Muslem til Vestjylland fra borgerkrigen i Syrien. Tilbage i sit hjemland oplevede han, hvad det vil sige at stå i en krigssituation, og hvordan frygten for døden og isolation var en del af hverdagen. Og netop de erfaringer er grunden til, at han nu har taget initiativ til at hjælpe ensomme, ældre og svage igennem coronakrisen.
Annonce

Ribe: Der er noget, Ahmed Muslem gerne vil starte med at slå fast.

- Det her er krig, siger 21-årige mand med en overbevisende stemme gennem den telefonforbindelse, der skiller ham fra avisens journalist. Det er coronakrisen, han mener.

- Der falder ingen bomber, og der bliver ikke løsnet skud, men situationen er ligesom i en krig. Folk er isolerede i deres hjem, folk er bange og nogen kommer til at dø, siger han uden at tøve.

Og Ahmed ved, hvad han taler om. Det meste af hans barndom og ungdom foregik i en syrisk krigszone, og derfor virker det overbevisende, når han sammenligner den nuværende kamp mod det smitsomme coronavirus med en krig.

Netop erfaringerne fra Syrien, og den borgerkrig, som han og hans familie flygtede fra, bruger Ahmad i disse dage til at gøre en forskel under coronakrisen.

For mens regeringens restriktioner har sendt størstedelen af Ahmeds jævnaldrende ind på sofaerne bag skærmene i de små hjem, har han selv valgt at bruge den nyfundne fritid på noget helt andet. Han vil hjælpe ældre og svage med at klare sig gennem den svære tid.

Om Ahmed Muslem

Ahmed Muslem er 21 år.

Han er født og opvokset i byen Kobane i det nordlige Syrien.

For 3,5 år siden flygtede han og familien fra borgerkrigen i landet.

Nu bor han i Ribe.

Han går til dagligt på FGU Vest i Esbjerg.

Under coronakrisen har han tilbudt sin hjælp til ældre og svage ripensere.

Hvis man har brug for hjælp, så kan Ahmed kontaktes på tlf. 71117307.

Annonce

Bankede på naboens dør

Det virkede ellers umiddelbart fint nok, da Mette Frederiksen i en tale til befolkning for snart tre uger siden meddelte, at blandt andet de danske uddannelsesinstitutioner skulle lukke ned for undervisningen. En tiltrængt skolepause var vel ikke af vejen, tænkte Ahmed, der går på Forberende Grunduddannelse, FGU Vest, i Esbjerg.

Men allerede efter en dag eller to begyndte han at kede sig, og i takt med mediernes historier om ældre og svage, der sidder indespærret i deres hjem af frygt for at blive smittet med corona, begyndte Ahmeds samvittighed at drille. Noget må kunne gøres, sagde han til sig selv.

Så han rejste sig fra sofaen og bankede på døren inde hos naboen på Willemoesvej i Ribe, en ældre herre.

- Jeg spurgte om han havde brug for hjælp. Om jeg kunne handle for ham. Eller hente en avis eller noget medicin. Og da jeg havde hjulpet ham, så tænkte jeg, at der må være andre i samme situation, og så udviklede det sig, siger Ahmed.

Annonce

Vil ud til flere

Han fik lavet en seddel med hans navn og nummer, som han begyndte at dele ud i nabolaget. Han tog sagen i egen hånd, og som dagene skred frem fik han mulighed for at hjælpe andre.

Men selv om Ahmed allerede har gjort en forskel, så håber han, at der er endnu flere, der vil tage imod. For selv om han er fremmed og en ung knægt, så er han der bare for at hjælpe.

- Jeg vil gerne nå ud til flere. Og jeg står fuldstændig til rådighed. Det føles jo godt at hjælpe, og det er vigtigt, når man er i sådan en situation som lige nu, siger Ahmed og fortæller, at han tænker tilbage på sin opvækst i Syrien.

Annonce

Hjælpsomheden er mit våben

For tre og et halvt år siden flygtede Ahmed og hans familie fra det nordlige Syrien til Danmark. Her havde han været førstehåndsvidne til de grusomheder som borgerkrigen i landet bragte med sig. Bomber, blodige skyderier og frygten for at dø var en del af hverdagen for Ahmed, og han lærte på den hårde måde, hvad der er vigtigt i en krisesituation.

- Min familie boede lige ved siden af et sygehus, så der så vi, hvordan de sårede strømmede til. Så vi blev konstant mindet om krigen. Den var hele tiden tæt på os, og vi var bange. Men vi var også nødt til at holde sammen og hjælpe hinanden, så godt som vi kunne, og det er noget af det, jeg har taget med mig til den her coronatid, siger Ahmed og understreger, at han ikke savner at sidde derhjemme foran fjernsynet.

- Hvordan skulle jeg kunne det? Det er nu, vi skal vise, hvad vi kan. Hjælpsomheden er vores våben i den her krig, slår Ahmed fast.

Og nu bliver han nødt til at smutte. Han skal en tur til købmanden for en af sine naboer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Tønder tabte pusten efter pausen

Varde

Ingen kære mor: Skoleleder sender eleverne hjem, hvis de overtræder coronaregler

Annonce