Annonce
Erhverv

Løgumkloster og Vojens blandt højdespringerne: Airbnb-udlejning på fremmarch i mindre danske byer

Charles Platiau/Reuters
Udlejningstjenesten Airbnb bliver ved med at vokse i Danmark. Nye regler ser ikke ud til at have ændret noget.

Udlejningstjenesten Airbnb fortsatte trods nye regler sin vækst i Danmark sidste år. Der er flere udlejere end nogensinde, og de udlejer flere værelser end før.

Det viser nogle udvalgte tal, som Airbnb har valgt at sende ud. Derfor er det ikke alle tal, der er tilgængelige.

I de udsendte tal oplyser Airbnb, at der 1. november var mere end 70.000 danske udlejere gennem tjenesten.

I alt har Airbnb løftet antallet af bookinger i Danmark fra omkring en million i 2018 til 1,1 million i 2019.

Midt i 2019 kom nye regler med loft på antallet af dage, hvor udlejere må leje hele deres bolig ud.

Samme loft gælder ikke, hvis man kun udlejer et værelse. Læser man i tallene, er der dog ikke meget, der tyder på, at udlejere har sat et værelse til leje i stedet for hele boligen for at komme udenom reglerne.

Airbnb oplyser, at andelen af værelser kontra hele boliger på Airbnb faldt en lille smule, da de nye regler trådte i kraft.

Før 1. juli var 21 procent af udbuddet på Airbnb værelser - efter 1. juli var det 20 procent.

Til gengæld tyder noget på, at de brugere af Airbnb i Danmark, der lejer et værelse ud, har fået appetit på mere. I gennemsnit blev hvert værelse udlejet en halv dag mere om året i 2019 end i 2018.

Modsat har udlejere af hele boliger i gennemsnit udlejet deres hjem i 21 dage i 2019, hvilket er en dag mindre end året før.

I de nye regler er der et loft på 70 dage for udlejning af hele boligen, medmindre den ligger i en kommune, der har givet dispensation på op til 100 dage.

I de tal, som Airbnb har valgt at udsende, tyder noget på en anden tendens: De steder, hvor tjenesten vokser mest, ligger langt fra de store byer.

Eksempelvis er Løgumkloster, Rødbyhavn og Vojens på listen over byer med den største stigning i udlejninger.

Tidligere har hotelbranchens organisation, Horesta, advaret mod, at det kan komme til at koste små overnatningssteder dyrt, hvis Airbnb breder sig fra de større byer som København og Aarhus.

Dansk Industri glæder sig dog på vegne af turistattraktionerne uden for de store byer.

En vækst i antallet af overnatninger i Danmark på to millioner - svarende til fire procent - viser ifølge Sune K. Jensen, chef for turisme hos Dansk Industri, at Airbnbs vækst skaffer nye turister til de mindre byer.

- Det skyldes blandt andet, at interessen for Danmark generelt er øget blandt turisterne, og at der er kommet flere overnatningsmuligheder, siger han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce