Annonce
Udland

Aktierne styrtdykker på Wall Street under corona-uro

Lucas Jackson/Reuters

Verdensøkonomien bevæger sig ud på ukendt farvand på grund af virus. Uroen giver rekordfald på Dow Jones.

Uro omkring coronavirussets økonomiske konsekvenser har udløst store aktiefald både i USA, Danmark og resten af verden.

Annonce

Målt på point har det amerikanske Dow Jones-indeks således oplevet det største fald nogensinde på én enkelt dag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det står klart ved lukketid sent torsdag dansk tid.

Indekset faldt med 1200 point til 25.766,64 point. Det svarer til et fald på 4,4 procent.

Dow Jones, der er et indeks for de store industriselskaber, har dog oplevet væsentligt større fald målt på procent før. Det skete blandt under "Sorte Mandag" i 1987, hvor aktiemarkedet faldt med 23 procent på én dag, eller under finanskrisen i 2008.

Samtidig er oliepriserne faldet til deres laveste niveau i over i et år.

- Denne plages udvikling er endnu ukendt, og derfor kan man ikke sige noget om dens økonomiske effekter. Man kan kaste med terningen, men det vil forblive gætværk, siger Brian Battle, direktør for aktiehandel ved Performance Trust Capital Partners ifølge Reuters.

Imens har Verdenssundhedsorganisation, WHO, advaret om, at ingen lande bør gøre den "fatale fejl" at antage, at de ikke vil opleve virustilfælde.

Onsdag sidste uge nåede de amerikanske børser generelt et rekordhøjt niveau, skriver Ritzau Finans.

Men den udvikling er altså vendt på en tallerken, og det brede marked i USA er nu officielt i korrektion. Det vil siger, at det er faldet med 10 procent siden sin seneste top.

Dow Jones-indekset ligger nu 12,8 procent under sin rekord.

- Det er tydeligvis et blodbad. Når man er i en tilstand af frit fald, er der reelt ikke meget, man kan gøre, andet end at vente på en eller anden form for fodfæste, konkluderer David Bahnsen, investeringschef i The Bahnsen Group, over for The Wall Street Journal ifølge Ritzau Finans.

Dow Jones Industrial Average er et amerikansk aktieindeks, der består af 30 betydende, børsnoterede amerikanske selskaber.

Indeksets medlemmer bliver valgt af et ekspertpanel og er skiftet markant gennem årene.

Det er et af de ældste og mest fulgte aktieindeks i verden.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Merkel holder drømmen om Europa i live

For en uges tid siden gik en sød historie sin sejrsgang i tyske medier og på sociale platforme. Landets kansler, Angela Merkel blev fotograferet i en kø i en dagligvarebutik med sin indkøbsvogn. To ruller toiletpapir og fire flasker hvidvin. ”Eine wie uns” som det hed sig i masser af opslag på nettet efterfølgende. Ingen hamstring. Fornuftig prioritering. Og kansleren betalte endda med kreditkort og ikke kontanter, som man ellers ofte gør hos vores naboer. Lederskab i det små. Merkel viser også lederskab i det store. Hvor lande i hele Europa, inklusive Danmark, har dukket sig, mens et coronahærget Italien har bedt om hjælp, trådte Merkel straks til. Tyskland henter syge italienere til tyske hospitaler. Tyskland henter også syge franskmænd. Fordi man har overskuddet. Fordi man kan. At man samtidig opbygger viden i det tyske sundhedsvæsen, der senere kan komme tyske patienter til gavn, er en kærkommen sidegevinst. Tyskland sender også respiratorer til Spanien. Deler ud af sit overskud. Tyskland viser sig også i coronakrisen fra sin bedste side, som vi har set det i række krisestunder i nyere europæisk historie. Wir schaffen dass, er budskabet fra Merkel igen og igen, og hun sætter sig selv og sit land forrest. Det bør vi alle være taknemmelige for. Uden Tyskland, intet Europa fristes man til at konkludere. Den danske stat har handlet hurtigt og konsekvent på coronakrisen. Der er grund til at håbe, at vi derfor kan komme relativt let igennem den set i sundhedsfagligt perspektiv. Måske også økonomisk. Det er dog værd at holde fast i, at Corona er grænseoverskridende, og vejen tilbage på den anden side løses ved at tænke og handle grænseoverskridende. Det ville derfor klæde os at stå side om side med Tyskland i både ord og handling. Også mens det er svært. Der er en udløbsdato på Angela Merkel. Tiden som kansler rinder ud i 2021. For Europas skyld er der grund til at håbe på, at også hendes efterfølger tager et ansvar, der rækker ud over Tysklands grænser. For uden tysk lederskab, smuldrer Europa.

Erhverv 112

Modefirma har sagt farvel til 15 ansatte: 2020 handler kun om at begrænse tabet

Kolding

Plejehjem har nu haft ni smittetilfælde med corona: To plejehjemsbeboere er indlagt

Sydjylland

Påskefrokoster aflyses på stribe: Facebook og Skype redder det sociale samvær

Annonce