Annonce
Kultur

Aktiv Fritid: Frygter at svigte børn med størst behov i ny model

Den nye model for Aktiv Fritid lægger op til mere fokus på at hjælpe flere børn, og der bliver færre ressourcer til indsatser for de børn og unge, der har brug for mest hjælp og støtte til fritidsaktiviteter, mener Karin Schwartz. Arkivfoto: Louise Koustrup
Fra årsskiftet skal projektet Aktiv Fritid favne bredere og have flere børn ind under paraplyen. Fritidskoordinator Karin Schwartz frygter, at børnene med størst behov for hjælp kommer til at betale prisen.

Esbjerg Kommune: Det kan blive de stærkt socialt udsatte børn og unge, der kommer til at betale prisen, når projektet Aktiv Fritid fra årsskiftet bliver sat i nye rammer.

Politikerne har netop nikket ja til en ny model for Aktiv Fritid, så det fra 1. januar 2022 får mere udtryk af en forebyggende indsats for de mange, i forhold til en individuel indsats for den enkelte.

Flere opgaver og mere ansvar lægges ud i klubber, skoler og kommunale instanser, og specielt en ting bekymrer fritidskoordinator Karin Schwartz, der har været med i Aktiv Fritid i alle ti år.

Annonce

- I dag har vi 130 pladser til de børn og unge, der er allermest socialt udsatte og har allermest brug for hjælp og støtte til at komme afsted til fritidsaktiviteter med en guide tilknyttet. Som det ser ud i den nye model, er det antal reduceret til 15 i form af de såkaldte guldpas, som medarbejderne ved Familierådgivningen kan tildele udsatte børn og unge, når de spotter dem. Det tal virker umiddelbart meget lavt, og jeg er desværre helt sikker på, at det ikke dækker det behov, der er, siger Karin Schwartz.

15 guldpas

I den nye model er det tilføjet, at Familierådgivningen kan tilkøbe yderligere guldpas, men det er både en dyr og ufleksibel løsning, mener Karin Schwartz.

- Vi siger farvel til en kollega i den nye model, og jeg vil mene, at det er endnu dyrere at købe mere hjælp fra gang til gang, og for det andet bliver det meget mere bureaukratisk. Nu skal man først indhente godkendelse til at købe flere guldpas. Det kan ende med et afslag, og i hvert fald tager det længere tid end i dag, hvor vi kan have et barn i gang med en aktivitet samme eftermiddag, som vi spotter ham eller hende, vurderer Karin Schwartz.

Annonce

Gode aspekter

Hun understreger, at hun ikke er ude på at skyde den nye model for Aktiv Fritid ned, for der er bestemt også gode aspekter.


Mit hjerte græder og er bange for, at de mest udsatte børn ikke får den hjælp og støtte, som de har behov for.

Karin Schwartz.


- Når vi nu er placeret under Kultur & Skole, hvor vi tidligere var under Børn & Familie, så giver det jo god mening, at vi skal have mere fokus på skole og klub og hjælpe flere "gråzone-børn" med mindre behov, og jeg er glad for, at der skal mere gang i de lokalforankrede aktiviteter. Vi har heldigvis flere strenge at spille på, blandt andet skal vi have løbet Familieidræt i gang, det skal køre hen over hele sommeren, og vi skal have gang i Fritidsbutikken igen. Vi har løbet stærkt indtil nu og får ikke mindre travlt i den nye model. Jeg glæder mig til opgaverne, men mit hjerte græder og er bange for, at de mest udsatte børn ikke får den hjælp og støtte, som de har behov for, erkender Karin Schwartz.

Status

Formand for Esbjerg Kommunes Kultur- & Fritidsudvalg, May-Britt Andrea Andersen (K), udtrykker sig positivt om den nye model for Aktiv Fritid og er sikker på, at man på den måde kan nå flere børn og unge. 

Hun erkender samtidig, at det muligvis kan koste på individ-niveau. 

Politikerne har ønsket en status på Aktiv Fritid i slutningen af 2022, og ifølge udvalgsformanden kan der blive tale om tilretninger, hvis det viser sig hensigtsmæssigt.

Annonce
Kultur For abonnenter

Dansk filmmager har ventet 25 år på at fortælle gribende historie

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Farvel til kæmpe-sommerhuse og mini-hoteller: Tre nye lokalplaner for Blåvand skal bane vej for kvalitets-turisme

Haderslev For abonnenter

Rystet vidne til vanvidskørsel: – Det overlever jeg ikke

Alarm 112

Drama da bil kørte i lystbådehavnen: To unge gutter reddede ældre mand fra druknedøden

Billund

Kommunen indfører whistleblower-ordning: Ansatte skal kunne sladre anonymt

Billund For abonnenter

For otte år siden kunne han ikke et ord dansk. Nu stiler han efter at blive forsker i Danmark

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Haderslev

Få overblik over festlighederne den 29. juni

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Et af landets største entreprenørfirmaer overtager NemByg fra Esbjerg

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Aabenraa For abonnenter

Historisk badehotel: Nu er nye forpagtere klar

Team Esbjerg For abonnenter

Kommentar: Team Esbjerg er 99 procent sikker på deltagelse i Champions League

Vejen

En læser får svar: Kunne man med fordel have gjort bybussen gratis?

Annonce