Annonce
Aabenraa

Aktivister blokerer igen Enstedværket

Aktivister fra KlimaKollektivet er torsdag morgen trængt ind på Enstedværket i Aabenraa. Foto: Facebook / KlimaKollektivet

Aktivister har lænket sig til Enstedværket i Aabenraa i protest mod Vattenfall.

Annonce

Aabenraa: Så er den igen gal på Enstedværket i Aabenraa, hvor aktivister fra KlimaKollektivet klokken 6.30 torsdag morgen er trængt ind på værkets område for at blokere for driften. Det er Klimakollektivet, der står bag.

Der er præcis et år siden, KlimaKollektivet senest stoppede for aktiviteterne på kulhavnen for at sende en advarsel til Vattenfall.

- Vattenfall prøver at pynte sig med lånte fjer, når de erklærer sig grønne og siger, at de vil lukke kulhavne, men samtidig har de tjent styrtende med penge på kulminerne i Tyskland. Dem har de nu solgt for at fremstå grønne.

- Oveni fortsætter de (Vattenfall, red.) i Danmark med at sejle med kul, selvom de har solgt deres kulkraftværker. Realiteten er, at de stadig tjener penge på dem ved at transportere kul, siger Asbjørn, der er talsmand for KlimaKollektivets aktion i Aabenraa.

Om KlimaKollektivet


  • KlimaKollektivet er et dansk affinity-baseret politisk kollektiv. Vi arbejder for at konfrontere de underliggende årsager til klimaforandringerne - både i ord og i handlinger. Vi ser os selv som en del af den større globale bevægelse mod klimaforandringerne og det kapitalistiske system. Kilde: KlimaKollektivet
  • Affinity-baseret betyder, at kollektivet består af små basisgrupper, som kan arbejde autonomt sammen i direkte aktioner eller andre projekter.
Aktivister fra KlimaKollektivet er torsdag morgen trængt ind på Enstedværket i Aabenraa. Foto: Facebook / KlimaKollektivet
Annonce

Effekten var der

I har åbenbart ikke fået noget ud af jeres aktion sidste år. Hvad håber I at opnå denne gang?

- Vi har jo fået en del ud af det. Vi har fået en del presse (omtale, red.) på det, og Vattenfall har samlet set lidt stort økonomisk tab. Deres aktier er faldet. For eksempel under nogle af blokaderne i Tyskland, men også fordi der har været stort pres fra aktivisternes side, forklarer talsmanden.

- Det er den svenske stat, der ejer Vattenfall, og et firma, der er offentligt ejet, bør tage sig sammen og udfase kul. Det kan ikke være rigtigt, at Sverige skal tjene en masse penge på sort energi.

Aktionen i Aabenraa består i, at otte aktivister er trængt ind og har lænket sig til det transportbånd, som transporterer kullene, så skibet ikke kan lastes. Dertil kommer fire aktivister uden for selve værket.

- Vi har valgt at bruge civil ulydighed som et våben, erkender Asbørn.

Aktivister fra KlimaKollektivet er torsdag morgen trængt ind på Enstedværket i Aabenraa. Foto: Facebook / KlimaKollektivet
Annonce

Ingen slutdato

Der er ikke umiddelbart et sluttidspunkt på aktionen.

- Vi kommer ikke til at afslutte i dag (torsdag, red.), siger talsmanden, som imidlertid gerne vil sige, hvad der kan få KlimaKollektivet til at løsne kæderne.

- Hvis den svenske stat fuldstændig stopper med alt salg af kul og bliver helt grøn med det samme i stedet for at skulle gøre det over en 20-årig periode. Lige nu er vi på vej imod en kæmpe klimakatastrofe.

Om KlimaKollektivet kommer til at lave aktioner andre steder end Aabenraa, vil talsmanden Asbørn ikke sige noget om.

- Det gør vi givetvis, men jeg kan ikke fortælle om vores planer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce