Annonce
Navne

Aktivt otium: Graveren lægger jobbet på hylden - og bygger sig et kolonihavehus

De seneste 23 år har Hygum Kirke og kirkegården været Charles Volsgaards arbejdsplads. Den 28. februar er dog sidste arbejdsdag, for han har valgt at gå på pension. Foto: Dorthe Andresen
Efter 23 år som graver ved Hygum Kirke har 66-årige Charles Volsgaard valgt at gå på pension. Nu skal tiden blandt andet bruges på hus og have og med at bygge et nyt kolonihavehus i Ribe.

Sdr. Hygum: - Mon ikke jeg får tid til det, nu får jeg jo otte timer ekstra om dagen.

Svaret kommer med et smil fra Charles Volsgaard på journalistens spørgsmål, om det ikke bliver svært både at passe hus og have i Hygum og samtidig bygge nyt kolonihavehus i Ribe.

66-årige Charles Volsgaard har nemlig valgt at gå på pension, og så skal noget af det, der tidligere var arbejdstid, bruges på at bygge hans og hustruen Ullas 45 kvadratmeter store kolonihavehus, som han også selv har tegnet.

Det meste af arbejdet med kolonihavehuset står Charles Volsgaard selv for. Han blev i sin tid uddannet bygningssnedker, så hænderne er skruet rigtigt på.


Jeg laver alt muligt. Det ligner lidt en pedelfunktion plus alt det kirkelige.

Charles Volsgaard


De seneste 23 år har Charles Volsgaard været ansat som graver ved Hygum Kirke. Og når han skal beskrive, hvad den jobfunktion går ud på, så er det en smule difust.

- Jeg laver alt muligt. Det ligner lidt en pedelfunktion plus alt det kirkelige, siger Charles Volsgaard, der har det daglige opsyn med kirke og kirkegård.

Annonce

Næsten som at være selvstændig

Da Charles Volsgaard begyndte som graver, kom han fra en stilling som pedel ved Brændstrup Kristne Friskole, hvor han var ansat i 18 år.

- Vi havde et godt graverpar dengang, men de gik på pension, fortæller Charles Volsgaard, der sammen med hustruen Ulla søgte stillingerne som graver og medhjælper.

Begge blev ansat, men hustruen stoppede efter et år. Hun valgte at uddanne sig til organist, og hun arbejder nu som organist ved kirkerne i Hygum og Lintrup og Hjerting, der er en lejlighedskirke.

Noget af det helt nye i forbindelse med omlægningen af kirkegården er et område, hvor der både er mulighed for urnenedsættelser og kistebegravelser. Navnene på de afdøde kommer så til at stå på plader, der sættes på granitstenene. Foto: Dorthe Andresen

Charles Volsgaard, der også tidligere har været medlem af menighedsrådet i Hygum Sogn, har været meget glad for sit arbejde ved kirken.

- Det er det nærmeste, man kommer på at være selvstændig uden at have det økonomiske ansvar, smiler Charles Volsgaard, der godt kan lide friheden ved jobbet.

- Vi tilrettelægger selv arbejdet, siger graveren, der har sidste arbejdsdag søndag den 28. februar, hvor der også er afskedsgudstjeneste. Samtidig vil der være mulighed for at ønske kirkens kirkesanger Else Jørgensen tillykke med hendes 40-års jubilæum.

Annonce

Meget er sket

I løbet af de 23 år, som Charles Volsgaard har været ansat ved kirken i Sdr. Hygum er der sket meget. Blandt andet begyndte man i 2012 på en omlægning af kirkegården, ligesom også kirkens tårn har været igen en renovering. Og lige nu er det renovering af kirkens våbenhus, der bliver renoveret.

- Det næste bliver vinduerne, fortæller Charles Volsgaard, der har siddet med i det byggeudvalg, der skal bevare overblikket over renoveringsarbejdet.

Men snart kan han nøjes med at overvåge sit eget arbejde - nemlig byggeriet af kolonihavehuset i Ribe, og han kan se frem til at få mere tid til familien, der udover hustruen Ulla også tæller fire børn og seks børnebørn.

For Charles Volsgaard bliver der nok også lidt tilvænning, for han har været på arbejdsmarkedet, stort set lige siden han blev udlært bygningssnedker i begyndelsen af 1970'erne - kun afbrudt af en enkelt måneds arbejdsløshed og tiden som soldat i Skrydstrup.

- Det bliver da lidt mærkeligt. Men jeg har heldigvis selv bestemt tidspunktet. Så det har ikke været fordi, jeg ikke har været glad for at være her eller ikke kan klare arbejdet, siger Charles Volsgaard.

Blå bog

Charles Volsgaard er 66 år gammel.

Han er født og opvokset i den lille landsby Sevel, der ligger nordøst for Holstebro.

Han har gået på efterskole i Sommersted ved Vojens, og efterfølgende ville han ikke tilbage til fødeegnen.

Han fik i stedet en læreplads ved en snedkermester i Aabenraa. Da han var færdiguddannet, arbejdede han blandt andet hos en snedkermester i Sommersted og en tømrer-snedker i Aabenraa.

Derudover var han i 18 år ansat som pedel på Brændstrup Kristne Friskole, inden han blev ansat som graver ved kirken i Sdr. Hygum.

Han har siden 1976 været gift med Ulla - og siden 1977 har familien boet i Sdr. Hygum.

Parret har fire børn: Diana på 43 år, der bor i Hedensted, Christina på 41 år, der bor i Vind, Andreas på 37 år, der bor i Barcelona og Julia på 31 år, der bor i Odense.

Derudover tæller familien også seks børnebørn i alderen seks til 17 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Trekantområdet For abonnenter

Sex i en hemmelig verden: Alle slags mænd mødes i skoven - også dem med vielsesring og autostol på bagsædet

Annonce