Annonce
Sydjylland

Alarm: Arbejdsmiljøet halter hos ambulanceredderne i Syddanmark

Ambulance Syd blev etableret efter Bios' konkurs i sommeren 2016. Arkivfoto

Trivslen blandt regionens ambulancereddere ligger langt under de øvrige enheder i regionen. Udvalgsformand har tiltro til, at ledelsen tager hånd om sagen.

Annonce

Regionen: De cirka 600 reddere, der kører ambulancerne i store dele af Region Syddanmark, er langt fra tilfredse med arbejdsmiljøet.

Ifølge en netop offentliggjort undersøgelse af tilfredsheden blandt medarbejderne giver de deres trivsel en score på 66. I de øvrige tre af regionens enheder, som også har svaret, scorer de ansatte trivslen til mellem 74 og 77.

Ambulanceredderne har haft nogle meget turbulente år, siden regionen i 2014 besluttede at lade Bios stå for ambulancekørslen fra 1. september 2015.

Fra begyndelsen havde Bios således meget svært ved at få vagtplanerne til at hænge sammen, og ifølge redderne kørte mange af dem meget lange vagter for at få vagtskemaerne til at gå op. Efter lang tids konflikt mellem Region Syddanmark og Bios blev Bios begæret konkurs.

I august 2016 etablerede regionen selskabet Ambulance Syd, der siden da har stået for at køre ambulancer i hele regionen undtagen Trekantområdet.

Sagen kort

Region Syddanmark overtog ambulancedriften fra Bios, der gik konkurs i sommeren 2016.Ambulancerne køres af virksomheden Ambulance Syd, der har cirka 650 medarbejdere og dækker Sydvestjylland, Sønderjylland og Fyn.

Administrationen er placeret i Odense, mens ambulanceredderne, der er ansat i Ambulance Syd, kører fra stationer fordelt udover selskabets tre driftsområder. Der er i alt 36 stationer.

I Trekantområdet er det stadig det private firma Responce, der kører ambulancerne.

Annonce

Anstrengt arbejdsmiljø

Dansk Folkepartis Niels Erik Søndergaard fortæller, at han som medlem af præhospitaludvalget i regionen før valget forsøgte at rejse problemer med dårlig trivsel politisk. Men forgæves, da et flertal i udvalget ifølge Søndergaard blokerede for at få ambulancereddernes arbejdsmiljø diskuteret så tæt på selve valgkampen:

- Jeg havde en henvendelse fra redderne i Dalum, der fortalte, at de er pressede, lige som stationerne i Svendborg, Odense og Esbjerg er kendte som steder, hvor arbejdsmiljøet er anstrengt. Løsningen i Dalum ville være at lave døgnvagterne om til to gange 12 timers vagter, hvilket her ville koste 1,5 millioner kroner. Samlet er der sparet 50 millioner kroner i forhold til tidligere på driften, og det ville måske koste samlet 20 millioner kroner at ændre døgnvagterne alle de andre steder. Vi bliver i hvert fald nødt til at se på deres belastende arbejdsmiljø, siger Niels Erik Søndergaard.

Thyge Nielsen (V), formand for regionens præhospitaludvalg, afviser, at udvalget ikke har taget sagen tilstrækkeligt seriøs.

- En ny organisation skal jo lige finde sine ben at stå på. Jeg ved, at ledelsen arbejder meget målrettet med det. Jeg har stor tiltro til, at ledelsen tager hånd om det, fortæller Thyge Nielsen, som afviser, at det dårlige arbejdsmiljø går ud over behandlingen af patienterne.

- Det er redderne alt for professionelle til, siger udvalgsformanden, der medgiver, at mange uafklarede sager om reddernes tilgodehavender fra Bios-tiden formentlig spiller ind på deres trivsel.

Ifølge Thyge Nielsen er der nu ved at komme mere skub i behandlingen af sagerne.

Præhospitalsudvalget vil diskutere reddernes trivsel på dets næste møde på mandag.

Undersøgelsen

Undersøgelsen af medarbejdertilfredsheden i Region Syddanmark viser en fremgang på de fleste områder i forhold til sidste år:Trivsel:

Ambulance Syd: 66

Region Syddanmark total: 74

Social kapital:

Ambulance Syd: 67

Region Syddanmark total: 73

Dine arbejdsopgaver:

Ambulance Syd: 73

Region Syddanmark total: 77

Din udvikling:

Ambulance Syd: 66

Region Syddanmark total: 72

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Skoler og institutioner skal fortsat holde lukket i Kolding: Borgmester kritisk over for sen udmelding

Trekantområdet

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

EfB For abonnenter

Kommentar: Derfor kan topkampene koste EfB oprykningen

Annonce