Annonce
Tønder

Alarm: Gylleudslip tæt på vandløb

Gylleforurening

HURTIG REAKTION: Det kunne være endt i en større forurening, men så galt gik det heldigvis ikke, da et underjordisk rør fra en gylletank ud til en mark i Øster Terp ved Bedsted slog læk. Det skete ved middagstid i dag.

Skaden opstod i forbindelse med noget entreprenørarbejde, og det var netop gravemaskinens fører, der med en snarrådig indsats forhindrede, at forureningen bredte sig.

Gyllen løb nemlig ned i et mindre vandløb, men inden forureningen for alvor kunne brede sig, blev der lukket af ved at smide jord i vandet.

- Da vi kom, var der gylle på vandoverfladen over en strækning på ca. 150 m, oplyser indsatsleder Thomas Krakau, Tønder Brandvæsen.

Det forurenede vand blev senere suget op af en tilkaldt slamsluger.

Det lille vandløb ved Øster Terp er en del af Brede Å-systemet, hvor der netop nu fanges store fisk. Senest har en tysk lystfisker halet en laks på over 110 cm med en vægt på knap 10 kilo i land.

Annonce
Gylleforurening
Gylleforurening
Gylleforurening
Gylleforurening
Gylleforurening
Gylleforurening
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce