Annonce
Haderslev

Alderspræsidenten gennemførte løb igen

De færreste mennesker på over 90 år tænker på at gennemføre motionsløb, men det gør Bitten Hansen, som er en livshistorie for sig.

Haderslev: Et gammelt og omdiskuteret ordsprog siger, at det ikke gælder om at vinde, men om at være med. Det kan diskuteres, hvor ofte der er sandhed i pointen, men det var der så sandelig et særligt eksempel på ved VUC Vesterskovsløbet Kristi himmelfartsdag.

Som nummer 296 af lige så mange gennemførende fik Bitten Hansen tilbagelagt de 5,7 kilometer på den korte løberute i lige godt én time. Måske er det ikke et resultat, som i sig selv er bemærkelsesværdigt flot, men det er det til gengæld, når man finder ud af, at hun 1. juli runder 92 år.

- Min alder er bare et tal, siger Bitten Hansen og smiler, imens hun sunder sig over den for hende trods alt lange distance.

Annonce

Der kommer mange hen og hilser på mig, og jeg har indtryk af, at de opfatter mig som en maskot.

Bitten Hansen, feltets alderspræsident ved VUC Vesterskovsløbet i Haderslev.
92-årige Bitten Hansen fra Esbjerg var ældste løber ved Vesterskovløbet. Hun er efterhåneden blevet løbets maskot. Foto: Svend Anker Iversen

Løbets maskot

Bitten Hansen er oprindelig fynbo og bor i Esbjerg, men hendes datter og svigersøn bor i Haderslev, og da de i sin tid manglede en børnepasser, når de deltog i Haderslev-løbet, var bedstemoderen med på sidelinjen. Altså lige indtil en dag for godt 20 år siden, hvor det lykkedes for datteren at lokke hende med i selve løbet.

- Jeg debuterede som 70-årig, og allerede på det tidspunkt var jeg ældste deltager, siger hun.

Siden dengang har hun kun meldt afbud to gange og kunne derfor i år notere sin 21. deltagelse, som er blevet bemærket.

- Der kommer mange hen og hilser på mig, og jeg har indtryk af, at de opfatter mig som en maskot, siger hun.

Stopper formentlig

I de sidste fem år har hun sagt, det var hendes sidste deltagelse, men hun har altså alligevel ladet sig overtale til at blive ved med at tage turen fra Esbjerg, som indtil sidste år var med hende selv bag rattet.

- Jeg er under pres fra familien i Haderslev om at fortsætte traditionen, men jeg synes jo også, at der er en god atmosfære ved løbet, siger hun.

Nu er Bitten Hansen dog insisterende på, at det er slut med løbet i Haderslev. For selvom hun altid har været sporty, så er fysikken af gode grunde ikke helt, hvad den har været, og de to seneste udgaver er således af samme grund de første, hvor hun ikke er kommet i mål på under én time.

- Sidste år fik jeg kramper i lægmusklerne, som heldigvis ikke skete i år, men jeg får stadig ondt i hofterne, siger hun uden at beklage sig det mindste.

Efter løbet glædede hun sig i øvrigt til at spise middag hos datterens familie i Haderslev, og hemmeligheden bag den høje alder er i hvert fald ikke, at hun helt holder sig fra at "synde".

- Når jeg har været i bad, ser jeg frem til at få serveret sild, øl og snaps, siger den snart 92-årige kvinde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Annonce