Annonce
Nordtyskland

Aldrende befolkning presser Flensborg arbejdsmarked

Efteruddannelse og indvandring er nogle af de faktorer, der kan afhjælpe manglen på arbejdskraft i Flensborg, mener Hans Martin Rump, der er leder af byens arbejdsforvaltning. Foto: Marcus Dewanger.

FLENSBORG: Behovet for arbejdskraft i Flensborg fortsætter med at vokse. Hidtil har de gode konjunkturer reguleret efterspørgslen på arbejdsmarkedet. Men nu er det i stigende grad den demografiske udvikling. Det forklarer Hans-Martin Rump, der er leder af arbejdsforvaltningen i Flensborg.

- Befolkningssammensætningen er en faktor, der gør det endnu sværere at finde medarbejdere, advarer Rump.

Siden marts 2013 er antallet af ansatte på regulære betingelser i Flensborg steget med 4290 personer, mens ledigheden i samme tidsrum er dalet til det laveste niveau siden 1997, nemlig fra 10,4 til 7,3 procent.

For arbejdstagerne lyder det som en god nyhed. For virksomhederne er det imidlertid en udfordring. Og fremover vil problemet vokse.

Statistikken viser, at antallet af beskæftigede over 60 år i Flensborg årligt stiger med 0,2 til 0,3 procentpoint. I marts 2015 udgjorde denne gruppe 6,6 procent af alle arbejdstagere i byen. Sidste år var dette tal steget til 7,7 procent. Samtidig er cirka 12 procent af de beskæftigede mellem 55 og 59 år.

- Hermed bliver det tydeligt, at de demokratiske udfordringer for Flensborg kun lige er begyndt, påpeger Hans-Martin Rump.

Han ser indvandring som en del af løsningen. Knap 3400 arbejdstagere i byen er udenlandske statsborgere. Det er en fremgang på 53 procent siden 2015.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce