Annonce
Esbjerg

Alenlang byrådsdebat om omstridt højhus i midtbyen: Blå blok gennemtrumfede høring

Inden længe kan borgerne og andre interessenter indsende høringssvar til sagen om det høje byggeri på Torvegade 6 i hjertet af Esbjerg. Visualisering: Friis Molkte og Arkitektfirmaet Rudolf Lolk
Ingen af byrådets partier flyttede sig fra deres fastlåste positioner i mandag aftens langstrakte byrådsdebat om et måske kommende højhus på Torvegade 6-grunden. Sagen sendes nu i otte ugers høring med den borgerlige fløjs stemmer.

Esbjerg Kommune: Selv om det først officielt er nu, at et flertal i Esbjerg Byråd sender sagen om et måske kommende højhusbyggeri på den grund, hvor Eskildsens musikforretning tidligere lå, har projektet længe været til offentlig debat.

For byggeriet på Torvegade 6, som er Det Faglige Hus-duoen Johnny Nim og Brian Elsted Hansens private projekt, har de fleste en mening om, og debatten om, hvorvidt det er klogt eller uklogt at lade det bygge, samt om, hvorvidt det er grimt eller smukt, passer ind eller ikke passer ind, har bølget længe.

Aftenens byrådsmøde, der trods et forholdsvis beskedent antal punkter blev alenlagt på grund af netop debatten om det kombinerede bolig- og erhvervsbyggeri på Torvegade 6, bragte for så vidt ikke nogen politiske nyheder med sig.

Annonce

Fastlåste positioner

Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og De Radikale vil ikke være med til at sende plangrundlaget i offentlig høring, for ingen af de nævnte partier kunne drømme om stemme for en tilladelse til at bygge det 44,5 meter høje tårn på hjørnet af Torvegade og Borgergade, og derfor heller ikke den tilhørende syv etagers bygning.

Ifølge dén side af byrådssalen har højhuse ikke noget at gøre i den historicistiske bykerne, hvor de vil ødelægge kulturmiljøet. SFs Jørn Boesen Andersen hæftede sig ved, at der er arkitekter, der taler for, og der er arkitekter, der taler imod:

- Derfor er der jo ingen facitliste på hvilken løsning man skal vælge, det drejer sig om holdninger og æstetik og om vi ønsker at værne om byudviklingen i Esbjerg Midtby ud fra det kulturmiljø vi har, sagde Jørn Boesen Andersen blandt andet.

Socialdemokratiets Hans Erik Møller fulgte op:

- Man sender noget i høring, når det er noget, byrådet gerne vil, man sender ikke noget i høring, man ikke vil. Og der skal ikke herske tvivl om, at det her vil vi ikke. Vores historiske indre by, vores kulturmiljø, er enormt vigtigt. At vælge at bygge 12 etager på en grund, der er det halve af en gennemsnitlig parcelhusgrund - den bygning vil jo fuldstændig dominere og fjerne fokus fra vores midtby. Lad os nu droppe det her og istedet få udarbejdet en helhedsplan for midtbyen, sagde Hans Erik Møller blandt andet.

Annonce

Længere høring

Enhedslistens Sarah Nørris var helt på linje og mente, at højhuse i bymidten vil skæmme mere, end de vil gavne, og hun stillede samtidig et ændringsforslag:

- Når man nu kunne udvide høringsperioden i sagen om møllerne i Tjæreborg Enge, så synes jeg også, vi skal udvide høringsperioden her, foreslog hun.

De Radikales Anne Marie Geisler Andersen undrede sig over, hvem der har fået den idé, at Esbjerg skal have høje bygninger, der "markerer centrum":

- Jeg kender ikke nogen, der har behov for en høj bygning for at finde Torvet, sagde hun, inden Henrik Andersen (V) og Søren Heide Lambertsen (V) samt Jakob Lose (V) tog over i debatten. De to førstnævnte understregede kraftigt ønsket om at høre borgerne, mens Jakob Lose undrede sig over, at Socialdemokratiet tidligere har stemt for et 50 meter højt hotel i Skolegade tæt ved Hotel Britannia samt et 10 etagers hotel på Rio-grunden.

- Hvis man sætter en passer midt i rytterstatuen på Torvet, så ligger de i samme radius, som Torvegade 6. Jeg kunne godt tænke mig at kende baggrunden for, at Socialdemokratiet har foretaget en kovending i forhold til højt byggeri, sagde Lose.

Annonce

Glædelig tvivl

Dansk Folkepartis Susanne Dyreborg glædede sig bare til at få sagen sendt i høring, så borgerne kan give deres besyv med, og det samme gjorde Venstres Preben Rudiengaard:

- Jeg er enormt i tvivl. Jeg bor selv et sted, hvor vi har et kulturmiljø, og vi vil også gerne have udvikling og bosætning. Men jeg er valgt af borgerne til at stå her, de er mine arbejdsgivere, og derfor vil jeg havde sagen i høring. Hvem er bedre end borgerne selv til at sige, hvad de ønsker. Jeg er i syv sind, så jeg ønsker den demokratiske process, inden jeg træffer en beslutning, som jeg så nok skal være personlig ansvarlig for, sagde Rudiengaard, hvilket fik Hans Erik Møller til at replicere, at han såmænd var helt glad for at høre en Venstremand være i tvivl om projektet:

- Men min glæde varede lidt kort, fordi du alligevel stemmer for en høring. Hvis vi talte om et 12 etagers hus placeret ved siden af domkirken i Ribe, så tror jeg ikke, du ville stemme for en høring.

Derefter fulgte en del polemik om det forslag om forlængelse af høringsperioden til 10 uger, som Sarah Nørris først fremkom med, og Jørn Boesen Andersen supplerede med, at han egentlig gerne så en høringsperiode på 12 uger i stedet for de gængse otte uger.

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) fandt det underligt:

- Det vil sige, at dem, der ikke vil være med til at sende sagen i høring overhovedet, de vil have en mening om, hvor lang tid sagen skal sendes i høring? Det er normalt, at man stemmer for de forslag, man selv stiller, mente Frost Rasmussen, mens Sarah Nørris var helt ligeglad med, hvad borgmesteren fandt normalt.

Efter en time-out for at finde rundt i afstemningsprocedurer og andre teknikaliteter, blev forslaget delt i to: det ene gik på, om sagen overhovedet skulle sendes i høring, mens det andet gik på, hvor længe det skulle sendes i høring.

Blå bloks flertal på 17 ud af 31 byrådsmedlemmer stemte for at sende sagen i høring, hvorefter forslaget om en forlængelse af høringsperioden blev fremsat. Det stemte kun mindretallet i form af S, SF, EL og De Radikale for, og dermed forblev høringsperioden på de gængse otte uger.

Sagen kort

Det Faglige Hus-duoen Johnny Nim og Brian Elsted Hansen har private planer for et storstilet erhvervs- og boligbyggeri i op til 12 etager - 44,5 meter - på den gamle musikforretning-grund i Torvegade.

Nim og Elsted Hansen, der er kendt som henholdsvis landsformand og administrerende direktør i Det Faglige Hus, har i flere år puslet med det private projekt, der skal udmønte sig i byggeri med erhverv i stue og eventuelt 1. sal og omkring 20 store, lyse lejligheder fra 100 til 200 kvadratmeter og opefter i de øvre etager.

Byggeriet er tegnet i to niveauer - der er således lagt op til to huse på henholdsvis 12 og syv etager på den lille grund, der fylder 480 kvadratmeter i landskabet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Kolding

25-årig anholdt i Kolding: Råbte 'kakerlakker' efter politiet

Annonce