Annonce
Udland

Alger er skyld i evakuering af knap 800.000 laks i Norge

Elisabeth Balteskard/Ritzau Scanpix
Laksene dør i massevis på grund af algeinvasion i det nordlige Norge. Evakueringer af fiskene er i gang.

Selskabet Ellingsen Seafood har evakueret 260.000 laks fra et anlæg, som er i fare for at blive ramt af alger, der har kostet 7,5 millioner fisk livet.

Sent fredag aften gik selskabet i gang med det, der bliver kaldt en "desperat evakuering" for at redde laks til en værdi af 250 millioner norske kroner.

Det skriver det norske erhvervsmedie E24.

Anlægget ligger i Skarvhausen i Nordland, og tilsammen skal næsten 800.000 laks flyttes.

Evakueringen af den første af tre laster med 260.000 fisk var vellykket, og i løbet af natten var næste last med laks i gang med at blive flyttet.

Det fortæller Line Ellingsen, der er administrerende direktør i Ellingsen Seafood.

- Den første gik rigtig godt, men det tager lidt længere tid end først beregnet, siger direktøren lørdag.

Indtil videre har algerne taget livet af flere millioner fisk. Det norske Fiskedirektoratet har beregnet, at der er gået over 800 millioner norske kroner tabt efter algerne. Det er baseret på en kilopris på 62 norske kroner.

- Desværre skete det, vi frygtede. Vi har nu fået bekræftet, at op mod 90 procent af alle fiskene ved anlægget i Stabben er døde, sagde Line Ellingsen sent fredag aften.

- Algeinvasionen øst for stedet er blevet betydeligt større nu, end det var i går, og der er ingen tvivl om, at det stiger, sagde hun.

Algerne befinder sig i den nordlige del af Norge og driver vestpå mod Svolvær i Lofoten, hvor der er andre anlæg.

Torsdag tømte selskabet Nordlaks sit anlæg "Våtvika" for 1,5 millioner laks, og samme dag indledte selskabet evakueringen af sit anlæg "Kalvehodet".

Evakueringen fra Skarvhausen, der blev påbegyndt fredag, drejer sig om 780.000 fisk. Det giver en omsætningsværdi på 250 millioner kroner.

/ritzau/NTB

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Det handler om et ordentligt arbejdsmiljø

Når jeg som medlem af økonomiudvalget har valgt offentligt at gå i rette med Mogens Rerups adfærd, er det for at beskytte vores medarbejdere mod psykisk dårligt arbejdsmiljø og for at tydeliggøre over for medarbejdere, at de har retten til at sige fra over for enhver adfærd, der kritiserer og krænker. Denne sag handler om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø bag det arbejde, der sker i forvaltningerne. HK og Dansk Socialrådgiverforening har henvendt sig til Haderslev Kommune og er medunderskriver af brevet, idet begge fagforeninger har udtrykt bekymring for deres medlemmers ve og vel. Desværre har konflikterne stået på i årevis og er kørt i hårdknude, og der er tale om et langvarigt pres på en personalegruppe og af medarbejdere og ledere, der fortsat kan se, at de bliver hængt ud med navns nævnelse til social udskamning på sociale medier. Partsrepræsentanters rolle er at føre sag på borgeres vegne og at varetage borgerens interesser. Det kræver et samarbejde for at få et ofte kompliceret sagsforhold til at gå op, som de fleste har en gensidig interesse i. Kommunen kan afvise en person som partsrepræsentant, hvilket sker i så sjældne tilfælde, at jeg ikke i andre situationer har hørt om dette i Haderslev Kommune. Det sker kun, hvis partsrepræsentanten tilsidesætter borgerens egne interesser i sagen, eller hvis vedkommende optræder truende eller voldeligt over for myndighedspersoner. Brevet til de kommunalt ansatte er det politiske budskab om, at vi tager arbejdsmiljøet seriøst. I brevet er der samtidig en opfordring om at styrke dialogen på arbejdspladsen, så ingen medarbejder skal føle sig alene i konfliktfulde situationer.

Esbjerg

Brev sendt til to ministre: Esbjerg Kommune beder staten om hjælp til oversvømmelser

Annonce