Annonce
Danmark

Allan destruerede sig selv med hash, coke og kriminalitet: Nu har han været clean i over et år

Allan Sørensen er clean efter flere års misbrug. Han spiller discgolf i Valbyparken. Foto: Jens Mouvielle
Allan Sørensen har gennem sit liv besøgt helvedet flere gange. For hvert besøg har han rejst sig igen, men kun på lånt tid. Nu har han besluttet, at han er for god til at behandle sig selv på den måde.

Allan Sørensen var 10 år gammel, da faderen hængte sig. På en måde var det en lettelse, for Allans far slog ham ofte. I skolen blev det dog værre. Han blev mobbet. Drengene fra klassen tegnede galger i hans bøger og på hans bord. Derfor tævede han dem.

Knytnæveslagende gav ham respekt hos de ældre elever, der tog ham til sig. Det blev på den ene led hans frelse og på den anden hans undergang. For de ældre børn røg hash, så det gjorde Allan også. Han var afhængig, før han blev teenager.

I dag er det noget helt andet, som Allan Sørensen er afhængig af. Ligesom et stadig stigende antal danskere, har han fundet roen i at kaste med disk i det populære spil discgolf. Derfor kan du flere gange om ugen finde ham i Valbyparken, der agerer trækplaster for den populære sport, hvor han øver sig på at blive god nok til at deltage i konkurrencer.

Annonce

- Jeg elsker simpelthen det her spil. Det er på mange måder blevet mit stof, en måde at få tankerne væk fra de ting, der fylder negativt i min hverdag. Jeg bliver nok aldrig fri for trangen til stoffer, det skal jeg lære at leve med, men frisk luft og en god omgang discgolf, giver mig faktisk det samme, som hashen gjorde før. Ro.

Mobning og mørke tanker

Selvom man kan blive lidt skræmt af Allan Sørensen hårde ydre med tatoveringer på halsen, i ansigtet og på begge hænder, skal man ikke lade sig narre. De er et produkt af hans historie, og den får du her:

- Jeg er vokset op i en ret dysfunktionel familie. Jeg husker ikke, hvornår min far gav mig min første røvfuld, men jeg har nok ikke været mere end 4-5 år gammel. Det fortsatte lige til den dag, hvor han hængte sig selv. Min far var maniodepressiv og alkoholiker til fingerspidserne, så han var ikke sig selv. Det forstår jeg nu, hvor jeg har tilgivet ham. Men dengang gav det mig bare ro, han ikke var der mere. Så fik jeg da ikke tæsk længere, og det gjorde min mor heller ikke, siger Allan Sørensen.

Der kom dog langtfra ro på Allans liv efter hans far gik bort. Han blev mobbet og svarede igen på den måde, han kendte til. Derfor tæskede Allan sig gennem folkeskolen og tjente respekt hos drengene i de ældre klasser. Det gav ham status, men problemerne blev bare nogle andre.

- Jeg har været hashmisbruger i 34 år. Det var en flugt fra alt det helvede, jeg havde inde i hovedet, og hashen gav mig ro. Men helvedet kom igen, så snart rusen døde ud, og jeg fik mange selvmordstanker, siger Allan Sørensen.

Han var kun 19 år gammel, da han forsøgte at tage sit eget liv. Han satte sig ned på den fynske motorvej ved Odense og krydsede fingre for, at der ville komme en lastbil, som ikke så ham. I stedet holdt en bil ind til siden, og ud af den trådte en vagtlæge, der var på vej til arbejde. Han tog Allan Sørensen med på psykiatrisk skadestue, hvor Allan blev indlagt med det samme. Siden har Allan Sørensen besøgt psyk, som det kaldes, mange gange siden som konsekvens af forsøg på at gøre skade på sig selv.

Allans seneste tilbagefald ligger lidt over et år tilbage i tiden. Han kan se det præcise antal dage på sin telefon. Den viser, at han har været clean i et år og 24 dage. Det har dog været en hård kamp at nå hertil, en kamp som ikke alle vinder.

Annonce

Wake up call

Den dag i dag, er Allan Sørensen han glad for, det ikke lykkedes ham at gøre en ende på sig selv. Han er kommet ovenpå igen, ikke mindst takket være sin datter.

Allan Sørensen droppede nemlig ud af det kriminelle miljø samme dag, hans datter kom til verden for 14 år siden, og selvom stofmisbruget har været sværere at slippe end kriminaliteten, så har han været stoffri i snart 13 måneder.


Ved mit tilbagefald for lidt over et år siden, vågnede jeg op på hospitalet og så mig selv i mit kamera på telefonen. Jeg så herrens ud, for jeg havde taget flere stoffer, end jeg burde kunne overleve. Lige der besluttede jeg mig for, at jeg ikke ville behandle mig selv på den måde. Sådan er det, når man rammer bunden. Enten får du et ‘wake up call’, eller også ryger du ned i intetheden.

Allan Sørensen


- Jeg kappede båndene til min gamle omgangskreds og lagde mit liv om. Det var et stort spring for mig, men det har virket. Jeg har sagt undskyld til min datter, som jeg har svigtet gennem mit misbrug. Den undskyldning accepterede hun, og det forpligter. Hun er min største motivation for at lykkes, og i lang tid var hun min eneste motivation, siger Allan Sørensen og fortsætter:

- Ved mit tilbagefald for lidt over et år siden, vågnede jeg op på hospitalet og så mig selv i mit kamera på telefonen. Jeg så herrens ud, for jeg havde taget flere stoffer, end jeg burde kunne overleve. Lige der besluttede jeg mig for, at jeg ikke ville behandle mig selv på den måde. Sådan er det, når man rammer bunden. Enten får du et ‘wake up call’, eller også ryger du ned i intetheden.

Annonce

Ikke høre, ikke se, ikke tale

På Allans adamsæble har han tatoveret en stor rød rose. Det rå look, den giver ham, har en både blød og barsk historie. Bløde fordi han valgte rosen på grund af sin glæde for blomster, og barskt fordi den dækker en gammel tatovering af tre aber, der holder sig for henholdsvis øre, øjne og mund. Et symbol i det kriminelle miljø for, at man ikke er en stikker.

Til trods for det rå ydre, er Allan Sørensen en varm og udadvendt person. Det er ham, der er en af dem, som samler folkene på herberget KFUMs Kollegium, der ligger på amager, hvor Allan Sørensen har boet i godt et år, og det er ham, der ikke kan vente med at sidde bag kassen i Netto på Christmas Møllers Plads, hvor han arbejder. Allan elsker nemlig at få en sludder med kunderne, og så drømme han om, at han en dag kan blive bestyrer i sin egen Netto, en drøm han aldrig havde troet, han skulle få.

Discgolf giver Allan Sørensen den ro, han har brug for, særligt når trangen til stoffer kommer. Foto: Jens Mouvielle

- Jeg har haft mange typer job i mit liv, men jeg havde sgu aldrig troet, jeg ville holde så meget af at sidde i kassen nede i Netto. Men jeg kan virkelig godt lide det, siger Allan Sørensen.

Med fast job, et fast sted at sove, en lejlighed i udsigt og en god vennekreds har Allan Sørensen det bedre, end han har haft længe. Derfor er han sikker på, at han har besøgt helvedet for sidste gang.

- Jeg har det godt nu, faktisk går det vanvittigt godt for mig. Jeg har et sikkert fundament, jeg kan bygge mig selv op fra, og jeg kan se min datter. Normalt flygter jeg væk i kvinder, men jeg har været mig selv igennem hele min genopbygning, og jeg har fundet ud af, at det fungerer bedst for mig lige nu. Jeg har stor tro på, at der venter mange gode ting for mig derude.

Annonce
Annonce
Erhverv

Babyboom lukker populær frisørsalon

Annonce