Annonce
Debat

Alle de grovheder gør politikerne hårdhudede - og det er ikke godt

Peter Lauritsen

På kant: Endnu engang har politikere beskrevet, hvilke urimelige beskeder de får i deres indbakke. At blive truet og svinet til er åbenbart en del af livet for mange folkevalgte. Det går ikke, og der er ingen undskyldning.

Selvfølgelig rammer hadet den enkelte, men problemet er fælles. For hvad er det for nogle politikere, vi får, når hadet løber løbsk? Ja, det siger sig selv. Det bliver dem, der er hårde nok til at tåle mosten. Dem der nærmere er kyniske end empatiske. Og dem der er blevet bange for den almindelige borger og derfor nøjes med bekræftelsen fra de nærmeste våbenbrødre.

Vi får med andre ord politikere, der er kolde i røven, og som befinder sig bedst i den ghetto, der hedder Christiansborg. Og sådan nogle politikere vil ikke gøre meget gavn i et demokrati som det danske.

I det at skulle tåle nedsættende omtale og stigmatiserende udsagn ligner politikerne de borgere, som har en anden tro og en anden etnisk oprindelse. Også de møder udstødelsen, generaliseringerne og tilsviningerne. Og desværre holder mange politikere sig ikke tilbage i den sammenhæng. Tværtimod fremhæver de gang på gang, at tonen nødvendigvis må være hård – der skal ikke pakkes noget ind.

Men det passer ikke. Lærte vi ikke alle som børn, at man skal tale ordentligt og behandle andre med respekt? Jo, vi ved godt, at det betyder noget, hvordan vi taler om og til andre mennesker. Og hvis vi alle efterlevede denne simple kendsgerning, ville både politikere og mennesker med udenlandsk oprindelse få en mere tålelig tilværelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce