Annonce
Billund

Alle er tilfredse: Der kommer ingen opfølgende undersøgelse af folkesundheden i Grindsted

Arbejdet med en undersøgelse af folkesundheden i Grindsted er afsluttet. Arkivfoto: Martin Ravn
Efter dialog med borgere og forskere går Region Syddanmark ikke videre med en ny undersøgelse af sundheden i Grindsted.
Annonce

Grindsted: Der bliver ingen opfølgende undersøgelse af folkesundheden i Grindsted.

Det er endelig besluttet af Region Syddanmark.

I maj blev en længe ventet registerundersøgelse af sygdomsforekomster i Grindsted offentliggjort. Den viste, at der generelt ikke var flere tilfælde af syge og døde i Grindsted.

Siden har Region Syddanmark været i dialog med både borgere, forskere og Billund Kommune, og på den baggrund er det altså besluttet ikke at sætte gang i nye sundhedsundersøgelser i Grindsted.

- Heldigvis var rapporten ganske entydig. Borgerne i Grindsted er ikke mere syge end borgere i sammenlignelige byer. Vi kan samtidig konkludere, at der ikke er noget grundlag for at foretage yderligere undersøgelser blandt de parter, vi over de seneste måneder har drøftet resultaterne med, siger Stephanie Lose (V), regionsrådsformand i Region Syddanmark, via en pressemeddelelse.

Annonce

Frygt for sundheden

Da Region Syddanmark i juni 2018 igangsatte den registerbaseret sundhedsundersøgelse i Grindsted, skete det på baggrund af bekymringer blandt borgerne i byen for egen og andres sundhed.

Bekymringen gik på, om forureningen under byen, som stammer fra det tidligere Grindstedværket, havde indflydelse på den generelle folkesundhed. Hvis undersøgelsen havde vist noget, havde regionen allerede afsat tre millioner kroner til en ny undersøgelse, der skulle vise, om de forøgede forekomster af sygedomme havde relation til Grindstedværkets forurening. Det er den undersøgelse, der altså nu ikke er behov for.

Den registerbaseret undersøgelse har kostet 900.000 kroner. Ifølge Stephanie Lose er pengene godt givet ud:

- Det var vigtigt for os at få undersøgt, om der var et problem med sundheden i Grindsted, da vi hørte flere udtrykke bekymring for at bo og færdes i byen. Den utryghed kunne vi ikke sidde overhørig, når vi samtidig ved, at der er en helt særlig forureningssituation i byen. Og jeg vil også gerne understrege, at resultatet af sundhedsundersøgelsen ikke får nogen betydning i forhold til arbejdet med forureningerne i byen: Vi er stålsatte på at få standset den forurening, der er i jorden, og som hvert år siver ud i Grindsted Å, tilføjer formanden via pressemeddelelsen.

I forhold til forureningerne arbejder Region Syddanmark blandt andet med at etablere et pilotrensningsanlæg ved Grindsted Å, som skal reducere udsivningen til åen fra den kraftigst forurenede del af fanen fra fabriksgrunden.


Det var vigtigt for os at få undersøgt, om der var et problem med sundheden i Grindsted, da vi hørte flere udtrykke bekymring for at bo og færdes i byen. Den utryghed kunne vi ikke sidde overhørig, når vi samtidig ved, at der er en helt særlig forureningssituation i byen.

Stephanie Lose
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce