Annonce
Tarm

Alle har knoklet: Det lykkedes at komme i mål med ny FGU-uddannelse i Skjern

Noget af det første, der skal gøres, er at få ajourført protokollen, og her er det Poul Pedersen, der råber alle de nye elever op. Foto: Christian Baadsgaard
Nok er pladsen trang i den tidligere produktionsskole i Skjern, men mandag kunne den nye FGU-uddannelse byde velkommen til 70 elever. I løbet af de kommende år skal skolen finde nye lokaler.

SKJERN: Nationalsangen blev valgt som fællessang. For som konstitueret skoleleder Stine Aaen Dürr sagde til de 70 nye elever på FGU i Skjern, da hun bød velkommen til første skoledag: Det er en historisk dag!

Nu er nationalsangen også det, som indleder landskampe, og uden sammenligning i øvrigt, så har det krævet enorm træning at nå til den første holdopstilling. Da sommerferien gik i gang, lukkede produktionsskolen i Skjern ned, og er nu genopstået som FGU Skjern. FGU står for Forberedende Grunduddannelse. Tre linjer, som eleverne skal vælge mellem og mere vægt på de boglige fag. Det er en omstilling, som man ikke bare gør fra den ene dag til den anden.

- Alle er spændt op, for de har haft travlt, men jeg synes at det er et rigtigt fint resultat, siger Stine Aaen Dürr.

Der er mange lavpraktiske ting, der skal gå op, når en ny uddannelse skal i gang. Alle IT-systemer skulle udskiftes, og bare en lille detalje som at have nok stole, er en ting som skal være helt på plads. Og netop pladsen er en anden udfordring. FGU bor i produktionsskolens lokaler på Jernvej, og der er noget trangt med så mange elever samlet på et sted. Det har krævet, at der skal stilles en pavillon op på skolen, så der kan være klasseundervisning.

- Vi håber på at kunne bygge nyt hurtigst muligt, siger Stine Aaen Dürr.

At finde nye lokaler er en opgave, der er lagt i hænderne på produktionsskolens tidligere forstander Peder Sørensen. Det er ham, der koordinerer alt det praktiske, så det kommer til at fungere bedst muligt, og Peder Sørensen vurderer, at der vil gå et par år, inden skolens elever kan flytte i andre lokaler.

Annonce
FGU kombinerer VUCs boglige fag med den traditionelle værkstedspædagogik fra produktionsskolen. I træværkstedet er lærer Leif Lykke i gang med at fortælle eleverne, hvad der venter i undervisningen. Foto: Christian Baadsgaard

Flere på lærerværelset

FGU henvender sig til unge under 25 år, der af forskellige årsager ikke er kommet i gang med en ungdomsuddannelse. Uddannelsen varer to år, og den skal hjælpe den unge videre til enten en ungdomsuddannelse eller i job. Tidligere var de unge enten kommet på produktionsskole eller VUC. Nu skal de samme sted hen, og således er der både en boglig linie og en praktisk linie, foruden EGU, der har sin hovedvægt på praktikken. Grundideen er at produktionsskolens værkstedspædagogik skal kombineres med almenundervisningen fra VUC.

Konkret har det betydet, at hvor der på lærerværelset tidligere var seks medarbejdere, er der nu 14.

- Her sætter vi to målgrupper sammen, som hidtil har været adskilte. Det stiller nye krav til lærerne. Vores lærere har forskellige styrker, og det er rigtig godt, siger Stine Aaen Dürr.

18-årige Juliette Lykke Jagd fra Hemmet gik på produktionsskolen sidste år. Nu er hun elev på FGU, og skal have en læreplads. Det bliver i køkkenet på FGU, hvor hun skal kokkerere under den nye uddannelse.

- Det var dejligt sidste år, for der var ikke så mange. Nu er der mange, og det skal man lige vænne sig til. Det er en stor mundfuld, siger Juliette Lykke Jagd.

FGU Skjern er en del af FGU Midt-Vest, som er et samarbejde mellem Herning, Ikast-Brande og Ringkøbing-Skjern Kommuner. I alt begyndte 300 på den nye uddannelse hos FGU Midt-Vest mandag.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce