Annonce
Vejen

Alle kan gå glade på weekend

Tre af de elever, der fredag skal sprede glæde er Emil Kruse, Jonas Kristensen og Anders Madsen. Foto: Dorthe Andresen
For eleverne i 7., 8. og 9. klasse på Jels Skole er det fredag "mod til glæde"-dagen, hvor eleverne i nogle timer skal sprede glæde i Jels. Nogle elever skal blandt andet vaske vinduer og udføre havearbejde for borgere i Jels, mens andre spreder glæde på skolen.

Jels: Der er store chancer for, at både eleverne på Jels Skole og en stor del af byens borgere kan gå weekenden i møde med et smil på læben.

Eleverne på skolens 7., 8. og 9. årgang har nemlig "mod til glæde"-dag, hvor det gælder om at sprede glæde hos andre.

- Vi er ikke vant til at tænke på den måde, så de skulle lige finde ud af det. Det er en helt ny måde at skulle være bevidst om, hvordan man kan glæde andre, fortæller Ditte Poulsen, der er lærer på Jels Skole og en af de lærere, der også tager sig af MOT-undervisningen på skolen.

MOT er oprindelig et norsk koncept og betyder "mod" - mod til at leve, mod til at træffe egne valg, mod til at drage omsorg for hinanden og mod til at sige fra.

Og "mod til glæde"-dagen er en del af MOT-undervisningen, som tilbydes til eleverne i 7., 8. og 9. klasse.

- Vi har udvidet MOT lidt hvert år, og i år er det så "mod til glæde"-dagen, der er kommet med, fortæller Ditte Poulsen.

Annonce
Lærer Ditte Poulsen håber, at alle får en god "mod til glæde"-dag. Hun ses her i selskab med - fra venstre - Jonas Kristensen, Anders Madsen og Emil Kruse. Foto: Dorthe Andresen

Glæder sig til at sprede glæde

Tre af de elever, der fredag skal være med til at sprede glæde, er Jonas Kristensen fra 7. årgang, Anders Madsen fra 8. årgang og Emil Kruse fra 9. årgang.

De ser alle frem til dagen.

- Det bliver fedt at lave noget, der er anderledes, lyder det fra Emil Kruse, der sammen med en klassekammerat lægger vejen forbi hjemme hos Emil.

- Vi skal vaske vinduerne derhjemme, kommer det med et smil fra Emil, der er helt sikker på, at hans mor - der godt ved, at vinduerne bliver pudset - bliver rigtig glad for, at få rene vinduer.

Og selvom det kan være hårdt arbejde at pudse vinduer, så glæder Emil Kruse sig til at komme ud i "den virkelige verden."

- Det er spændende at komme ud af skolen og lave lidt andet end bare at have dansk hele dagen, konstaterer han.

Andre af klassekammeraterne skal give en arbejdende hånd med hos nogle af byens borgere. Og det gode er, at alle opgaverne løses helt gratis.

En gruppe af eleverne havde valgt på Facebook at efterlyse borgere, der gerne ville have udført noget arbejde. Og mange meldte sig på banen.

- Vi fandt på at spørge på Facebook, om der var nogen, der havde brug for hjælp, fortæller Rikke Østerballe Jensen, der sammen med fire af sine kammerater fredag skal besøge fem husstande i Jels, hvor de både skal vaske vinduer og udføre havearbejde.

En del af eleverne fra 7. årgang vil borgere, der handler i Netto eller SuperBrugsen fredag, også opdage. For her er eleverne klar til at hjælpe kunderne med at pakke deres varer i poser - og naturligvis at give alle et smil med på vejen.

- Vi er også nogle, som skriver nogle takkebreve til folk, som vi putter i deres postkasser, fortæller Jonas Kristensen, der ikke er i tvivl om, hvad der bliver det bedste ved dagen.

- Det er helt klar det med at skulle sprede glæde, siger han.

Mens eleverne på 7. og 9. årgang har fået til opgave at sprede glæde rundt omkring i byen, så skal de yngste elever på skolen naturligvis heller ikke gå glip af en ekstra glad dag. Derfor har eleverne i 8. årgang fået til opgave at sprede glæde på skolen.

Og på den måde får alle - både elever, lærere og borgere i Jels - mulighed for at tage hul på weekenden efter en fredag i glædens tegn.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Når de yngste skoleelever må vente urimeligt længe på bussen

Det skulle være så godt alt sammen, da den tidligere regering tilbage i begyndelsen af året foretog en justering på folkeskoleområdet sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre. Justeringen handlede blandt andet om at gøre skoledagen kortere for eleverne i indskolingen – altså på klassetrinene 0. – 3.-klasse. Med aftalen blev partierne på Borgen enige om at skære to timer og et kvarter af skoleugen for eleverne, der er i alderen fra seks til ni år. Med den kortere skoleuge blev der skabt mere frihed og også større faglighed. Lød det fra politikerne. For nogle elever rundt på en del af Vejen Kommunes folkeskoler er det dog så som så med de gode intentioner. I hvert fald halter det noget, når det gælder friheden, som vi beskriver på forsiden af denne sektion. Virkeligheden på mange skoler er blevet en helt anden. For det kan godt være, at flere af skoledagene er blevet kortere. Men det er i hvert fald ikke ensbetydende med, at eleverne så også kan nyde friheden – slet ikke hjemme. Et sted mellem 40 og 70 skoleelever rundt i kommunen kan nemlig slet ikke komme hjem, når det ringer ud ved 13.15-tiden. De må i stedet vente helt op til en time på, at bussen ruller op foran deres skole. Og med en vis transporttid er nogle af eleverne klar til at stille skoletasken hjemme i privaten lidt før klokken 15 – altså en time og tre kvarter senere. - Det synes jeg ikke, at vi kan være bekendt. Jeg mener, at busafgangene bør tilpasses skolens ringetider, lød det fra det socialdemokratiske byrådsmedlem, Elin Winther, på byrådsmødet tidligere på ugen. Og S-politikeren har en pointe. Rigtig mange politikere fik via de nyinstallerede mikrofoner i den nye byrådssal tildelt ordet. Og selv om der var forståelse for problematikken med ventetiden, så besluttede et stort flertal, at der ikke bliver ændret på forholdene. Dels fordi det på nuværende tidspunkt ikke er muligt at ændre på bustiderne, og dels fordi det vil koste Vejen Kommune omkring 900.000 kroner årligt at tilpasse busserne de ringetider, som der er på de pågældende skoler. Flertallet har talt. Og sådan er demokratiets spilleregler. Men det rokker ikke ved, at Udvalget for skoler og børn med rimelighed godt kan kigge på problematikken engang til. Altså en ommer. Er der da virkelig ingen mulighed for at foretage et eller andet indgreb, der kan løse op for den urimelighed, som disse skoleelever oplever? Indrømmet; Nu er det ikke sådan, at de oplagte svar bare blæser i vinden. Men ventetiden synes altså at være for lang for disse seks til niårige. Intentionerne i justeringerne på folkeskoleområdet var i hvert fald en ganske anden. GOD 3. SØNDAG i advent

Annonce