Annonce
Udland

Alle kandidater til at afløse May vil levere brexit

Toby Melville/Reuters
Kandidaterne til at afløse premierminister Theresa May tørner sammen i tv-debat. Alle vil ud af EU.

En konkurrence i macho.

Sådan betegner Rory Stewart den tv-debat, der søndag aften finder sted på Channell 4 i Storbritannien mellem fem af de seks kandidater, der vil være ny leder at Det Konservative Parti og ny premierminister.

Hans udtalelse er en reaktion på, at kandidaterne afbryder hinanden i et væk.

De kæmper om at afløse den afgående premierminister, Theresa May, men debatten lider noget under, at favoritten har meldt fra.

Det er Boris Johnson. Han har sagt, at det ikke gavner nogen at se kandidaterne stå på tv og stikke til hinanden.

De fem andre har kritiseret ham for at undlade at debattere. De mener også, at han giver for få interviews.

Selv om de alle vil have ordet hele tiden, står det dog klart, at de er enige om én ting og uenige om en anden.

Enige om, at Storbritannien skal ud af EU, som vælgerne sagde ved en folkeafstemning i 2016, uenige om hvordan det skal ske.

Reuters noterer, at flere af kandidaterne vil forhandle en skilsmisseaftale på plads med EU, selv om EU har erklæret, at den aftale, som Theresa May har indgået med EU, ikke bliver genåbnet.

Det er den aftale, som parlamentet i London har stemt ned tre gange.

Andre vil ud den 31. oktober, som er den nuværende dato for brexit, uanset hvad.

Samtidig ser det ud til, at de er enige om at prøve at holde Brexitpartiet, der er en stor trussel for Det Konservative Parti, nede.

De siger, at de er nødt til at trække landet ud af EU for at overvinde EU-modstanderen Nigel Farage og hans nydannede Brexitparti.

Farage dannede partiet i vinter, da det stod klaret, at Theresa May ikke som planlagt kunne få Storbritannien ud af EU ved udgangen af marts.

Det betød, at Storbritannien skulle deltage i EU-parlamentsvalget i maj, og her stillede Brexitpartiet op og fik en kæmpe opbakning.

Til gengæld slagtede vælgerne Det Konservative Parti, som også står dårligt i meningsmålingerne.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce