Annonce
Indland

Alle kender Frank Jensen - og kun Frank

Kendskabet til de københavnske kommunalpolitikere er yderst begrænset, hvis man da lige undtager den tidligere justitsminister.

Der skal åbenbart en fortid som landskendt politiker til, før man kan slå sit navn fast som kommunalpolitiker i København.

Det er konklusionen på en undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for fagforbundet 3F.

Vælgerne i København er blevet bedt om at forholde sig til, hvor godt de kender lederne af de politiske partier. Og det tyder på, at langt de fleste ikke har været dygtigt nok til at gøre opmærksomme på sig selv.

For eksempel svarer 61,1 procent, at de aldrig har hørt om SFs politiske leder, Ninna Thomsen (SF), der i øvrigt også er sundheds- og omsorgsborgmester i hovedstaden. 16,1 procent af vælgerne kender Ninna Thomsen af navn, mens blot 8,5 procent hævder at kende hende godt eller rigtig godt.

Lars Berg Dueholm (LA) fra Liberal Alliance løber med titlen som den mest ukendte politiske leder i København. Næsten 80 af vælgerne siger, at de aldrig har hørt om ham.

Det går noget bedre med at blive genkendt for Frank Jensen (S), der nåede at slå sit navn fast i det ganske land som justitsminister fra 1996 til 2001, inden han satte sig i overborgmestersædet 1. januar 2010. Blot tre procent af vælgerne svarer, at de aldrig har hørt om Frank Jensen.

- Det er da klart en ekstra fordel for vores parti, at Frank Jensen var landskendt politiker, før han blev overborgmester, siger Socialdemokraternes politiske ordfører i København, Ikram Sarwar (S).

Han erkender, at kommunalpolitikerne generelt kan blive mere synlige, men ser det ikke som det store problem, at de ikke er det.

- Københavnerne går meget mere op i, hvad partierne leverer og er ikke særlig personfikseret. Så jeg mener ikke, at det har den store demokratiske betydning, da folk netop stemmer på parti og ikke person, siger Ikram Sarwar.

Den påstand bliver bakket op af undersøgelsen fra Analyse Danmark, der viser, at 40,3 procent ikke vil stemme personligt, mens 26,9 procent endnu ikke ved, om de vil sætte deres kryds ved parti eller person ved kommunalvalget i 2013.

Professor i Statskundskab ved Københavns Universitet Peter Kurrild-Klitgaard ser det hovedsagligt som et problem for partierne, at vælgerne ikke kender de politiske ledere.

- Vælgerne lader sig påvirke af, om det er nogle personer, som de synes om. Det ser man også eksemplificeret ved, at så mange partier forsøger at få opstillet kendte personer, siger professoren og pointerer, at både Ritt Bjerregaard (S) og Frank Jensen blev hentet ind, fordi de som landskendte politikere kunne gavne Socialdemokraterne i København.

Men Peter Kurrild-Klitgaard mener ikke nødvendigvis, at det er et demokratisk problem, at københavnerne ikke ved, hvem der er leder af de Konservative eller Enhedslisten.

- Hvis der er et problem, så er det snarere, at folk ikke er særligt interesseret og faktisk ikke kender særlig meget til kommunale forhold.

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Fester tager overhånd og det flyder med glasskår og affald: Nu spærrer vikingerne område af for privatfester

Sydjylland For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Navne For abonnenter

Morten har brugt 250.000 kroner på sin sportsvogn: Nu tør han ikke at køre i den

Sønderborg For abonnenter

Direktøren faldt pladask for frisøren: Jeg måtte ha' hende

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aabenraa For abonnenter

Kom med indenfor: Unikt eller kitsch - Johanns hus er ikke som alle andres

Varde For abonnenter

Frygteligt syn mødte landmand: Skambidt kvie aflivet efter formodet ulveangreb på Skallingen

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Sønderborg

78 år gammel kiosk slår dørene op for sidste gang: - Det er da virkelig vemodigt

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri i midtbyen: Ukendt gerningsmand har for anden gang klippet alle friske skud fra Eriks havekrukker – måske for at få en rus ud af at ryge dem

Tønder For abonnenter

Efter 13 udsendelser med Forsvaret tog Lars på dannelsesrejse - nu har hans liv fået ny mening

Navne For abonnenter

Forfatter Jakob Hero maler med ord: Inspirationen kommer fra en sønderjysk provinsby

Annonce