Annonce
Varde

Alle kneb gælder: Betalte stemmer i kampen om at blive Venstres borgmesterkandidat

Torben Kamp har betalt for 35 indmeldinger i Øse Venstre, naturligvis med en forhåbning om, at de stemmer på hans favorit, Øses Peder Foldager. Arkivfoto: John Randeris
To lokale virksomhedsejere har hver puttet penge i at skaffe stemmer til henholdsvis Peder Foldager og Mads Sørensen ved Venstres interne fem-kamp om at blive borgmesterkandidat mandag.

Øse-Sig: Torben Kamp, indehaver af Skamstrup Maskinstation i Øse, har betalt 35 medarbejdere og hjælpere for at blive meldt ind i Venstre, så de mandag kan stemme på Peder Foldager som borgmesterkandidat.

- Nu ved jeg jo ikke, om de bruger det til noget. Men det er jo sådan, at jeg er venstremand, og det betyder meget for mig, hvis mine medarbejdere også vil være det, for vi vil gerne snakke Venstres sag, siger han.


Annonce

Jeg går ud fra, at de har meldt sig ind, fordi det er det, de ønsker, hvis de mener, de vil have mig som borgmester, og det, synes jeg, er ok.

Peder Foldager, om Torben Kamps betaling for 35 medarbejderes V-medlemskab


Det vil jo blive en Venstre-borgmester, uanset hvem af de fem der bliver Venstres kandidat. Hvis Venstre vinder borgmesterstolen. Det er vel for, at de skal stemme på Peder Foldager?

- Selvfølgelig har jeg da gjort det for Peder Foldager. Vi kæmper da for Peder Foldager, sådan er det da.

Et anliggende i firmaet

Ved Peder Foldager, at du har betalt for de 35?

- Det ved jeg ikke. Det må du spørge ham om, siger Torben Kamp.

Torben Kamp er kasserer i Øse Venstre, Peder Foldager er formand, og han vidste ikke noget om de betalte medlemskaber, siger han.

 Peder Foldager synes, det er et anliggende mellem Torben Kamp og hans medarbejdere, at sidstnævnte har betalt for at melde 35 medarbejdere ind i Øse Venstre, med et håb om at de vil stemme på netop Foldager. Arkivfoto: Chresten Bergh

- Jeg var godt klar over, at han havde snakket med sine medarbejdere, men jeg var ikke klar over, at han havde betalt. Det er ikke noget, han har fortalt mig.

Ved du, om andre har betalt for medlemskaber?

- Nej, jeg kender ikke til nogen.

Hvad synes du om det?

- Jeg går ud fra, at de har meldt sig ind, fordi det er det, de ønsker, hvis de mener, de vil have mig som borgmester, og det, synes jeg, er ok. Men for mig er det et anliggende mellem Torben og hans medarbejdere, og såvidt jeg ved, har han flere end 35, så det er vel ikke alle, der har syntes, det er en god ide.

Annonce

Opringninger satte gang i historien

Historien om betalte stemmer opstod søndag, efter JydskeVestkysten i første omgang havde lagt en artikel om rygter om betalte stemmer online.

JydskeVestkysten bad læsere, der vidste mere end bare rygter ringe ind, og det gav tip i sagen. Torben Kamps betaling var den ene, rabatter i Mads Sørensens kreds, Horne-Sig Venstre, var den anden.

Mads Sørensen har intet imod at fortælle, at en virksomhedsejer har ydet 100 kroner i rabat per nyt medlem i Horne-Sig Venstre - for den metode har man altid brugt i lokalforeningen, siger han. Foto: Jacob Schultz

Her kunne kilder oplyse, at Horne-Sig Venstre havde fået et sponsorat, så nye medlemmer fik 100 kroner i rabat.

Annonce

Rabat i Mads' kreds

Mads Sørensen siger:

- I forbindelse med, at mit bagland havde planlagt et arrangement søndag 17. januar, hvor man ville ringe rundt til mulige medlemmer, i forhold til om de har lyst til at bakke op, var der en virksomhedsejer, der kontaktede foreningen og sagde, at man gerne ville give et mindre sponsorat til foreningen, så man kunne få rabat på sit medlemskab, i forbindelse med at man meldte sig ind ved det arrangement, siger han.

Hvem er det, der har sponseret?

- Der er diskretion omkring partistøtte, så af respekt for dette og for virksomhedens skyld, synes jeg ikke, det skal frem.

Hvor mange penge?

- Det er et mellemværende mellem virksomheden og foreningen. Men virksomheden udtrykte et ønske om, at det skulle være en erhvervsmand, der skal lede Varde Kommune, og det var bevæggrunden, siger Mads Sørensen.

Nye medlemmer, der meldte sig ind ved det omtalte arrangement, har betalt 200 kroner mod normalt 300 kroner, og det er der ikke noget nyt i, siger Mads Sørensen:

- Man altid har brugt at give rabat på her og nu-medlemskaber i Horne-Sig Venstre, siger han og fortsætter:

- Jeg tror ikke, prisen er ikke afgørende. Det væsentlige for mig er, at alle har haft pungen oppe ad lommen og har betalt for at melde sig ind i Venstre og stemme. Der er ikke købt stemmer, der er bare givet rabat, siger han.

10,000 kroner i støtte

Torben Kamps betaling for 35 medarbejdere og hjælperes medlemskab af Venstre løber op over 10.000 kroner.

Virksomheds-sponsoratet på 100 kroner per hver af de nye medlemmer ved arrangement i Horne-Sig løber op i omkring 7.500 kroner.

Venstres i alt 1200 medlemmer kan deltage i valget om borgmesterkandidat mandag i Horne Hallen eller virtuelt. Valget står mellem Peder Foldager, Mads Sørensen, Line Berner, Tina Agergaard Hansen og Connie Høj.

Annonce

De to kredse med flest nye

Om det er på grund af de betalte stemmer i Øse eller rabatten til nye medlemmer i Horne-Sig, kan JydskeVestkysten ikke dokumentere, men officielle tal viser, at af de 400 nye medlemskaber i Venstre op til mandagens valg af borgmesterkandidat kommer 133 fra Øse og 106 fra Horne-Sig.

Ingen af de øvrige vælgerforeninger er nået i nærheden af 100 nye medlemmer.

Annonce

Formand kontaktede pressen

At JydskeVestkysten overhovedet i første omgang fik historien om penge i valgkampen i Venstre, begyndte med, at formanden for Venstre i Varde Kommune, Lotte Højmark Tang,  fortalte, at organisationen har gennemgået alle 400 nye medlemskaber.

Årsagen var rygter om, at der skulle være lovet gratis medlemskab til gengæld for at stemme på én bestemt af de fem, der mandag kæmper om at blive Venstres borgmesterkandidat.

- Jeg kan ikke tro, at nogen har gjort sådan, men når der går rygter, er vi nødt til at undersøge det, og vi har valgt at gå i pressen med det, fordi der skal være gennemsigtighed, sagde Lotte Højmark Tang.

JydskeVestkysten spurgte derfor de fem, om nogen af dem vidste til betalte medlemskaber, hvilket der i første omgang ikke var nogen, der gjorde.

Annonce
Varde For abonnenter

Claus er skuffet efter frifindelse for uagtsomt manddrab: - Det er ham, der er kørt ind i min mor og far

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa For abonnenter

Beboer midt i kanonslagenes minefelt: - Det føles nogle gange som en krig

Aabenraa For abonnenter

Fire øjne ser bedre i to udvalg end i ét udvalg: En af valgnattens store sejrherrer forsvarer opdeling af udvalg

Sydjylland

Ny smitterekord på landsplan: Stigninger i alle ti kommuner i Syd- og Sønderjylland

Haderslev

Konkurrencen om vores daglige indkøb får et boost i Haderslev og Starup

Brostrøm: Der skal kigges på flere coronatiltag

Sydjylland For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Varde

14-årig træner målrettet mod at få en professionel fodboldkarriere for den engelske klub Chelsea

Kolding

Frygt for at løbe tør for pladser til de mindste:  Nu vil kommunen finde 90 nye pasningspladser i en fart

Regeringen arbejder hen mod pressemøde om corona-tiltag onsdag

Esbjerg For abonnenter

Entreprenør har fået stjålet over 75 skilte i stort vejprojekt:  - Det er vildt irriterende, men vi har lært at leve med det

Esbjerg For abonnenter

Er østers i Vadehavet blevet forgiftet? Esbjerg Kommune vil have undersøgt skaldyr for farligt stof

Varde

Chef for tests om timelange køer til pcr-test: - Vi kan ikke lave flere tests – folk skal lade sig lynteste

Annonce