Annonce
Esbjerg

Alle kneb gælder: Kunst hjælper nybagte mødre på vej med amning

Familien Lonsdale med lille Gorm har oplevet, at amningen blev en positiv oplevelse: - Han skulle bare lige lægges til rette og vises nogle stillinger, så vidste han selv, hvad han skulle gøre, fortæller de. Foto: SVS
Et samarbejde mellem Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg og kunstner Lotte Lambæk hjælper nybagte familier med fire råd om amning.
Annonce

Esbjerg:  Tydelig, letlæselig og rar at kigge på.

Sådan beskriver en af de nybagte familier Sydvestjysk sygehusets nye udsmykning med budskaber om amning:

- Det er noget, man lægger mærke til, det er letforståeligt, og det er nemt at huske de fire budskaber, lyder det fra familien Lonsdale fra Esbjerg i en pressemeddelelse.

Sygehuset har fire råd til gravide og nybagte familier: Hud mod hud, Hyppig amning, Ha’ det godt og Hjælp hinanden.


Med den kunstneriske vinkel som fødselshjælper blev jeg direkte inddraget, det giver mig en tilfredsstillelse.

Lotte Lambæk


Sygehuset vil gøre vejledningen om amning mere enkel og styrke mødrenes og forældrenes oplevelse af at kunne lykkes gennem de fire råd samt ved jordemoderkonsultationer, på sygehuset og i mødet med sundhedsplejerskerne.

Sygeplejerske Iben fra Sydvestjysk Sygehus viser maleriet lavet af kunstner Lotte Lambæk til amme-rådgivningen til de nybagte familer. Foto: SVS

Ved fødsler på sygehuset møder familierne individuelle motiver på over 100 prints – og de kan også møde et maleri og en skulptur. Det kunstneriske samarbejde er støttet af Johan Hoffmann Fonden.

Annonce

Det kunstneriske blik

Den lokale kunstner Lotte Lambæk har været med til at give det pædagogiske budskab en kunstnerisk udformning.

- Sammen med jordemødre og sygeplejersker kom jeg ned i problematikken med fejlernæring for spæde. Og med den kunstneriske vinkel som fødselshjælper blev jeg direkte inddraget, det giver mig en tilfredsstillelse i arbejdet, når kunsten er i spil på den måde, siger hun.

Arbejdet med skulpturen. Foto: Lotte Lambæk

-  Lotte har  forstået os, familierne og det, vi ønsker at formidle. Lottes kreativitet har skabt en formidling, som vi ikke selv har kunnet, fortæller sygeplejerske Helle Bolvig Christensen fra sengeafsnittet for Nyfødte og Familier.

Helle var med til at starte det lokale projekt med at forenkle vejledningen, så den består af råd baseret på forskning. Helle møder nybagte familier, når de har brug for længere tid på sygehuset på grund af for tidlig fødsel, kejsersnit, ammeproblemer eller utryghed. Og hun møder de ulykkelige forældre igen ved genindlæggelse – hvoraf en stor del hænger sammen med barnets ernæring.

Lidt simpelt fortalt kan enklere vejledning reducere antallet af genindlæggelser ved en bedre amning og sikre en længere ammeperiode.

Familien Lonsdale, som netop er blevet forøget med den lille Gorm, har oplevet, at amningen blev en positiv oplevelse:

- Han skulle bare lige lægges til rette og vises nogle stillinger, og så vidste han selv, hvad han skulle gøre.

Familien Therling Kyed har været på en af afsnittets andre stuer og siger om amme-rådene.

- De er gode – de er overskuelige, simple og nemme at forstå, siger familien.

Den færdige skulptur taler vel for sig selv. Foto: Lotte Lambæk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Vejen til en normal hverdag: Her får du de to stik mod covid-19

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce