Annonce
Tønder

Alle penge brugt: Historisk legat lukker ned

På billedet ses fra venstre legatbestyrelsens formand, Niels Stamp, sammen med kasserer Jonna Schmidt og formanden for Historisk Forening, Jørn Otto Dahlmann, der modtog 35.000 kr. Privatfoto
2021-uddelingen af Skærbæk Landbohjems Legat bliver den sidste. Fire lokale foreninger blev tilsammen betænkt med over 100.000 kroner. Nu er kassen tom, og legatet afvikles.

SKÆRBÆK: Siden 1953 har det været en årlig tilbagevendende begivenhed. Men nu er det slut. I den forløbne uge blev der for sidste gang uddelt midler fra Skærbæk Landbohjems Legat. Fire lokale foreninger fik glæde af den sidste uddeling, der tilsammen var på 115.000 kroner.

De fire modtagere af de sidste donationer var Historisk Forening for Skærbæk og Omegn med 35.000 kroner, kultur- og forsamlingshus Emanuel med 35.000 kroner, Gasse Forsamlingshus med 35.000 kroner, samt Skærbæk Egnskor med 10.000 kr.


Annonce

Så med uddelingen i denne uge er der sat punktum for en lang epoke.

Niels Stamp, formand for legatbestyrelsen, Skærbæk


Baggrunden for nedlukningen af legatet er renteudviklingen på det danske finansmarked, der ikke længere gør det muligt at opnå et afkast af legatmidlerne.

- Der har næsten været tale om minusrenter. Derfor har legatbestyrelsen nu besluttet at nedlægge legatet, der har eksisteret og ydet støtte til lokale kulturelle formål i 68 år. Så med uddelingen i denne uge er der sat punktum for en lang epoke. Jeg håber, at de sidste modtagere får glæde af pengene. Det er jeg sikker på, at de gør, siger bestyrelsens formand Niels Stamp.

Han har været formand for legatet de seneste fire år.

Årets fire donationer var helt usædvanligt høje.

- Normalt har vi uddelt legater på 2000 og 4000 kroner. Det højeste har nok været 10.000 kroner. Men nu har vi slagtet sparegrisen, kan man sige, og legatet vil nu blive lukket ned efter gældende regler med hjælp af en revisor, siger Niels Stamp.

Skærbæk Egnskors kasserer Aage Birk, korleder Tove Tersbøl og korets formand, Ellen Jørgensen, modtog 10.000 kroner til det lokale sangkor. Privatfoto

Det var ham, der stod i spidsen for den sidste uddeling, der foregik i forbindelse med en sammenkomst i Æ Museum i Skærbæk, det tidligere Skærbækegnens Museum, nu arkiv, møde- og udstillingslokale mm. for Historisk Forening.

Oprettet i 1904

Landbohjemmet blev oprettet som dansk forsamlingshus i 1904 i ejendommen Nissumsgade 7 og fungerede de følgende mange år som folkeligt og kulturelt samlingssted i byen. I 1976 blev ejendommen solgt til VVS-virksomhed.

Skærbæk Landbohjems Legat har eksisteret i sin nuværende form siden 1953, og formålet har gennem alle årene været at støtte kulturelle formål i Skærbæk Sogn.

Formand og næstformand for Emanuel, Tove Tersbøl og Kirsten Dahlmann, var de glade modtagere af 35.000 kr. til Skærbæks kultur- og forsamlingshus. Privatfoto
Annonce
Tønder For abonnenter

Tønder kommunes forbrug af Roundup brager i vejret: Brugen af pesticider mere end fordoblet på fire år

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Aabenraa

Landmænd udnytter ukrainske ansatte: Betal jeres løn tilbage eller forsvind

Varde For abonnenter

Omstridt praksis stopper øjeblikkeligt: Slut med private varekøb på fællesantennens regning

Esbjerg

Rundbarbering af rundkørsel: Det kræver en god forklaring

EfB

Mathias Kristensen om sine fem seniorår med nedrykninger, bronzemedalje og 12 cheftrænere: - Det er helt til grin, at det har været så kaotisk

Sydjylland For abonnenter

Nu er leder fratrådt: Psykisk syg patient deltog i jobsamtaler i strid med reglerne

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Tønder

Falsk politimand ringede til gammel dame

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Kolding

23-årig fik sit seks måneder gamle barn fjernet og hængte socialrådgiver ud på Facebook: Nu er hun dømt for chikane

Varde

Hun ville vise rektor, at han tog fejl: Christel blev smidt ud fra Varde Gymnasium – I Esbjerg fik hun en ekstra chance, og tirsdag blev hun student

Haderslev

Kvinde bremsede for gæs på Omkørselsvejen og endte i trafikuheld

Sønderborg For abonnenter

Endnu et sort år for Niko-Servodan: Men lyset er på vej tilbage

Vejen

Pendler frygter regionalbusser bliver næste sparemål: - Vi kan blive tvunget til at have to biler

Annonce