Annonce
Haderslev

Alle penge til istandsættelse af forfaldne malerier er i hus

Konservator Karen Elise Henningsen undersøgte i 2016 det stærkt forfaldne maleri til minde over de faldne 9. april 1940. Nu bliver mindetavlen istandsat. Arkivfoto:
Konservatorer fra Nationalmuseet kan nu gå i gang med at restaurere stærkt forfalden mindetavle for faldne fra den 9. april på Haderslev Kaserne. Kasernevenner har skaffet 150.000 kroner eksklusiv moms til arbejdet.

Haderslev: De historiske kalkmalerier på Haderslev Kaserne bliver reddet. Umiddelbart efter, at JydskeVestkysten i slutningen af januar igen efterlyste sponsorer, der var klar til at støtte restaureringen af de 70 år gamle og stærkt forfaldne malerier for de faldne fra 9. april 1940, kom alle pengene på plads.

Til stor glæde for kasernevennerne Christian Skovfoged og Orla Bryld Mortensen. I efteråret påtog de sig at skaffe de nødvendige 150.000 kroner eksklusiv moms, og i november gik de derfor for første gang til offentligheden med en bøn om hjælp til at redde de gamle malerier. I slutningen af januar manglede der stadig 45.000 kroner, men de penge er nu også i hus.

- Det var jo lidt stille i december og januar, så det er rigtig dejligt, at vores anstrengelser nu endelig har båret frugt. Vi er meget glade, nu kan arbejdet gå i gang, siger Orla Bryld Mortensen, der oplyser, at restaureringen meget gerne skal være afsluttet inden lysfesten den 4. maj.

Mellem 12 og 15 sponsorer har lovet at bidrage økonomisk. Det drejer sig om fonde, virksomheder, tidligere ansatte, private og anonyme.

Det kommer til at ske

De sponsorer, der har bidraget til restaureringen af mindesmærket, vil få tilbudt at få deres navn sat på en plade i portrummet.

Arbejdet skal i gang snarest, og Haderslev Kasernes Venner håber, at det er færdigt til lysfesten 4. maj.

Historiske malerier

Det er fremover Haderslev Kasernes Venner, der nu i samarbejde med Haderslev Kaserne påtager sig det praktiske arbejde. Hos Haderslev Kasernes Venner er formanden meget glad for, at det er lykkedes at skaffe pengene:

- Det er historiske malerier, der betyder meget for kasernen, og desuden skal vi jo i år fejre en række mærkeår, siger Ole Aaris, der glæder sig over opbakningen, der ikke blot er lokal, men fra hele landsdelen og landet.

- Vi har kontaktet de enkelte bidragsydere og takket for deres tilsagn samt at målet nu er nået og samtidig anmodet om, at det beløb, de har givet tilsagn om, bliver indbetalt på vores konto, siger Ole Aaris.

Annonce

konservatorer kommer

Allerede tirsdag kommer konservatorer fra Nationalmuseet på besøg i Haderslev. Her skal de skal drøfte det videre forløb med næstkommanderende for Haderslev Garnison og chef for Garnisonsstøtteenheden, major Henning Dons. Ole Aaris håber, at arbejdet kan blive færdigt ved udgangen af april:

- Det er op til konservatorerne, men ellers må vi lægge en ny plan, siger han.

Det er langt fra første gang, at Haderslev Kasernes Venner har bidraget til at skaffe penge til kunst, der er hjemmehørende på kaserne. Foreningen, der tæller cirka 100 medlemmer, har tidligere hjulpet med restaureringen af en forfalden mosaik:

- Den så også forfærdelig ud, siger Ole Aaris.

Det er i første omgang mindesmærket for kornet Frode Munch Vesterby, menig Hans Christian Hansen, menig Oluf Arthur Hansen og menig Niels Møller Schmidt i portrummet mellem indre og ydre kasernegård, der skal restaureres. Også rigsvåbnet på den anden side skal friskes op af konservatorerne, lige som selve portrummet skal males.

De købstadsvåben, der er skjult under malingen og stammer fra byggeriet af kaserne i 1888, bliver ikke rørt.

- Det er en meget bekostelig affære, siger Ole Aaris.

Major Henning Dons, Orla Bryld Mortensen og Christian Skovfoged glæder sig over, at det historiske mindesmærke for de faldne fra 9. april 1940 bliver restaureret. Arkivfoto: Inge Rogat Møller
Annonce
Haderslev For abonnenter

Mor og datter stiller op til valget som debutanter: - Vi er rå og nye

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Vejen For abonnenter

20-årige Mathilde var halvanden time fra at dø: Nu er hun tjener med en halv arm

Tyskland

Tyskland går til valg: De unge må vente på den store omvæltning

Aabenraa

Bil bragede ind i traktor: Promillen var over det tilladte

Danmark

Gigantisk donation: Lego Fonden giver en milliard kroner til covid-19-ramte børn

Vejen For abonnenter

Nadja vejede 186 kilo og fandt trøst i mad: - Folk så overhovedet ikke mig, de så bare min krop som et problem, der skulle ordnes

Sydjylland

Uddannelsesinstitutioner uden for storbyerne melder sig klar til at oprette nye uddannelser

Danmark

Dall: Pludselig er de socialdemokratiske ministre blevet meget bevidste om at tale om 'skatteydernes kroner'

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Team Esbjerg

Tidligere Team Esbjerg-målvogter er ikke i tvivl: De skal kunne vinde over Buducnost

Debat For abonnenter

Kommentar: De Konservative og Nye Borgerlige er tæt på at sikre LA-viceborgmesters plads i byrådet

Billund

Sjællandsk tophold snuppede to point i Grindsted: - Vi tabte til et smartere hold

Annonce