Annonce
Tønder

Alle tiders mest oversatte børnebog udkommer på sønderjysk

Der findes et hav af oversættelser af "Den Lille Prins" - omkring 360 sprog og dialekter i alt. Fra på torsdag kan du stifte bekendtskab med en del af dem i Løgumkloster. Fotocollage: Frank Gabel

Den findes på et utal af sprog, og nu er Antoine de Saint-Exupérys "Le Petit Prince", eller på dansk, "Den Lille Prins" også at finde på sønderjysk - ligesom bogen er centrum for en hel udstilling i Løgumkloster.

LØGUMKLOSTER: Verdens mest oversatte børnebog er blevet udgangspunktet for en udstilling, der er i fuld gang på museet Holmen i Løgumkloster. I år er det nemlig 75 år siden den franske forfatter Antoine de Saint-Exupéry udgav "Den Lille Prins", eller "Le Petit Prince", som den hedder på originalsproget.

Bogens budskab om nærhed, venskab og kærlighed er stadig lige rammende den dag i dag, hvor Saint-Exupérys univers markeres i Løgumkloster med kunst i børnehøjde. Udstillingens fernisering er torsdag den 11. oktober, hvor Tønder Kommunes femteklasser præsenterer deres egne værker til udstillingen - efter et undervisningsforløb, der tager udgangspunkt i børnebogens univers.

Her udstilles elevernes værker side om side med de originale litografier samt førsteudgaver. Derudover vises også et udvalg af de forskellige udgaver af bogen, som den ser ud verden over.

Udstillingen

Det er Museet Holmen i Løgumkloster, der lægger lokaler til særudstillingen om Antoine de Saint-Exupérys "Le Petit Prince".Bogen vises på udstillingen i et lille udpluk af de mange sprogversioner, som findes. I alt vil man kunne se cirka 60 forskellige eksemplarer. Herunder de officielle sprog i EU, på de nordiske sprog såvel som på mere eksotiske sprog som for eksempel hindi og koreansk.

"Den Lille Prins" er solgt i over 200 millioner eksemplarer og findes på over 360 sprog og dialekter.

Å synnejysk

Samtidigt er udstillingen også en lejlighed til at opleve en helt ny oversættelse. Ann Posselt står nemlig bag en spritny udgave på sønderjysk. Det hele begyndte med en konkurrence i sønderjysk, men blev hurtigt et projekt for hende:

- Jeg har været med til at lave konkurrencen "VM i synnejysk", og der var Elin Fredsted også med. Hun blev først kontaktet af det tyske forlag Edition Tintenfass, men havde ikke tid. Så fik jeg tilbuddet og sagde ja, forklarer hun.

Opgaven viste sig dog at være omfattende:

- Det var en stor udfordring at lave oversættelsen, for sønderjysk er jo ikke rigtigt et skriftsprog, og der er mange lokale forskelle. Det betyder også, at jeg har bladret meget frem og tilbage for at gøre stavningen konsekvent.

Det hele er blevet til med god hjælp fra to værker, som Elin Fredsted faktisk er afsender på. Således er bogen "Min føøst tusin' oe å synnejysk" og kompendiet "Synnejysk skrivning" blevet brugt som opslagsværker - men det er ikke hele hemmeligheden, fastslår hun:

- At lave oversættelsen handler meget om, at man finder den rigtige rytme. Jeg voksede op på Tåsinge, så jeg er vant til at slå om, så det at ramme den rigtige rytme var vigtigt for mig.

Annonce

Uddrag læses op

Den nye udgave er således også på plads i Løgumkloster. Og på ferniseringsdagen, den 11. oktober, er Ann Posselt også med. Her vil hun læse uddrag af sin oversættelse op:

- Jeg vælger nogle steder ud og læser dem op. Det burde være til at gøre, for det er jo mit sønderjyske, jeg har brugt - og jeg glæder mig til det, afrunder hun.

Hun tilføjer i øvrigt, at man også kan høre oplæsningen senere i år, når Æ Synnejysk Forening holder adventsgudstjeneste - det sker i år den anden søndag i advent i Øsby Kirke ved Haderslev.

Annonce
Sønderjylland For abonnenter

Klaver har været vidt omkring i Sønderjylland: Måske det sidste af slagsen i verden

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Nedgravet lig fundet i kolonihaveområde og tre personer fængslet: Det ved vi om den uhyggelige drabssag

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Varde For abonnenter

Chokeret Julie tog sig af dement kvinde, der gik forvirret rundt i midtbyen og ledte efter kørelejlighed til grænsen: - Jeg fik at vide, at jeg bare skulle lade hende gå

Billund

Barn kørt ned af bil: 72-årig kvinde overså formentlig sin vigepligt

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Kolding

Henrik fandt 43-årig formodet drabsoffer gennembanket kort før han forsvandt: - Der må være nogle, der har været meget sure på ham

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Sydjylland

André gav sin mobber et knæ i ansigtet: Blev første gang smidt ud af skolen i 3. klasse - nu vil han lægge årti med vold og stoffer bag sig

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Kolding

Dreng med autisme tog fra Gentofte til Kolding for at komme i praktik: Her ville firma godt give Noah en praktikplads

Aabenraa For abonnenter

Pia og hele byen knokler for kæmpe gul Tour-fest: Nu skal landsby på verdenskortet

Kultur

Det hemmelige svømmebad: Sæsonen er åben, men fortæl det ikke til nogen

Annonce