Annonce
Erhverv

Storstilet plan skulle hive Sønderborg ud af malstrøm: Sådan blev Alsik fyrtårnet for Byens Havn-projektet

Alsik er tegnet af det anerkendte arkitektfirma Henning Larsen, og 39 procent af de samlede opførelsesomkostninger har været lokal arbejdskraft, en mærkesag for Bitten & Mads Clausens Fond. Foto: Timo Battefeld
Da Bitten & Mads Clausens Fond sammen med Sønderborg Kommune og andre investorer tilbage i 2006 tog de første skridt til at løfte Sønderborg ud af den malstrøm, som byen befandt sig i, var det ikke givet, at hotellet Alsik skulle være fyrtårnet, der guidede projektet sikkert i havn. I dag er fondens direktør, Per Egebæk Have, dog ikke i tvivl. Hotellet med Michelin-restauranten på syttende etage er perlen i den nye bydel, som er blevet døbt Byens Havn.

30-35 år. Så lang tid tager det at ændre en by eller et områdes udvikling. Det var en af konklusionerne i den rapport, som Bitten & Mads Clausens Fond fik udarbejdet af det amerikanske selskab Monitor Group tilbage i begyndelsen af 00’erne. En rapport, der lagde fundamentet for den forvandling, som havnen i Sønderborg har gennemgået de seneste 15 år, og som stadig er i gang.

- Bitten & Mads Clausens Fond har jubilæum i år. I den anledning gør vi en del ud af at fortælle om det, vi kalder for Monitorrapporten. Da rapporten blev skrevet i 2004, havde Ugebladet Mandag Morgen lavet en undersøgelse, der viste noget om Sønderjyllands kompetenceregnskab. Det så generelt meget skidt ud. Der var nedadgående kurver i forhold til fraflytning, uddannelsessteder og uddannelsesniveau. Erhvervslivet hernede havde også trange kår, forklarer Kari Stochholm, som er kommunikationschef i Bitten & Mads Clausens Fond, der holder til i Videnshuset i den nye bydel, Byens Havn.

- Det førte til, at man i Bitten & Mads Clausens Fond iværksatte en stor analyse via Monitor Group, som samlede en stor gruppe konsulenter, der afdækkede området. I daglig tale kalder vi den for Monitorrapporten. Desværre bekræftede rapporten det dystre billede af situationen, men den pegede også på nogle ressourcer i området og på nogle muligheder for at ændre udviklingen i et 35-årigt perspektiv, fortsætter hun, mens fondens direktør, Per Egebæk Have, tager sig af en vigtig besked.

Annonce

Vi sidder i et konferencelokale i Videnshuset, hvor Bitten & Mads Clausens Fond holder til. Der er dækket op med kaffe, chokolader og vand, og der er en smuk udsigt til Alssund, der bruser i den hårde vind.

Direktør for Bitten & Mads Clausens Fond Per Egebæk Have. Foto: Glenn Shermer Simonsen

- Monitor Groups empiri fra USA og andre steder i verden viste, at det tager 30 til 35 år at vende en negativ udvikling. Man kan ikke gå til valg i en kommune med en idé om, at man kan lave det hele om på to, tre eller fem år. Man skal have de lange briller på, og det var i sig selv en erkendelse, byder Per Egebæk Have ind, mens han undskyldende lægger mobilen væk.

Planer og partnerskaber.

Ud over tid kræver fremskridt også en plan. Monitorrapporten indeholdt ingen forslag til, hvordan problemerne kunne løses, men den pegede på en række styrker, området havde, som kunne danne grobund for en opblomstring.

- Rapporten definerede et sæt af rammevilkår, som kunne understøtte områdets styrkepositioner. Vi gik i gang med at koordinere uddannelsesmulighederne i området, så de rettede sig mod, hvor styrkepositionerne var. Det vil sige erhvervslivet, ingeniører og maskinproduktion. Og så blev der etableret et universitetscampus ovre på den anden side, siger Per Egebæk Have og peger ud ad vinduet over på Syddansk Universitet på den modsatte side af Alssund.

Et andet rammevilkår, som blev sat op, var at skabe iværksætteri og klynger og få udviklet byens infrastruktur med motorvej, lufthavn og ikke mindst havneområde.

- Turisme var defineret som en stor mulighed for området, og det foldede vi også ud. Det fjerde var markedsføringen af byen, der kunne lede til bosætning. I november 2006 kiggede fonden sammen med Sønderborg Kommune på at skabe et fælles offentligt-privat ejerskab, hvor den gamle industrihavn blev lagt ind i et fælles selskab. Kommunen havde 49 og fonden 51 procent. På den måde skabte vi det første OPP-selskab (offentlig-privat partnerskab, red.). Vi lavede også en ejeraftale, som gik 12 år frem for at sikre politisk stabilitet i de efterfølgende byrådsperioder. Som nævnt er der nødt til at være et vist tidsperspektiv i sådan et projekt, siger Per Egebæk Have og fortsætter:

Etableringen af et nyt campus til Syddansk Universitet ud til Alssund var et de først skridt, der blev taget for at vende en negativ udvikling i Sønderborg. Foto: SDU Sønderborg

- Formålet var, at lave en nytænkning af havnen, og til denne opgave hyrede selskabet arkitekter og rådgivere til at designe en ny og bæredygtig bydel. Bæredygtighed var også tænkt ind i Monitorrapporten.

Annonce

Ufrivillig pause

OPP’en blev døbt Sønderborg Havneselskab A/S, og den nye bydel fik navnet Byens Havn.

Den verdensberømte, canadiske arkitekt Frank Gehry, der blandt andet har tegnet Guggenheim-museet i Bilbao, blev hentet ind og blev bedt om at lave en masterplan. Den skulle tage afsæt i og udnytte topografien med skrænterne ned til Alssund. Og når man kører over broen i dag på vej ind til Sønderborg, vil man se, at alle bygningerne flugter med skrænten.

Bitten & Mads Clausens Fond holder til her i Videnshuset i Byens Havn, Sønderborg. Foto: Martin E. Seymour

Havnen blev inddelt i 13 funktionsfelter, som senere blev til byggefelter. Det skulle være et bæredygtigt byrum med et kollegium til studerende, et p-hus, erhverv, eje- og lejeboliger og et bofællesskab for seniorer. Det første projekt, der blev realiseret, var et privat hus nede ved broen. Resten gik i stå i 2009 af indlysende årsager: Finanskrisen.

Efter finanskrisen skulle alle projekterne løbes i gang igen. Internationalt anerkendte arkitekter blev hentet ind til at tegne nogle af projekterne og sikre det unikke byrum. Der blev holdt møder med forskellige investorer og brugt mange timer på at omsætte miljøkrav, bæredygtighedskrav og byrum for hver af funktionszonerne, men Bitten & Mads Clausens Fond blev hele tiden mødt med den samme respons: Det lyder interessant, men I skal gå med.

- Havneselskabet var et udviklingsselskab, der havde til formål at sælge projekter til investorer, som skulle produktmodne et givent område. Det var ligesom overskriften. Det var ikke meningen, at vi skulle være med i selve realiseringen af projektet, slår Per Egebæk Have fast.

Annonce

Fyrtårnet

Men sådan blev det. Især i forhold til det, der skulle vise sig at udvikle sig til perlen i hele projektet: Opførelsen af luksushotellet Alsik.

- Vi kunne ikke finde en ekstern investor, der ville tage hele casen. Det var da også det projekt, der havde den største risiko, siger Per Egebæk Have, der indrømmer, at prestigeprojektet ikke var blevet til noget, hvis ikke fonden var gået med.

Sådan ser foyeren på Alsik ud. Masser af plads og højt til loftet. Foto: Timo Battefeld

Det lykkedes dog at få PFA med som medinvestor. Det var vigtigt, at hotellet skulle være et centrum i byen, og at bygningen skulle være åben for byens borgere. Udsigtsplatformen, hvor folk kan se ud over hele byen, blev benyttet af 50.000 personer det første år, og folk kommer også ind for at spise på restauranterne og sidde ude på terrasserne.

- I udviklingsfasen blev vi enige om at hæve restaurationsudbuddet, og der er tre restauranter på hotellet. Det blev mødt med en vis skepsis, fordi man ikke mente, at folk ville tage ud for at spise på et hotel, men det har vist sig at være stik modsat med Alsik. I dag er det nærmest for småt, og vi er i gang med at lave udvidelser for at sikre, at alle de overnattende gæster kan være sikre på at få en plads i restauranten, siger Per Egebæk Have.

Annonce

Stjernerestaurant

Hotellet har 190 værelser, der sammen med et af Danmarks største wellnesscentre tiltrækker et nyt gæstesegment, som ellers ikke ville være kommet til Sønderborg. Og gourmetrestauranten Syttende, der lige har fået en Michelin-stjerne, tiltrækker også folk fra nær og fjern.

Men det er også vigtigt at holde sig for øje, at vi ikke er en fond, som er optaget af byudvikling. Vi er en fond, der er optaget af, at Danfoss klarer sig godt. Og det gør Danfoss, når den ligger i et lokalområde, hvor der er aktivitet, positivisme, og hvor folk gerne vil være.

Kari Stochholm, kommunikationschef i Bitten & Mads Clausens Fond

- Det, at vi har fået en Michelin-stjerne, skaber en hype uden lige. Vi får jo nogle udenlandske turister, som kommer for at spise på Syttende, som vi aldrig har set før. Det giver global opmærksomhed, som er svær at gøre op i penge, lyder det fra fondsdirektøren.

Den kendte kok Jesper Koch er gastronomisk chef på Alsik og ansvarlig for Syttende, som netop har fået en Michelin-stjerne. Foto: Timo Battefeld

Jesper Koch er gastronomisk chef på hotellet, og faktisk var det lidt af en tilfældighed, at den kendte kok blev så involveret i hotellet, fortæller Per Egebæk Have:

- Jesper Koch blev hyret ind i januar 2016 som en af mange rådgivere på projektet. Han sad altså med fra start, men undervejs blev han tændt af den hellige ild og fandt ud af, at han gerne ville være med om bord, og vi syntes, det var en god idé. På den måde var det lidt tilfældigt. Det har været en kæmpe succes. Han har været med til at synliggøre hotellet og er på mange måder eksponent for Alsik i dag, hvilket er med til at konsolidere dets succes.

- Ud over at skabe en bygning, som arkitektonisk var på den høje klinge, blev hotellet skabt med fem funktioner for øje: leisure, erhverv, wellness, restauranter og byens borgere. Det er ikke reserveret til én målgruppe, og den eksklusivitet, som Alsik er blevet bygget med, smitter af på byens handelsliv og de øvrige hoteller, mener han.

Annonce

Ny empiri

I dag er 12 af de 13 oprindelige byggepladser enten udviklet eller i gang med at blive udviklet. På nordstykket bliver der opført 44 seniorboliger, og til infoaftenen dukkede der 290 personer op for at høre om projektet. På byggegrunden ved siden af Videnshuset bliver der bygget 28 ejerlejligheder, der også er rift om.

Bitten & Mads Clausens Fond

Bitten & Mads Clausens Fond blev stiftet i 1971 af Bitten Clausen, som var enke efter Mads Clausen. Stiftelsen var et led i et generationsskifte i Danfoss med den hensigt at styrke Danfoss for fremtiden.

Fondens hovedformål er at styrke Danfoss, således at virksomheden sikres en økonomisk sund og konkurrencedygtig udvikling. Dette forvaltes via fondens besiddelse af aktier i Danfoss A/S. Herudover bruger fonden sin indflydelse som aktionær i forbindelse med valg af bestyrelsesmedlemmer i Danfoss. Endelig skal fonden arbejde for at bevare og styrke beskæftigelsen i Sønderjylland.

Såfremt fondens hovedformål er opnået, kan fonden vælge at støtte Danfoss A/S indirekte ved initiativer inden for tre uddelingsspor: forskning og uddannelse, nærområder og lokalsamfund samt bæredygtighed.

Fonden kan ikke ansøges, og bestyrelsen udvælger selv de initiativer, den ønsker at støtte.

Læs mere om Bitten & Mads Clausens Fond her: www.bmcfond.dk.

- Der var måske et par hundrede interesserede, og 44 har faktisk deponeret en bankgaranti. Der er kun 28 lejligheder, så vi har måttet trække lod. Ud over lokale er det også mennesker fra Helsingør, Tåstrup, Odense, Vejle, altså folk fra en anden geografi, som vil flytte hertil. Det ser jeg som et bevis på, at vi har fået vendt en trend her på havnen, siger Per Egebæk Have

- Det var faktisk nogle ret dyre lejligheder, som blev revet væk. Og det er, fordi folk kan se, at de kommer til at bo i et meget attraktivt område. Og Alsik har været med til at vende den udvikling, byder Kari Stochholm ind.

- Vi ser, at sommerhusmarkedet i området nu er fuldt belagt. Vi ser, at andre er begyndt at investere i turisme. Flere virksomheder flytter hertil. Vi ser en øget stigning i ansøgninger til universitetet. Så der er en øget interesse for Sønderborg som et godt sted at studere, forsætter hun.

Om trenden virkelig er vendt, er dog kun en fornemmelse, og derfor planlægger fonden at lave en ny undersøgelse, der kan sige noget om, hvordan situationen ser ud i dag.

Der er rift om de nye boliger, som opføres på havnefronten i Sønderborg. Foto: Martin E. Seymour

- Det, vi mangler, er en analyse af, hvor vi er i dag i forhold til den Monitorrapport, vi fik lavet i sin tid. Vi har jo ingen fakta eller valide tal, så meget af det er på fornemmelsen. Nu er vi midtvejs i perioden på de 30 år, og vi har talt med Syddansk Universitet  - campus Sønderborg, om vi ikke kunne lave et projekt, hvor vi kunne skabe mere videnskabelig empiri og måle effekterne af det, vi har skabt, siger Per Egebæk Have.

- Det er jo ikke vores model. Det er noget, alle kan benytte sig af. Derfor skal vi have universitetet med, så vi har noget empiri, der videnskabeligt kan dokumentere, at det har virket her, tilføjer han, inden Kari Stochholm tager over:

- Men det er også vigtigt at holde sig for øje, at vi ikke er en fond, som er optaget af byudvikling. Vi er en fond, der er optaget af, at Danfoss klarer sig godt. Og det gør Danfoss, når den ligger i et lokalområde, hvor der er aktivitet, positivisme, og hvor folk gerne vil være.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ewii får dobbelt så mange henvendelser om elpriser som for en måned siden - men få vil have fif til at sænke forbruget

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Grundlægger af stort transportfirma med 300 ansatte er død

Kolding For abonnenter

Anettes far tabte guldtand ud af munden kort inden han døde: I dag er den endt som hendes højtelskede smykke

Tønder

27-årig varetægtsfængslet for vanvidsbilisme og grov vold

Haderslev

Efter dødsulykke i farligt kryds: Nu er der afsat penge til en rundkørsel

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Sydjylland For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Esbjerg

Troede invitation var spam: Nu er lille køkkenfirma blevet gazellevirksomhed

Esbjerg

Corona-status i Esbjerg: Smitten stiger i to nye bydele og mistanke om frygtet variant hos en person

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Team Esbjerg

Team Esbjerg-himmelstormer har sat kursen mod VM i Spanien: - Det er på en trist baggrund, men det er mega vildt for mig

Sønderborg For abonnenter

Aldi vil investere millioner i to byer: Her vil kæden bygge nye butikker

Kolding

36-årig mand anholdt: Mistænkes for at stå bag voldsomt røveri mod 7-Eleven

Annonce