x
Annonce
Sønderborg

Alsinger vinder Jysk Mesterskab i foredrag

Mette Vahlun endte som vinder til JM i foredrag og debat. Hun taler om livet med OCD, ADHD og Angst. Foto: Timo Battefeld
Hvordan er det at leve med Aspergers Syndrom? Det kan Mette Borchert Vahlun fortælle om. Hun er faktisk så god til at fortælle, at hun torsdag aften vandt Jysk Mesterskab i foredrag.

Kolding: Med et personligt og tankevækkende foredrag vandt Mette Borchert Vahlun Jysk Mesterskab i foredrag og debat.

Hendes foredrag handlede om, hvordan man som ungt menneske navigerer sig igennem livet med de usynlige diagnoser Aspergers Syndrom, OCD, ADHD og Angst.

Med humoristiske og konkrete eksempler lykkedes Mette Borchert Vahlun med at overbevise både jury og publikum om, at hun var aftenens bedste foredragsholder.

Foredragets budskaber handlede især om, at sprede viden, og derigennem en bredere anerkendelse og trivsel for mennesker med usynlige handikap.

- Man behøver ikke nødvendigvis forstå, men mit håb er, at flere vil anerkende, at mennesker med usynlige handikap har nogle særlige behov. Jeg trives, når jeg er en del af samfundet. Jeg beder ikke samfundet om at ændre sig. Jeg beder bare om anerkendelsen, fortæller Mette Borchert Vahlun.

Annonce
I midten står Mette Borchert Vahlun, ved siden af hende er det to andre finalister Henriette Schlesinger og Asbjørn Skjøth Bruun. I forgrunden ligger Mette Borchert Vahluns servicehund, Rasmus. Pressefoto: LOF

Det skal ikke være synd

Tirsdag eftermiddag, to dage før konkurrencen, mødtes Mette Borchert Vahlun med JydskeVestkysten for at fortælle om sit liv og sine foredrag.

Normalt holder hun taler for andre, der selv er diagnosticeret med autisme eller pårørende til mennesker med diagnoser.

Torsdag aften var lidt anerledes. For publikum var uden forhåndsviden til emnet.

Når hun holder foredrag ved hun godt, at emnerne kan være tunge, derfor er humor et vigtigt element i Mette Borchert Vahluns foredrag.

- Det skal ikke være synd for mig. Jeg tør godt lave lidt sjov med det hele. Så kan man blande nogle af de lidt tungere emner ind i det. Jeg plejer at sige, hvis der ikke er nogle, der griner under mit foredrag, så er der gået noget galt, fortæller Mette Borchert Vahlun.

Skarp konkurrence

I finalen i Jysk Mesterskab i foredrag dystede Mette Borchert Vahlun imod Henriette Schlesinger fra Kolding, der fortale om en barndom med vold og misbrug. Og Asbjørn Skjøth Bruun, der gjorde sit bedste for at inspirere lytterne til at gøre noget for at udleve deres drømme, ved at fortælle om sine oplever med Siriuspatruljen i Grønland.

Udover at kunne kalde sig selv Jysk Mester i foredrag, har Mette Borchert Vahlun vundet en statuette designet af Dupont-Art Glaskunt, samt et pengebeløb.

Hun fik også en stående invitation til at holde flere foredrag i LOF, så flere kan lære om, hvordan vi imødekommer særlige behov.

Jysk Mesterskab i foredrag og debat er arrangeret af LOF i samarbejde med Jyllands-Posten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce