Annonce
Sønderborg

Alsisk bed and breakfast får midler til at udvide økologisk drøm

Møllehusets Bed & Breakfast kan nu udvide med tre værelser på grund af støtte fra LAG Sønderborg-Aabenraa. Privatfoto
LAG Sønderborg-Aabenraa vil støtte Møllehusets Bed & Breakfast med 340.000 kroner til en udvidelse af den økologiske virksomhed i Havnbjerg.

Havnbjerg: I over otte år har Maren Wiese drevet den bæredygtige Møllehusets Bed & Breakfast med et værelse til udlejning i Havnbjerg. Nu er Maren Wieses mangeårige drøm om at udvide ved at gå i opfyldelse. LAG Sønderborg-Aabenraa har nemlig indstillet virksomheden til at modtage 340.000 kroner til en udvidelse.

- Det er et skulderklap, at nogle tror på min idé. Jeg har levet økologisk og bæredygtigt hele mit liv, men nu har mange fået øjne op for det, siger Maren Wiese.

Hun vil udvide med tre værelser med eget bad og fælles køkken i den gamle møllerbolig fra 1785. Hun købte stedet i slutningen af 2008, renoverede det og åbnede Møllehusets Bed & Breakfast i 2010.

- Med det ene værelse kan jeg ikke længere følge med. Med udvidelsen skulle det gerne blive et fuldtidsjob for mig, fortæller Maren Wiese.

Møllehusets Bed & Breakfast ligger tæt ved turistattraktioner som Havnbjerg Mølle og oplevelsesparken Universe. Stedet har til huse i det oprindelige stuehus til Havnbjerg Mølle. Møllen var hovedlocation i det historiske drama 'I Krig & Kærlighed'.

Annonce

LAG-milder

Hos LAG Sønderborg-Aabenraa kan virksomheder, foreninger og netværk søge EU-tilskud fra landdistriktsprogrammet.

LAG Sønderborg-Aabenraa har næste ansøgningsfrist den 2. september. Spørgsmål kan rettes til koordinator Merethe Juul, tlf. 2028 5668, mjt@landdistriktshuset.dk. Man kan også læse mere på www.lag-syd.dk.

Bæredygtigt byggeri

Udvidelsen tager udgangspunkt i stedets historiske udformning. Både udvendigt og indvendigt fortsætter huset med at fremstå som i tiden fra omkring 1920, hvor huset fik sin største restaurering. Maren Wise sætter stedet i stand med genbrugsmaterialer som genbrugsdøre.

- Det er også mit mål at vise, at man godt kan bygge og sætte i stand på bæredygtig vis, siger Maren Wiese.

Projektet er i forbindelse med LAG Sønderborg-Aabenraas anden ansøgningsrunde i år indstillet til at modtage næsten 340.000 kr. svarende til 50 procent af de totale udgifter. Når man får LAG-midler, skal man selv stå for hele udgiften, og man får så støttebeløbet udbetalt, når projektet er afsluttet.

- Jeg har selv sparet penge op, men det er ikke nok. Jeg skal se, om jeg kan låne penge i banken eller gøre det gennem crowdfunding. Jeg håber at være færdig næste år, siger Maren Wiese, som tidligere har benyttet sig af crowdfunding i forbindelse med projektet.

Crowdfunding er en måde at rejse penge på gennem økonomisk støtte fra enkeltpersoner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Grebet i luften: En køn historie

Tilbage i 1990erne undersøgte danske forskere hvilken voksen, der havde størst betydning i et barns liv. Måske til irritation for ligestillingsfrontkæmperne tronede mor øverst på soklen og sikkert med et guddommeligt lys i baggrunden. Herefter fulgte yndlingspædagogen i børnehaven, legekammeraterne, og så fremdeles nedad på ranglisten, indtil far dukkede op. På samme plads som tilfældige bekendte af familien og naboens kat. Det var en værre historie, og siden har mange mænd oppet sig gevaldigt og lært at gå med babysele, ja nogle har strammet sig virkelig an og fået en fødselspsykose. Ellers også hænger det måske sammen med, at begreberne familie og far og mor er blevet mere elastiske størrelser, hvilket kan give udviklende samtaler på legepladsen: - Hvem er den dame der? - Det er min mor. - Hvem er så damen ved siden af? - Det er min far. Endelig er der dem, der helt undgår konflikten om far og mor ved at introducere udtrykket en forælder. Smag på ordet. En kønsneutral sutsko. Men det passer måske godt til en tid, da køn er i vælten og noget man vælger, lige som man vælger skjorter fra bøjlen. På Facebook kan man efter sigende vælge mellem 71 køn. Det kan selvfølgelig give beskæftigelse på de lange vinteraftener – lidt lige som at lægge puslespil med 1500 brikker - men jeg ikke er sikker på, at jeg har lyst til at tænke på, hvordan nummer 71 ser ud. Hvordan er det endt der? Og hvornår kommer fænomener som ”mors dag ”og ”fars dag” under beskydning? For det ligner strengt taget en kønsstereotyp af de værre. Man kunne med held – det ville også være meget rationelt – finde det svenske udtryk ”hen” frem. Så kan man slå de to dage sammen og undgå i hvert fald én tur i butikker: - Værsgo og glædelig hens dag. Jeg er så ikke sikker på, at de kvinder, der havde vænnet sig røde roser og dyr chokolade, vil blive begejstret for en gave af mere neutral karakter. Et kinesisk waterpas til 20 kroner eller hvad man i en anden kønsstereotyp tid ville give som fars dags gave. Tværtimod er jeg ret sikker på, at hammeren ville falde. Men selvfølgelig ikke fars hammer.

Annonce