Annonce
Haderslev

Alt er i spil: Presset kommune skal spare 60 millioner

Borgmester H. P. Geil (V) og resten af økonomiudvalget griber ind og har sat direktionen til at finde besparelser for 60 millioner kroner Kassebeholdningen truer med at gå i røde tal ved udgangen af 2020. Arkivfoto: Jacob Schultz
Direktionen i Haderslev Kommune skal udarbejde et sparekatalog, som bliver præsenteret for økonomiudvalget i maj. Samtlige medlemmer af økonomiudvalget står bag beslutningen.

Haderslev Kommune skal finde besparelser og effektiviseringer for 60 millioner kroner. Et fuldstændig enigt økonomiudvalg har på sit seneste møde besluttet at stramme tøjlerne og tage hånd om det løbske underskud på driften, som kun knap fire måneder inde i 2019 truer med at give blodrøde tal på bundlinjen.

Udvalget har sat direktionen i gang med at udarbejde et katalog med forslag til besparelser og effektiviseringer for 60 millioner kroner svarende til 2,5 procent af det samlede kommunale budget. Politikerne skal på deres møde i maj drøfte forslagene.

- Det er ikke noget, vi gør for at forskrække medarbejdere og borgere, men det er en realitet, at vi er økonomisk udfordrede, siger formanden for økonomiudvalget, borgmester H. P. Geil (V), der fortæller, at alle berørte parter dermed får mulighed for at blive hørt i god tid.

Annonce

Kassebeholdningen

Ifølge Haderslev Kommunes vedtagne økonomiske politik skal kassebeholdningen være på cirka 100 millioner kroner.

Ifølge det vedtagne budget skulle kassebeholdningen i 2019 og 2020 være på henholdsvis 135 og 72 millioner kroner.

Som det ser ud lige nu - inden stramningerne - vil der være en kassebeholdning på 85,2 millioner kroner i 2019 og en beholdning på minus 8,5 millioner kroner i 2020.

Kassen er tom

Alt er ifølge borgmesteren i spil:

- Der kan være tale om udgifter til anlæg, drift og finansiering, som vi skal ind og kigge på i maj. Vi skal også have undersøgt, om vi kan udskyde initiativer midlertidigt for at mindske presset på kassebeholdningen, siger H.P. Geil.

Årsagen til opstramningen er, at kommunens disponible kassebeholdning forventes at få røde tal ved udgangen af 2020. Ifølge den gældende aftale skal der være mindst 100 millioner kroner i kassen.

Det er en række forskellige forhold, som har ført til beslutningen om at bremse op og spare,

Et stort flertal i byrådet - med undtagelse af Enhedslisten, SF og Malene Ravn Neumann (LA), besluttede i forbindelse med budgetlægningen for 2019 at foretage en række fremadrettede investeringer og udviklingstiltag, som på længere sigt skal forbedre kommunens økonomi. Alene disse investeringer medfører et samlet kassetræk på 118 millioner kroner i 2019 og 2020 og forudsætter en stram økonomistyring.

Regnskab 2018 har imidlertid vist et merforbrug på voksen- og socialudvalget. Dertil kommer ekstra udgifter til klippekort på ældreområdet samt, at finansloven ikke tildelte kommunen midler i det forventede omfang. Endelig er der er også kommet flere børn i kommunens daginstitutioner end forventet. Yderligere investerer kommunen i en ny folkeskole i sydbyen, en rundkørsel ved Chr. X Vej i Haderslev samt en cykelsti mellem Over Jerstal og Vojens.

Mere end forventet

- Samlet set er alt dette med til at belaste kommunens kassebeholdning mere end forventet, og derfor er det nu nødvendigt at kigge på kommunens økonomi, lyder det fra H. P. Geil, som trods alt glæder sig over, at det er et samlet økonomiudvalg, som står bag beslutningen om spareøvelsen.

- Med beslutningen har vi tiden, så vi ikke i oktober står med forslag, der er forkert beregnede, siger han.

De 2,5 procent er ifølge administrationen opgjort forud for økonomiforhandlingerne mellem regeringen og Kommunernes Landsforhandling. Beløbet, som skal findes, kan derfor vokse sig potentielt større efter sommerferien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

112

Sag mod bisidder, der hængte jobcenter-ansatte ud på YouTube, er blevet udsat: Dommeren undersøges for at være inhabil

Annonce